TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mersin

AGRONEWS - Mersin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mersin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gülnar'da ata tohumu nohutlar toplandı Haber

Gülnar'da ata tohumu nohutlar toplandı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'nın Gülnar'ın neredeyse unutulmaya yüz tutmuş yerli nohudunun üretimini artırmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla başlattığı ‘Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Yaygınlaştırılması ve Pazarlanması' projesi kapsamında 2021 yılından bu yana Gülnar ilçesinin 8 mahallesinde 81 üreticiye toplam 4 bin 860 kilogram nohut tohumu desteği sağlandı. 2025 yılı dağıtımları kapsamında Bereket Mahallesi'nde gerçekleştirilen dağıtımlarda, her üreticiye 5 dönüm arazide ekim yapılabilecek şekilde 60'ar kilogram atalık nohut tohumu verildi. Yeşeren tohumlar çiftçiler tarafından hasat edildi. Proje, sadece üretimle sınırlı kalmayarak pazarlama desteğini de içeriyor. Üreticilerin ektiği yerli nohutlar, Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından satın alınarak ekonomik değere dönüştürülüyor. "Ata tohumlarını çoğaltarak geleceğimizi koruyoruz" Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'na bağlı Bitkisel Destekleme Şube Müdürü Zeynep Durmaz, ‘Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Yaygınlaştırılması ve Pazarlanması' projesi kapsamında üreticilere nohut dağıtımlarının devam ettiğini kaydetti. Durmaz, "2021 yılından bu yana toplamda Gülnar ilçemizde 8 mahallede 81 üreticimize toplamda 4 bin 860 kilogram nohut desteğinde bulunduk. Proje kapsamında kişi başına 5 dönüme tekabül edecek şekilde 60 kilogram nohut tohumu desteğinde bulunuyoruz" dedi. Ata tohumunun önemine vurgu yapan Durmaz, "Atalarımızdan bize çok önemli miras olan bu tohumlarımızı korumak ve bu tohumları topraklarımızla buluşturmak bizlerin en önemli görevidir. Ata tohumu sadece bir tohum demek değil, topraklarımızın, kültürümüzün, geleceğimizin bizlere mirasıdır. Nesilden nesile aktarılan bu tohumlar sürdürülebilir üretimin temelidir. Büyükşehir Belediyesi olarak hem üreticilerimizi destekliyoruz hem ata tohumlarını çoğaltarak geleceğimizi koruyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak sadece tohum desteği vermekle kalmıyoruz. Pazarlama aşamasında da üreticilerimizin yanındayız" ifadelerine yer verdi. "Tohumlarımızı devam ettirmeye çalışıyoruz" Bereket Mahallesi Muhtarı Ünal Cin ise "Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer ve ekibine bu desteklerden dolayı teşekkür ederiz. Atalık tohumlar bitmek üzereydi. Vahap Başkanım sayesinde atalık tohumları canlandırma projesiyle bize bu destekleri verdiler. Bu desteklerle tohumlarımızı devam ettirmeye çalışıyoruz"diye konuştu.

Mut beyaz incir ihracat yolunda Haber

Mut beyaz incir ihracat yolunda

Tarımda yılın 12 ayı üretimin sürdüğü Mut ilçesinde; kayısı, erik, zeytin, nar, elma, kavun, karpuz ve sebze gibi ürünlerin yanı sıra bu sezon beyaz incir de yurt dışı pazarında yerini aldı. İlçede 5 bin dekar alanda üretimi yapılan beyaz incirde bu yıl 35 bin ton rekolte bekleniyor. Türkiye’nin sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan Mut’ta, erik sezonunun sona ermesiyle birlikte şimdi de incir hasadı hummalı bir şekilde sürüyor. Özellikle rengi, tadı, aroması, iriliği ve sevkiyata dayanıklılığı ile öne çıkan Mut beyaz inciri, Almanya ve Dubai pazarlarında rağbet görüyor. İhracatçı Aytu Acar yaptığı açıklamada, hasadın henüz tam olarak başlamadığını ve bu nedenle talepleri karşılamakta zorluk çektiklerini belirterek, "Mersin’in Mut ilçesinde incir hasadımız başladı. Ancak henüz hasat tam olarak oturmadı. Günlük tır bazında sevkiyat istiyoruz ama şu anda tonajda sıkıntı yaşıyoruz. Üreticilerimizden ricamız, kaliteli ürün toplamaları ve seçim yapmaları. Dökme ürünün kilosu 150 lira, ihracatlık ürünün kilosu ise 180 lira. Üretici bizi desteklerse biz de fiyatları yüksek tutarak onlara katkı sağlarız" dedi. İncirlerin Almanya’ya kara yoluyla 6 günde, Dubai’ye ise uçakla 2 günde ulaştığını belirten Acar, "Ambalajlı ürünler Almanya’ya gidiyor. Diğer ambalajda olanları ise Dubai’ye gönderiyoruz. 1 kiloluk ambalajlarda yaklaşık 8 adet incir bulunuyor. Kaliteli üretimle her bir incir 150 gram civarında geliyor" ifadelerini kullandı.

Mut zeytinyağı AB tescili aldı Haber

Mut zeytinyağı AB tescili aldı

Mut Ticaret ve Sanayi Odası adına 4 Nisan 2024 tarihinde PDO-TR-03226 başvuru numarasıyla yapılan tescil başvurusu, 25 Temmuz 2025 tarihli ve L 2025/1517 sayılı AB Resmî Gazetesi’nde yayımlanarak resmiyet kazandı. Böylece Mut zeytinyağı, Avrupa Birliği güvencesine kavuştu. Mut Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Sezer, tescilin önemine değinerek şunları söyledi: "Mut ilçemiz, bin 300 yıllık anıt zeytin ağacıyla ve zeytin fidanı varlığıyla bölgede birinci, Türkiye’de ise ikinci konumdadır. Yaklaşık 20 milyon zeytin fidanımız bulunuyor. Bu bahçelerde hiçbir ilaç kullanılmadığı için asit oranı çok düşük, polifenol oranı ise oldukça yüksektir. Müstahsillerimizin bilinçli toplama ve hasadıyla ürünlerimiz 30 ileri teknoloji fabrikada sıkılıp hiç bekletilmeden paketlenmektedir. Bu nedenle zeytinyağımız adeta bir meyve suyu niteliğindedir. 4 Nisan 2024’te Avrupa Birliği tescili için başvurduğumuz bu süreç, beklediğimizden çok daha hızlı tamamlanarak bugün sonuçlandı." Sezer, bu yıl yaklaşık 300 bin dekar araziden 150 bin ton zeytin ve 20 bin ton zeytinyağı üretildiğini, gelecek yıl rekoltenin iki katına çıkmasının beklendiğini söyledi. Sezer, "Mut Zeytinyağımız, AB Komisyonu tarafından tescillenen Mersin bölgesindeki ilk, Türkiye’deki 5. zeytinyağı olma özelliğini taşıyor. Tüm üreticilerimize, zeytin emekçilerimize ve fabrikalarımıza hayırlı olsun. Sağlık zeytinden, zeytin Mut’tan" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesinden Gülnar'da yerel tohuma destek Haber

Mersin Büyükşehir Belediyesinden Gülnar'da yerel tohuma destek

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ‘Atalık Tohumların Yerinde Korunması ve Pazarlanması' projesi kapsamında, Gülnar ilçesi Şeyh Ömer Mahallesi'nde yalnızca bölgeye özgü olan ve yok olma riski taşıyan Leklek fasulyesinin üretimi destekleniyor. Kültürel mirası koruma hedefiyle hayata geçirilen proje çerçevesinde, mahallede üretim yapan 15 çiftçiye toplamda 150 kilogram yerel tohum desteği sağlandı. Her bir üreticiye, 1 dekar alan için 10 kilogram tohum verilirken, destek alan üreticilerden Resul Kurar'ın tarlasında gerçekleştirilen ekimle sezona ilk adım atıldı. Büyükşehir Belediyesi, bu projeyle yerel çeşitlerin korunmasını, üretim miktarının artırılmasını ve bu özel tohumların gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyor. "Leklek fasulyesinin, gelecek nesillere aktarılması için projemizi hayata geçirdik" Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında görev yapan ziraat yüksek mühendisi Aylin Kutlu, projenin bölgeye sunacağı katkıya değinerek, "Büyükşehir olarak, ‘Atalık Tohumların Yerinde Korunması ve Pazarlanması' projesi ile Gülnar ilçesi Şeyh Ömer Mahallesi'nde hali hazırda üretimi yapılan ve bölgeye özgü Leklek fasulyelerinin hem yerinde üretiminin artırılması, hem de gelecek nesillere aktarılması için bu projemizi hayata geçirdik" dedi. 1 dekar alana kişi başı 10 kilogram olmak üzere, toplamda 150 kilogram dağıtım gerçekleştirildiğini söyleyen Kutlu, "Proje ile biyoçeşitliliğin korunmasının yanı sıra, sürdürülebilir olmasını sağlamaktayız. 2020 yılından bu yana atalık tohumların yerinde korunması, artırılması ve gelecek nesillere aktarılması için projelerimiz sürüyor. İlk olarak buğday ile başlayıp, 2023 yılında nohut, 2025 yılında ise Leklek fasulyesi projesi ile yolumuza devam ediyoruz" sözlerine yer verdi. "Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle daha fazla üretim yapmaya başladık" Şeyh Ömer Mahallesi Muhtarı Resul Kurar, Leklek fasulyesinin atalarından kalma bir ürün olduğunu ve korunmasının önem taşıdığını vurgulayarak, "Leklek fasulyesi, bizim dedelerimizden kalma bir ürün. Ekonomik şartlarımız el vermiyordu, alamıyorduk. Büyükşehir Belediyesinin desteği sayesinde topraklarımızda daha fazla üretim yapmaya başladık. Bu fasulye sadece bizim mahallemizde üretiliyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

Mersin'de yerli buğdayın hasadı gerçekleştirildi Haber

Mersin'de yerli buğdayın hasadı gerçekleştirildi

Akdeniz Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün koordinasyonunda yürütülen çalışmada, 2014 yılında tescillenmiş yerli 'Yakamoz' türü buğday tohumu tercih edildi. Bu kapsamda, 2024 yılının Ekim ayında ilçeye bağlı kırsal mahallelerden Akdam ve Anadolu mahallelerinde bulunan toplam 20 dönümlük belediye arazisine buğday ekimi yapıldı. Ekim işleminin ardından buğdayın gelişim sürecinde gerekli olan gübreleme, sulama, zararlı mücadelesi ve diğer tarımsal bakım işleri, belediyenin uzman personeli tarafından titizlikle yürütüldü. Hasat zamanına kadar geçen süreç boyunca araziler düzenli olarak kontrol edilerek yüksek verim elde edilmesi sağlanıyor. "Tarımsal üretim projelerimiz devam edecek" Akdeniz Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Zeyit Şener, yürütülen projeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Belediyemize ait arazileri tarımsal üretime kazandırarak hem üreticiyi destekliyor hem de ihtiyaç sahibi ailelerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Yerli ve milli tohumlarımızla gerçekleştirdiğimiz buğday üretimi, hem kırsal kalkınmayı hem de sosyal yardımlaşmayı içeren çok yönlü bir projedir. Emek veren tüm personelimize ve katkı sunan tüm birimlerimize teşekkür ediyorum. Tarımsal üretim projelerimiz bundan sonra da devam edecek" dedi. Akdeniz Belediyesi'nin bu uygulaması, yerel yönetimlerin hem kırsal kalkınma hem de sosyal dayanışma alanında örnek oluşturabilecek nitelikteki projelerle halkın yanında olunabileceğini kanıtlamayı hedefliyor. Sosyal belediyeciliğin güçlü örneği Gerçekleştirilen bu üretim süreci yalnızca tarımsal üretime değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmaya da katkı sunmayı hedefliyor. Hasattan elde edilen buğdaylar, belediye tarafından una dönüştürülerek ilçede tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz olarak ulaştırılacak. Bu uygulama sayesinde hem belediyeye ait atıl durumdaki araziler üretime kazandırılmış oldu, hem de ekonomik zorluk yaşayan vatandaşlara doğrudan destek sağlandı.

Mersin'de karpuz hasadı başladı Haber

Mersin'de karpuz hasadı başladı

Yaz aylarının vazgeçilmez ürünü karpuzda hasat sezonu başladı. Çukurova bölgesinin birçok yerinde olduğu gibi Mersin'in Akdeniz ilçesine bağlı Kulak Mahallesi'nde de tarlalara giren işçiler, yıl boyunca emek vererek yetiştirdikleri karpuzları hasat ediyor. Geçen yıl 10 dönümden ortalama 55 ton ürün alan üretici Hasan İnan, bu sezon 30-35 ton seviyelerinde verim beklediğini ifade etti. Tarlada karpuzun kilogram fiyatının ise 20-25 lira arasında değiştiği belirtildi. Ürün kalitesine göre fiyatların farklılık gösterdiği ifade edilirken, zirai don nedeniyle verim kaybının yüzde 30-35'lerde olduğu dile getirildi. "Tarlada kilosu 20-25 TL arasında" Üretici Özkan Özkara, binbir emekle yetiştirdikleri karpuzları hasat etmeye başladıklarını belirterek, "Yoğun bir şekilde karpuz kırımlarımız devam ediyor. Bu yıl zirai dondan etkilendik, tonajlarımız düşük. Dolu da yağdı, o yüzden karpuzlar bu yıl fazla verim yapmadı" diye konuştu. Karpuz fiyatlarına da değinen Özkara, "Karpuzun tarladaki kilogram fiyatı 20-25 TL arasında. Tabii bu değişebiliyor. Leke yoksa, mallar temizse eğer, daha iyi fiyata satılıyor. Eğer dondan etkilenmişse veya yaralıysa, fiyatlar daha aşağıya da gidebiliyor" dedi. Sabah erken saatlerde hasada başladıklarını anlatan Özkara, "Hava serinken çalışıyoruz. Saat 12.00'de eve gidiyoruz. İşçilerin yevmiyesi kamyon başına kabala alıyorlar. Ekip olarak bazen 10 bin, bazen 15 bin alıyorlar, tamamen attıkları tonaja bağlı" şeklinde konuştu. Üretici Hasan İnan ise, "Geçen sene 10 dönümden 50-55 ton çıkan karpuz, bu sene 35 ton çıkıyor. Kış aylarındaki olumsuz hava şartlarından dolayı mallar çok zedelendi, çok zarar gördü. Don nedeniyle hasat 1-2 hafta gecikti" ifadelerini kullandı.

Kayısıda hasat yoğunlaştı, ihracat başladı Haber

Kayısıda hasat yoğunlaştı, ihracat başladı

Türkiye'de sofralık kayısının yüzde 95'inin üretildiği, coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısında yoğun hasat dönemine girildi. Bölgenin mikroklima özelliğine sahip olmasıyla turfanda üretim olarak dikkat çeken rengi, kokusu ve tadıyla beğenilen tescilli kayısıdan bu sezon 200 bin ton verim bekleniyor. Bahçelerden tek ter hasat edilen kayısılar, öncelikle işçiler tarafından ihracata uygun olarak seçiliyor. Seçilen kayısılar daha sonra ambalajlanıp soğutup, tırlarla Romanya, Rusya, Ukrayna, Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor. İlçede 79 bin dekar alanda yaklaşık 200 bin ton üretim yapılan kayısıda hasat sezonunun yoğunlaşması nedeniyle fiyatların 35-40 liraya kadar düştüğü bildirildi. Mut Ziraat Oda Başkanı ve Üretici Muharrem Yılmaz, "Sofralık kayısının başkenti Mersin'in Mut ilçesi. Burada üretilen kayısılarımız dünyanın dört bir yanına Rusya, Arap Emirlikleri, Irak, Avrupa'ya ihracat yapılmaktadır. Bugünlerde günlük 20 bin ton civarı ihracat yapılmaktadır. Bu yıl kayısımız başladı, ihracatımız da başladı. 200 bin ton rekolte beklemekteyiz. Bunun takribi 100 bin tonu yurt dışına ihracat olacaktır. Bugünlerde işte kırmızı kayısılarımız başladı. Günlük 20 bin ton ihracata kayısı gitmektedir. Fiyat aralığımız kalitesine göre 30 ile 70 lira arasında değişmektedir" dedi. İhracatçı Fevzi Güler, "Mut ilçesinde ilk kayısı ihracatımız başlamış durumdadır. Fiyatlarımız 35 ile 60 lira arasında değişmektedir. İhracat ülkelerinin özellikle bu talebi Rusya ve Ukrayna'ya talepler artmıştır" dedi. İhracata verilen kayısılar konusunda uyarı Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce ise, "Sezon başladı. Kayısı 80-100 liradan başladı ve sofralık fiyatı 35-40 liraya kadar indi. Fiyatların düşmesinin sebebi, tabii ki arz talep meselesi ama kayısı fiyatlarının düşme sebeplerinin biri işte bu kasada görüldüğü gibi 80 liraya satılan kayısının altında hurda kayısı çıkıyor. Bunları 35-40 liraya satıyorlar da aslında ihracatçıya 60 liraya mal oluyor. Ben aslında çiftçiyi uyarıyorum. İçeride görüldüğü gibi tezgaha dökülen kayısının yarıdan fazlası ıskartaya çıkıyor. Onun için buna dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun bir de sorunu 35 milimin altında olan bir kayısı ihracata gitmiyor. Vatandaşta diyor ki bu güzel kayısı ama ebadı tutmuyor. Çiftçinin buna dikkat etmesi gerekiyor" dedi. İhracatçı Fatih Yılmaz, "İhracata kayısı yapıyoruz. Bu yıl ihracata erken başladık. Başlamamıza rağmen malda kalite var ama fiyatların düşmesi bizi üzdü. Halden alıyoruz burada işliyoruz soğutup tırlarla Samsun üzerinden Rusya'ya gönderiyoruz. Şimdi büyük olarak Rusya'ya ihracat ediyoruz. Onun dışında Polonya var, Ukrayna var bu bölgelere ihracat ediyoruz. Şu anda başındayız ileri tarihlerde daha da yoğunlaşır. Bugünlerde bu turfanda olduğu için biraz zayıf. Günlük belli olmuyor o duruma göre bazen 20 ton değişebiliyor" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.