TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mersin

AGRONEWS - Mersin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mersin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı Haber

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin'de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi. Türkiye'nin üretim merkezi Mersin'de her mevsim çeşitli sebze ve meyvelerin hasadı yapılıyor. Kış mevsimini ve soğukları geride bıraktığımız bugünlerde ülke genelinde en çok domates üretiminin yapıldığı şehirler arasında yer alan Mersin'de örtü altı hasat sürüyor. Kent genelinde her yıl 1 milyon 200 bin tondan fazla domates hasadı yapılırken, bunun yüzde 25'i örtü altında gerçekleştiriliyor. Ağustos ve Eylül aylarında toprakla buluşturulan domates fidelerinin son hasatlarına yaklaşıldı. Baharla birlikte açıkta dikimler başlarken, örtü altında da son hasatlar çoğunlukla Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştiriliyor. Silifke ilçesinde de örtü altında yetiştirilen domateslerin hasadı sürerken, bahçede kilosu 22 ile 25 lira arasında alıcı buluyor. 1,5 dönümde örtü altı domates üretimi yapan Musa Ünüvar, "Ağustos ayında fidelerin dikimin yaptık. Nisan sonu veya Mayıs'ın ilk haftasına kadar hasadı sürdüreceğiz. Toplamda 15 ton civarında rekolte almış olacağız" dedi. Domatesin bin 500 dekarlık bölümünün örtü altında üretildiğini belirten Atayurt Komisyoncular Derneği Başkanı İbrahim Kaynar ise Nisan ayına kadar toplamda 22 bin 500 ton hasat beklediklerini söyledi. Açıkta da üretimlerin başlayacağını aktaran Kaynar, "Açıkta 8 bin dekarlık alandan dikimle 107 bin ton üretim bekliyoruz. Yurtiçi pazarlara 22 ile 25 lira bandında gönderiyoruz. Silifke olarak tamamen salkım domates üretimine döndük. İnsanlar da bu üretimden memnun. Renk ve kalite çok güzel" diye konuştu. Kaynar, yaklaşık 5 bin ailenin domates üretimiyle uğraştığını, binlerce kişinin de ekiminden hasat edilmesine kadar geçen süreçte çalışarak aile bütçelerine katkı sağladığını da kaydetti.

Amasya'da bu yıl 300 bin Mersin balığı üretimi planlanıyor Haber

Amasya'da bu yıl 300 bin Mersin balığı üretimi planlanıyor

Amasya'da, havyarının kilosu 2 bin dolardan satılan nesli tehlike altındaki Mersin balığından bu yıl 300 bin üretim yapılması planlanıyor. Amasya'daki Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda yetiştirilen anaç balıklardan sağımı yapılan balık yumurtalarının büyüyerek 6 ay içinde Karadeniz sularına ulaşmasının planlandığı serüvenleri başladı. Havyarı ‘siyah inci' diye adlandırılıyor Yumurtaları Mersin murt ağacının meyvesine benzediği için Mersin balığı adı verilen bu balıklardan 6. yıldan itibaren havyar üretiminin gerçekleşebiliyor. Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanıp ‘siyah inci' diye adlandırılan havyarının kilosu 2 bin ve 2 bin 500 dolar arasındaki fiyatlarla satılan Mersin balığı üretiminin yapıldığı Karadeniz Bölgesi illerinden Amasya'da Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait özel tesiste yetiştiriliyor. ‘Maşallah' dedirten sağım Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda bu yıl yaklaşık 300 bin adet üretimi planlanan yavru balıkların Karadeniz ve bölgedeki akarsularla buluşması için anaç balıklardan sağımı yapıldı. Alanında uzman görevlerin yer aldığı sağım işlemine Amasya Valisi Önder Bakan da katıldı. Kolları sıvayıp "Maşallah" diyerek sağım yapan Vali Bakan, 10 anaç balığın her birinden ortalama 1,5 kilonun üstünde havyar elde edildiği bilgisini vererek, sezonun bereketli olmasını diledi. Yetişkin bir Mersin balığının 1,5 tonun üstünde ağırlığa kadar ulaşabildiğini belirten Bakan, bakanlığın hedef olarak koyduğu 100 bin sayısının üstünde bir üretimin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. "Nesli tehlikesi altında, avlanması yasak" Tesiste 2021 yılında üretimine başlanan Mersin balığı yavrularından geçen yıl Samsun, Sinop ve İstanbul'da Karadeniz'e salım yapıldığını hatırlatan Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ise "Bu yıl 300 bin civarında yavru balık üretimini öngörüyoruz. Havyarı ortalama 2 bin dolar civarında satılıyor. Mersin balığı nesli tükenme tehlikesi altında bir tür. Avlanması yasak. Karadeniz'de 3 türü kaldı. Bunlar sivri burun, karaca ve huso huso türü. Tesisimizde sivri burun ve karaca türünün üretimini yapıyoruz. Huso huso türünün de anacını aldık. Havyarının kilosu 2 bin 500 dolara ulaşan bu türün de sonraki yıllarda üretimini hedefliyoruz" diye konuştu. Türk karasularını da aşıp Bulgaristan'da bulunmuştu Tarım ve Orman Bakanlığı, sulara bırakıldığında Türk karasularını da aştığı belirlenen bu balıkları tek tek numaralayıp takibini yapıyor. 2 yıl önce Samsun'dan Karadeniz'e bırakılan bir balık Bulgaristan'da bulunup bildirilmişti.

Mersin’de ‘sarı altın’ Malta eriği 90 TL’ye alıcı buluyor Haber

Mersin’de ‘sarı altın’ Malta eriği 90 TL’ye alıcı buluyor

Türkiye’nin yaş meyve üretim merkezlerinden Mersin’de ‘sarı altın’ olarak adlandırılan Malta eriğinde (yenidünya) açıkta hasat başladı. Özellikle Tarsus ve Erdemli ilçelerinde yoğunlaşan üretimde bu yıl zirai don nedeniyle ciddi rekolte kaybı yaşanırken, fiyatlar ise kalitesine göre 50 ila 90 TL arasında değişiyor. Verim %50 düştü, talep yüksek Bu yıl mart ayında yaşanan zirai don, Mersin genelinde yenidünya üretimini olumsuz etkiledi. Açık alandaki ağaçlarda yüzde 50'yi aşan zarar tespit edildi. Buna rağmen toplanan ürünler hem iç piyasada hem de yurt dışında yüksek talep görüyor. İç ve dış piyasaya gönderiliyor Üretici Hüseyin Çiftçi, her gün sabah erken saatlerde başlayıp günde ortalama 2 ton yenidünya topladıklarını belirtti. Toplanan ürünler Mersin haline gönderiliyor; oradan da İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere ve Dubai ile Irak başta olmak üzere yurt dışına ihraç ediliyor. Fiyatlar 50 TL'den başlıyor, 150 TL’ye kadar çıkıyor Zirai donun etkili olduğu açık alanlarda yetişen birinci kalite ürünler 90 TL’ye kadar alıcı bulurken, ikinci kalite meyveler 50-60 TL'den satılıyor. Tabiye Mahallesi Muhtarı Doğan Çiftçioğlu, örtü altı üretim yapılan seralarda soba yakılarak ürünlerin dondan korunduğunu ve bu ürünlerin 100-150 TL arasında satıldığını belirtti. Mersin üretimde Türkiye lideri Türkiye genelinde yaklaşık 7 bin dekar alanda üretimi yapılan Malta eriğinin yüzde 72’si Mersin’den sağlanıyor. Yılda 15 bin tonun üzerinde ürün elde edilen kentte, Malta eriği üreticilere önemli ekonomik katkı sağlıyor.

Mut'ta kayısı donu hafif atlattı: Zarar yüzde 30'larda kaldı Haber

Mut'ta kayısı donu hafif atlattı: Zarar yüzde 30'larda kaldı

Zirai don üretimi sınırlı etkiledi Mersin’in Mut ilçesinde son günlerde etkili olan zirai don, Türkiye’nin sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 90’ını karşılayan bölgede endişe yarattı. Ancak Mut’un mikroklima yapısı sayesinde zarar, genel beklentilerin altında kaldı. Mut Tarım İlçe Müdürlüğü, kayısı başta olmak üzere erik, elma, ceviz ve üzüm gibi meyve ağaçlarında ortalama yüzde 30 civarında zarar oluştuğunu bildirdi. İhracata devam, umutlar sürüyor Mut’un coğrafi işaretli turfanda sofralık kayısısı, Rusya, Orta Doğu, Ukrayna, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. İlçede 77 bin 800 dekarlık alanda kayısı üretimi yapılıyor. Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, "Daha büyük bir zarar olmadan kurtulduk. Umudumuz önümüzdeki günlerde başka afet yaşamamak" dedi. Çiftçiler destek bekliyor Narlı Mahallesi’nde incelemelerde bulunan yetkililer, zirai dondan etkilenen çiftçilerin taleplerini dinledi. Mahalle Muhtarı Abdullah Akay, Tarım İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası’na dilekçelerini sunduklarını, çiftçilerin elektrik faturalarında yüzde 50 indirim ve banka borçlarının ertelenmesini talep ettiklerini belirtti. Ağaçlara destek önerisi Ziraat Mühendisi Cennet İnce, "Don sonrası deniz yosunu gibi ürünlerle ağaçların stresini azaltabiliriz" dedi. Bahçesi zarar gören üretici Rukiye Atik ise, “Sabah kalktık, her şey bitmişti” sözleriyle yaşadığı şaşkınlığı dile getirdi. Tarım İlçe Müdürlüğü’nün saha çalışmaları sonucu hazırlanacak raporla, hasar netleştirilecek.

Bursa’da Çağla Fiyatları Düştü, Çilek Hâlâ Cep Yakıyor Haber

Bursa’da Çağla Fiyatları Düştü, Çilek Hâlâ Cep Yakıyor

Çağla Fiyatlarında Yüzde 60'a Varan Düşüş Baharın habercisi olarak bilinen badem çağlası, Mart ayının başında Mersin ve Muğla gibi sıcak iklimli bölgelerde hasat edilmeye başlandı. Sezonun başında kilosu bin liraya kadar yükselen çağla, fiyatı nedeniyle gramla satıldı. Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki pazar yerlerinde ise Ramazan’ın son haftasında fiyatlar 400-600 lira seviyelerine kadar düştü. Ancak pazarcılar, henüz kimsenin çağlayı kiloyla almadığını belirtiyor. Bu yüzden, 250 gramlık paketler halinde 100-150 liraya satılıyor. Çilek Fiyatları Yüksek Seyrediyor Çağlanın yanı sıra pazardaki en pahalı meyvelerden biri çilek oldu. Fiyatı 150-200 lira arasında değişen çilek, alıcı bulmakta zorlanıyor. Pazarcılar, tarımsal üretim arttıkça fiyatların daha da düşeceğini, birkaç hafta içinde çilek ve çağlanın daha ulaşılabilir fiyatlara gerileyebileceğini belirtti. Bağışıklık Sistemine Destek Besin değeri açısından oldukça zengin olan badem çağlası, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve kötü kolesterolü düşürmesiyle dikkat çekiyor. Düşük kalorili olması sayesinde kilo vermeye yardımcı olurken, C vitamini eksikliğini gidermeye de katkı sağlıyor. Ayrıca, içerdiği tekli doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyucu etkiye sahip. Potasyum içeriğiyle de tansiyonu dengelemeye yardımcı oluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.