TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kurbanlık

AGRONEWS - Kurbanlık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kurbanlık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kurban öncesi önemli uyarı, bıçağı yanlış bileyleme risk sebebi Video Galeri

Kurban öncesi önemli uyarı, bıçağı yanlış bileyleme risk sebebi

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala bıçakçılarda yoğun mesai başladı. Sivaslı bıçak ustası Emre Göçeri, yanlış yapılan bileylemenin insan sağlığını bozabileceğini söyledi. Kurban Bayramı'nın yaklaşması, bıçakçılara olan ilgiyi de artırdı. Bıçak siparişlerini yetiştirmek için günün erken saatlerinde işbaşı yapan ustalar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar çalışıyor. Müşterilerine kaliteli ürün satmak isteyen bıçak ustaları, büyük bir özenle hazırladıkları bıçakları satışa sunuyor. Sivas'ta yıllardır bıçakçılık yapan Emre Göçeri, bir kurban bıçağında olması gereken özellikleri sıraladı, yanlış bileylemenin riskli olduğuna dikkat çekti. Bıçak alırken nelere dikkat edilmeli Bıçak satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta olduğunu söyleyen Emre Göçeri, "İnsanlar bıçak alırken, bıçağın sertlik derecesi diye bir şey olduğunu bilmiyor olabiliyor. Normal bir insan, çeliğini gördüğünde bıçağın kaliteli olup olmadığını anlar. Bıçağın ağız açılımına dikkat edilmesi gerekiyor. Son zamanlarda gizli ağız dediğimiz, sadece ağıza kalem ağzı denilen bir ağız açılıyor. Bu yapılan işlem, bıçağın kesmemesine sebep oluyor. Eski Sivas bıçaklarına baktığımızda, geriden uygulanan bir ağız açma işlemi vardı. Bu işlem, Türkiye'nin her tarafında zor bir ağız açılımıdır. Bunu yapmadıkları için bıçaklar maalesef çabuk köreliyor" dedi. "Yanlış bileyleme işlemi sağlığınızı bozabilir" Yanlış bileyleme yapılan bıçağın hastalıklara neden olabileceğine dikkat çeken Göçeri, "Ben bileylemeyi her zaman ağır bir şekilde yaparım. Paranın bir önemi yoktur, vakit bizim için değerlidir. Müşteriyi memnun etmemiz ve bir sonraki bayramda da bizi tercih edip gelmesini sağlamalıyız. Bıçakları kömür ocağı ile ağır bir şekilde, ısı işlemini kaçırmadan yavaş bileylememiz gerekiyor. Çok sert taşlarda bileylemememiz şarttır. Eğer bıçak değersiz bir ustanın elinde bileyleme olduysa ve ısınma noktası ortalama 300 santigrat derece üstüne çıktıysa, o bıçak çöptür. Biz bu durumun yaşanmaması adına oksijen ve PH seviyesi yüksek su kullanıyoruz" diye konuştu. "Bu duruma dikkat etmeyen kişiler bıçağı yaptığında ‘Klav' denilen ürün çeliğe yapışıyor. Bu bıçağı alan annemiz, ablamız bıçağı mutfağa götürdüğünde bazen temizlemeden bırakıyor" diye devam eden Göçeri, bu bıçağın et ile teması durumunda ilerleyen zamanda vücutta ödem yaparak hastalığa sebep olabildiğini söyledi.

Kurbanda dikkat: Yeme karıştırılan tuz koyunları şişkin gösteriyor Video Galeri

Kurbanda dikkat: Yeme karıştırılan tuz koyunları şişkin gösteriyor

Adana'da kurbanlıklar satışa sunulurken uzmanlar yemin içerisine katılan tuz ve sumağın hayvanı susattığını, çok fazla su içen hayvanların da şişkin gözüktüğünü belirterek vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlıklar pazarlara indi. Kilograma göre kurbanlık küçükbaş koyun, keçi ve tekenin kilogram fiyatının 300 TL, büyükbaşta tosunun 310 TL, düvenin ise 280 TL olarak belirlendiği şehirde pazar haraketliliği günden güne artıyor. Hareketliliğin hafta sonundan itibaren daha çok artması bekleniyor. Ancak bayram öncesi bazı kişilerin hayvanları daha kilolu ve şişkin gözüksün diye yemin içerisine tuz ve sumak kattığı, bu yemleri yiyen hayvanların da çok fazla su içtiği, bu nedenle de kilolu görüldükleri ileri sürüldü. "Karnı şiş hayvana vatandaşlar dikkat etmeli" Kentte uzun yıllardır hayvan satışı yapan Zafer Oğuz, yaptığı açıklamada, fiyatların iyi olduğunu ancak besici ve satıcı arasında ciddi bir fiyat farkı olduğunu söyledi. Dolandırıcıların koyunları yem ve su ile şişirdiğini anlatan Oğuz, "Maalesef bazı kişiler hayvanın önündeki yemin içerisine tuz ve sumak karıştırıyor. Bunu yiyen hayvan suyu çok içiyor ve bir hayvanda 6-7 kilo fark ediyor. Vatandaş şişkin koyunu görünce buna aldanıyor. Ancak hayvanın sırt ve karın kısmına dikkat edilmeli. Karnı şiş hayvana vatandaşlar dikkat etmeli" diye konuştu. Kurbanlık almaya gelen vatandaşlardan Yakup Durdu ise fiyatların iyi olduğunu, bu sene bütün kurban pazarlarında her bütçeye uygun kurbanlık satıldığını söyledi.

Kocaeli'de kurbanlıklar görücüye çıkmaya başladı Haber

Kocaeli'de kurbanlıklar görücüye çıkmaya başladı

Derince'de Kurban Bayramı hazırlıkları kapsamında kurulan hayvan pazarı, Türkiye'nin dört bir yanından gelen besicileri ve alıcıları buluşturdu. Pazarda büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıklar görücüye çıkarken, hem hayvanların kalitesi hem de fiyatlar dikkat çekiyor. Dağ ve yaylalarda doğal ortamda beslenen hayvanlar, vatandaşlara sağlıklı ve güvenilir kurbanlık seçenekleri sunuyor. Büyükbaş hayvanların fiyatları ortalama olarak 130 bin TL ile 220 bin TL arasında, küçükbaş hayvanların fiyatları ise 23-24 bin TL ile 30 bin TL arasında değişiyor. Yozgat'ın Kadışehri ilçesine bağlı Halıköy kasabasından gelen Ünal Solmaz, 20 yıldır Derince Hayvan Pazarı'na geldiğini belirtti. Müşteri memnuniyeti sayesinde bu işi bırakmadığını dile getiren Solmaz, "Hayvanlarımızı bir yıl öncesinden dağda otlatıyoruz, son 6 ayda ise kuru besiye alıyoruz. Kekik otu gibi doğal bitkilerle beslenen hayvanlarımızın eti çok lezzetli oluyor. Bu yıl 27 büyükbaş hayvan getirdim. Fiyatlarımız 130 bin TL ile 200 bin TL arasında değişiyor. Bütçeye göre 4 ila 7 hisseli hayvanlarımız mevcut. A6 numaralı alandayız, müşterilerimizi bekliyoruz" dedi. Van'dan gelen Metin Demir ise 20 yıldır kurbanlık işiyle uğraştığını belirterek, "Hayvanlarımız Van yaylalarında otluyor, bu da etin tadına yansıyor. Canlı ağırlıkları 95 ile 100 kilo arasında değişiyor. Bu yıl yaklaşık 120 küçükbaş hayvan getirdik. Fiyatlar 23-24 bin TL'den başlıyor, 30 bin TL'ye kadar çıkıyor" diye konuştu. "Ortalama hisse fiyatı 30 bin TL civarında" Besicilik yapan Servet Senen de, kurbanlıkların sağlık kontrollerinden geçtiklerini aktardı. Senen, "Hayvanlarımız veteriner hekimler tarafından kontrol edilerek pazara getiriliyor. En ufak bir sağlık sorunu olan hayvan zaten kurban olmaz, buraya getirilmez. Ortalama hisse fiyatı 30 bin TL civarında. 5 kişilik büyükbaş hayvanlar 150 bin TL, 7 kişilikler ise 210-220 bin TL arasında değişiyor" ifadelerini kullandı.

Hayvan Pazarı, kurbanlıklar için hazırlandı Haber

Hayvan Pazarı, kurbanlıklar için hazırlandı

Vatandaşlar, gönül rahatlığıyla kurbanlık hayvanlarını seçip alabilecek. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı olarak Kepsut Yolu üzerinde hizmet veren Hayvan Pazarı’nda, kurbanlık hayvan kabulü öncesinde temizlik ve ilaçlama işlemleri gerçekleştirildi. Bir hafta boyunca Kurban Pazarı olarak hizmet verecek olan Hayvan Pazarı’nda, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler; padoklar ve pazarın çevresini yıkama işlemlerinin hemen ardından insan ve hayvan sağlığı için tehdit oluşturmayan ilaçlarla, zoonoz hastalıkların önüne geçmek için ilaçlama işlemlerini tamamladı. Zoonoz hastalıklara karşı önlemler alındı Hayvan Pazarını, Kurban Bayramı’na hazırladıklarını belirten Veteriner Hekim Harun Çakır “Hayvanların padoklarını temizliyoruz, yıkama işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, ilaçlama işlemlerini yapıyor. Zoonoz hastalıklara karşı önlemlerimizi alıyoruz. Hayvan pazarına gelen hayvanların kimlik ve sağlık kontrollerini gerçekleştiriyoruz. Böylece vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla kurbanlıklarını seçip alabilirler.” diye konuştu. Vatandaşların kolaylıkla Hayvan Pazarı’na ulaşabilmesi için Toplu Taşıma Merkezi’nden her saat başı Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma araçları hareket ediyor.

Diyarbakır’da 115 bin hayvan kurbanlık için satışa hazır Haber

Diyarbakır’da 115 bin hayvan kurbanlık için satışa hazır

Kentte 115 bin hayvan kurbanlık için hazır halde bulunuyor. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Diyarbakır’da besiciler tarafından Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Borsasına getirilen büyük ve küçükbaş hayvanlar alıcı beklerken, vatandaşlar ise bütçesine uygun kurbanlık seçiyor. Çevre il ve ilçelerden kente gelip kurbanlık seçenler olurken, şehir dışında birçok ile de Diyarbakır’dan hayvan sevkiyatı yapılıyor. Öte yandan kent merkezinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli 2 veteriner hekim, 2 ziraat mühendisi (Zooteknist), merkez ilçe müdürlüklerinde görevli 27 veteriner hekim, 2 veteriner sağlık teknikeri, diğer 13 ilçede 34 veteriner hekim olmak üzere toplam 67 personel Kurban Bayramı süresince kurban keserek dini vecibelerini yerine getiren vatandaşlara teknik, hijyen ve hayvan sağlık hizmetleri veriyor. Canlı Hayvan Borsasında gazetecilere açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kentte hayvan satış noktalarında yoğunluğun arttığını söyledi. Kurbanlıkların daha sağlıklı temin edilebilmesi için sağlık taraması gerçekleştirdiklerini ifade eden Atalar, “Kurban Bayramı yaklaştı ve Diyarbakır Canlı Hayvan Borsasında hayvan ticareti oldukça artmış vaziyette. Burada büyük bir yoğunluk var. Biz, bayram öncesinde özellikle kurbanlığa hazırlanan hayvanların kontrollerini yapıyoruz. İl dışına bu hayvanları sevklerini gerçekleştiriyoruz. Bunların yanı sıra şehrin giriş çıkış noktalarında denetim yapıyoruz. Ellerinde sağlık sertifikası ve sevk raporu olmayan hayvan sahiplerinin hayvanlarının kente girişine izin vermiyoruz. Bunun dışında kurbanlıkların daha sağlıklı temin edilebilmesi için sağlık taraması gerçekleştiriyoruz. Hazırlıklarımızı tamamladık” dedi. Büyükbaş hayvanlarda kurbanlık yapılacak hayvanların kriterlerini sayan Atalar, “Kurbanlığın özellikle iki yaşını doldurmuş olması gerek. Bunun için öndeki iki tane süt dişini dökmüş hayvanlar iki yaşını doldurmuş olarak kabul edilir. Bu hayvanları kurban edebiliyoruz. Küçükbaş hayvanlarda ise koyun ve keçide bir yaşını doldurmuş olmak gerek. Özellikle gebe hayvanların kesinlikle kurban edilmemesi gerekiyor. Canlı, parlak görünüşlü havanlar kurban edilmeye uygun hayvanlardır” ifadelerine yer verdi. Diyarbakır genelinde 5 tane büyük çaplı kesimhanelerinin olduğunu dile getiren Atalar, şunları söyledi: “Kırsalda kesim yapacak olan vatandaşlarımızın ise hayvanlarını ulu orta yerlerde, caddelerde, topluma açık olan yerlerde kesmemelerini istiyoruz. Bahçelerinin bir kenarında düzgün şartlarda kesimlerin gerçekleştirip kurban vazifelerini eda etmelerini istiyoruz. Bunun yanı sıra kurban kesecek kişilerin ehil kişi olması gerekmektedir. Kesinlikle hayvanlara eziyet edecek bir muamele yapılmaması ve bu işi bilenler tarafından güzelce yapılması hususuna dikkat edilmeli.” Bu yıl yaklaşık 37 bin civarında büyükbaş, 78 bin civarında da küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak hazır olduğunu dile getiren Atalar, “Geçen seneki rakamlara oranla bu yıl kurbanlıklar biraz daha yukarda. Geçen yıl kentimizde kesilen hayvan sayısı 9 bin büyükbaş, 18 bin de küçükbaş. Geçen yıl kesilen hayvanlardan çok daha fazla kurbanlığımız var. Bunun yanı sıra sadece dediğim gibi kendi ilimize hitap etmiyoruz. Türkiye’nin çeşitli illerine de hayvan sevki gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Vizesi olmayan kurbanlıklara geçit yok Haber

Vizesi olmayan kurbanlıklara geçit yok

Türkiye’de ilk olan ve özellikle hayvan hastalıklarını diğer illere yayılmadan kaynağında çözmeyi amaçlayan Erzurum Veteriner Yol Kontrol Denetim İstasyonu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi yoğun bir mesai harcıyor. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, Erzurum Veteriner Yol Kontrol Denetim İstasyonu’nun, yaklaşık 5 dönüm arazi üzerine kurulduğunu belirterek, "Görevli personel için idari bina ve dinlenme bölümü, araçların römorklarında bulunan hayvanların görsel ve fiziki kontrolü için ’Muayene ve Kontrol Platformu’ yer alıyor. İstasyon alanı 11 gece görüş özelliği olan kamera ile 24 saat izleniyor. Yol üzerinde doğu illerinden batıya gidecek hayvan ve hayvansal ürünler taşıyan tüm araçlar kontrol ediliyor. İstasyonumuz 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor. 2023 yılının Eylül ayında hizmete açılan istasyonda şu ana kadar 4 bin 500 hayvan taşıyan araç, 140 bin büyükbaş ve 18 bin küçükbaş hayvan kontrollerini gerçekleştirdik" dedi. Yapılan denetleme ve incelemeler sonrasında sağlıklı olan hayvanların yoluna devam edebiliyor. Hastalık tespit edilen hayvanların sevkine ise müsaade edilmiyor. Veteriner Kontrol ve Denetim İstasyonu’nda hayvanların aşılarının tam olup olmadığı, kulak küpelerinin varlığı ve sağlık raporunda yer alan numaralarla uyumu, kayıp veya çalıntı hayvanın varlığı, nakil araçlarının hayvan refahı açısından uygunluğu ve nakliyecilerin bakanlıktan almaları gereken belgelere sahip olup olmadıklarını da kontrol ediliyor. Hayvansal ürünlerin de kontrolü bu istasyonda yapılıyor, kesim sonrası nakli gerçekleştirilen karkasların mühürlü olması, frigofirik araçlarda soğuk zincir şartlarında taşınması ve veteriner hekim kontrolünden geçtiğini ve sağlıklı olduğunu gösterir belgelere sahip olması gerekiyor. İstasyonda yapılan kontroller sonrası bu şartları taşımayan karkas ve sakatatlarına insan tüketimine sunulması engellenmiş olunuyor.

Rize’de kurbanlıklar alıcılarını bekliyor Haber

Rize’de kurbanlıklar alıcılarını bekliyor

Rize’de Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvan pazarlarında hareketlilik başladı. Ülke genelinde olduğu gibi Rize’de de Kurban Bayramı için hayvan pazarlarında yoğunluk sürüyor. Sabahın ilk ışıkları ile kurbanlık almak için hayvan pazarlarına gelen vatandaşlar, hayvan sahipleriyle yaptıkları sıkı pazarlığın ardından satın aldıkları kurbanlıkları araçlarına yükleyerek götürüyorlar. Bu yıl Büyükbaş hayvanlar 70 ile 200 bin TL’nin üstünde de alıcı buluyor. Rize Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Rakıcı, kurban alınırken hayvanda salya, burun veya gözyaşı akıntısı olup olmadığına bakılması gerektiğini ifade etti. “Kurban günü hayvanlar kesildiğinde belli hastalıklar barındırabilirler” Kurban alırken hayvanda bulunan bazı özelliklere dikkat etmeleri konusunda vatandaşlara uyarıda bulunan Rize Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Rakıcı, “Tesisimiz 5 bin kapasiteli bir alan. Şu ana kadar 2 bin 600 büyükbaş hayvan girişi sağlandı. Bundan sonrası da devam edecek. Tesise gelen hayvanların yaklaşık 1 ay önceden tesise alınması isteniyor. Biz 20 gün önceden alınmasını sağladık. Bundan sonra ki satış süreci boyunca da devam edecek. Öncelikle hayvan sağlığı açısından salya akıntısı, burun akıntısı, gözyaşı akıntısı gibi görüntüler varsa görevli veteriner ekiplere müracaat edebilirler. Kurban kesim esnasında etle ilgili bir sıkıntı çıkarsa onu da yine veteriner ekibi arkadaşlarımıza danışarak sağlıklı bir kurban kesmiş olurlar. Kurban günü hayvanlar kesildiğinde belli hastalıklar barındırabilirler. Gözle görünür olduğu zaman bir hastalık şüphesi olunca veterinere başvurulması gerekir” ifadelerini kullandı. “Bizim hayvanlarımız yine ucuz” Kurban fiyatlarının her yıl olduğu gibi bu yıl da arttığını ifade eden Sebahattin Haloğlu, “Biz Rize’ye memnuniyetle geliyoruz. Burada ki şartlarımız çok rahat. Hayvanlarımız da rahat ediyor. Burada ki şartlara gelince Rize halkı her zaman bizi koruyor. Bizde onları korumaya çalışıyoruz. Bu sene hayat şartlarının artmasıyla bizim yem girdilerimiz ve hayvanın taban fiyatı pahalandı. Bizim hayvanımız bazı gıdalar da ki gibi değil. Bizim hayvanlarımız yine ucuz. Vatandaşlar da ellerinden geldiğince hayvan almaya çalışıyorlar. Bizde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi. “Son güne kadar burada satış oluyor” Fiyatlar hem hayvan sahiplerini hem de vatandaşları zorladığını belirten Dinçer Özdağ, “Gelen hayvanların durumu iyi. Fiyatlarda halkı biraz zorluyor. Bizleri de zorluyor. Hayvanlarımız Kars’tan, Ardahan’dan, Erzurum’dan geliyor. Hayvanlar 400 kilodan başlayıp tona yaklaşan ve tonu geçen hayvanlarımız da oluyor. Son güne kadar burada satış oluyor. Fiyatlar bizde 135 binden başlıyor ucu açık bir şekilde 200 bine kadar çıkıyor” şeklinde konuştu.

Eskişehir’de kurbanlık küçükbaş fiyatı 10 ile 25 bin lira arasında Haber

Eskişehir’de kurbanlık küçükbaş fiyatı 10 ile 25 bin lira arasında

Eskişehir’de Kurban Bayramı’na yaklaşık 1 ay kala küçükbaş fiyatları 10 bin ile 25 bin lira arasında değişirken koyunun ortalama canlı baskül kilogram fiyatı 140, kuzunun ise 240 lira. Kurban Bayramı’na yaklaşık 1 ay kala kurbanlık satışlarında yoğunluk gözleniyor. Bazı vatandaşların hayvanlarını geçtiğimiz Ramazan Bayramı’ndan itibaren ayırttığı öğrenilirken küçükbaş kurban piyasasında da fiyatlar belli olmaya başladı. Geçtiğimiz yıl 5 bin liradan başlayan ve en kaliteli küçükbaşın 12 bin liradan satılığı piyasada, bu yıl küçükbaş fiyatları 10 bin liradan başlayıp 25 bin liraya kadar yükseliyor. Koyunun canlı baskül kilogram fiyatı 140 liradan başlarken, kuzuda ise canlı baskül kilogram fiyatı 240 liradan alıcı buluyor. Üreticiler kurban ibadetini yerine getirecek vatandaşlara tavsiyelerde bulunurken, dikkat edilmesi gereken konular hakkında da uyarılarda bulundu. “Küçükbaş fiyatı şu anda 10 ile 25 bin lira arasında” Sakintepe Mahalle muhtarlığı ve aynı zamanda küçükbaş hayvan üreticiliği yapan Osman Alem, küçükbaş piyasası hakkında, “Hayvanın ufak ve büyüklüğüne göre, kalitesine göre şu anda 10 ile 25 bin lira arasında besihanelerinizde değişiyor, üreticilerimiz de değişiyor. Yem girdilerinin, işçi maliyetlerinin ve şartların vermiş olduğu şekilde bu konuma gelmiş bulunmaktadır. Geçen sene Kurban Bayramı’nda kurbanlık fiyatları 5 ile 12 bin arasındaydı. Bu sene fiyatlar bir misli atmış bulunmakta . Sakintepe Mahalle’mizde büyük ve küçükbaş hayvanların satışı Ramazan Bayramı’nda başlar. Vatandaş küçükbaşta ne kadar erken alan olursa o kadar kaliteli, güzel mal alır. Son zamana kalan ayıklanmış malı almış olur. Koyunun canlı baskül kilogram fiyatı 140 liradan, kuzuda ise canlı baskül kilogram fiyatı 240 liradan satışta. Bu vatandaşın kendi şahıs ve görüşüne bağlı. Hayvan çok kalitelidir, besici kilo satar. Satış yöntemi kişilerin kendi öz tercihlerine göre değişebiliyor ” dedi. “Temizliğe insanlar çok dikkat ediyor” Eskişehir’de 18 yıldır küçükbaş üreticisi olan Halil İbrahim Kaya ise besihanelerde verilen kurban kesimi hizmeti hakkında şöyle bilgi verdi: “Burada en büyük etkenimiz bizim besihanede satmamız. Kent merkezinde 5-10 katlı binalarda yaşayan vatandaşların kurban kesme durumu yok. Vatandaşlar çok sıkıntı yaşıyor. O yüzden biz burada kesim, parçalama yaptığımız için vatandaşlar bizi tercih edebiliyorlar. Buradan hayvanların yaşam alanları gözüküyor. Ayrıca hayvanlarımız temiz hayvanlar. Kurban kesimin yapan arkadaş İslami şartlara göre tekbirini getirir, duasını okur, sonra vekaletini alır, kurbanı öyle keser. Biz bayramın ikinci ve üçüncü gün de kurban keseriz. Ortam gördüğünüz gibi temiz, çamur vesaire yok. Alıcı bu temizliğe da çok dikkat ediyor. Şimdi hayvana baktığınızda topal olmayacak, ayağı kırık ya da boynuzunun kırık olmaması gibi durumlar olmayacak. Bunları biz zaten satmıyorsun. Kurban edilecek hayvanda göz mesela çok önemli. Kulağının yarısı olamaması ve dişlerinde gedik olamaması gerekiyor. İbadeti edecek vatandaşlar bun konulara bakması, dikkat etmesi lazım. Örneğin bizim bu hayvanlarda hep genç hayvan. Hayvanda gençlik de önemli.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.