TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mevsimlik Tarım Işçisi

AGRONEWS - Mevsimlik Tarım Işçisi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mevsimlik Tarım Işçisi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Günde 12 saat çalışan tarım işçileri 900 TL yevmiye elde ediyor Haber

Günde 12 saat çalışan tarım işçileri 900 TL yevmiye elde ediyor

Şanlıurfa’dan Hatay’ın Kumlu ilçesine gelen mevsimlik işçiler, günde çift vardiya sisteminde 12 saat çalışarak ortalama 900 TL kazanç sağlıyorlar. Hatay’ın bereketli topraklarında bir çok tarım ürünü yetişiyor. Binlerce insana ekmek kapısı olan bereketli topraklara bir çok ilden tarım işçileri geliyor. Baharın gelmesiyle Amik Ovası’nda başlayan soğan hasadı için Şanlıurfa’dan Hatay’ın Kumlu ilçesine de tarım işçileri göç etti. Zorlu şartlarda çalışmasını sürdüren tarım işçileri günde tek vardiya çalışarak 450 TL, çift vardiya sisteminde 12 saat çalışarak 900 TL kazanç sağlıyorlar. Tarım işçilerini en çok zorlayansa Nisan ayı olmasına rağmen 35 dereceyi geçen hava sıcaklığı oluyor. Mevsimlik işçi olarak çalışmanın çok zor olduğunu dile getiren Süleyman Budak, "Biz mevsimlik işçi olarak Kumlu tarafında çalışmaya geliyoruz. Burada biz soğan hasadı yapıyoruz. Günün 12 saatini tarlada geçiriyoruz. Çok zor biz burada ailecek çalışıyoruz. Mevsimlik işçi olarak burada iş çok zor. Hava şimdi güzel serin esiyor ama gün sıcağının olduğu zamanlar çok kötü oluyor. Biz Kumlu’da 2 ay kadar kalıyoruz. Yevmiye soğanın kötü olmasından dolayı biraz düşük, ortalama 450 TL alıyoruz" dedi. Tarlada çalışmanın kadınlar için çok daha zor söyleyen Çiğdem Karaçil, günde 2 vardiya çalışarak 900 TL gelir elde ettiğini belirterek "Soğan zamanı olduğu için Şanlıurfa’dan Kumlu’ya soğan hasat etmeye geldik. Yaklaşık 2 ay burada kalıyoruz. Soğan hasat etmek zor, kadınlar için çok daha zor. Günlük 10 dönüm hasat ediyorum. Bu işi yapıyoruz evde de çamaşır, bulaşık ve evi temizliyoruz. Yani kadınlar için daha zor. Sabah 5’ten gelip akşam 7 gibi gidiyoruz. Günlük yaklaşık 900 TL alıyoruz. Buraya ailecek geliyoruz. Havalar biraz daha ısındığında daha zor oluyor" şeklinde konuştu. 20 yıldır bu işte çalıştığını dile getiren Nusret Karaçil, "Biz Şanlıurfa’dan Kumlu’ya soğan hasadını yapmaya geldik. Bizim için çok zor bir iş yaklaşık 20 yıldır bu işe geliyoruz. Havalar ısındığında baya zorlanıyoruz. 1 ay sonra buradan Bursa’ya gideceğiz. Bursa’dan sonra Eskişehir’e gideceğiz. Aralık ayına kadar dışarıdayız sonra memlekete gidiyoruz. Memlekette 5 ay kalıp bu işe tekrar geliyoruz. Hayatımız artık bu iş oldu. Günlük yevmiye değişiyor, bazen çok az bazen de idare oluyor. Sabit bir yevmiye yok. Soğan hasadı gerçekten meşakkatli bir iş, güneş doğmadan geliyoruz, güneş batana kadar tarlada çalışıyoruz. Kumlu’da en fazla 2 ay kalıyoruz" dedi.

Yozgat’ta mevsimlik tarım işçileri şeker pancarı tarlalarında Haber

Yozgat’ta mevsimlik tarım işçileri şeker pancarı tarlalarında

Yozgat’a Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen mevsimlik tarım işçileri, 30 dereceye varan sıcaklara rağmen tarlada çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Yozgat’ın Yerköy ilçesinde, şeker pancarı tarlalarında çalışan mevsimlik tarım işçileri, sıcak havaya rağmen akşam saatlerine kadar çapa yapıp ot yoluyor. Çocuklarıyla beraber her yıl kilometrelerce yol katederek Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’den gelen mevsimlik tarım işçileri, özellikle şeker pancarı tarlalarında çalışıyor. İşçiler ayrıca Yerköy ilçesinde kavun ve karpuz tarlalarında da çalışarak rızıklarını çıkarıyor. Günlük 400 lira yevmiye ile çalışan mevsimlik işçilerin tarladaki yoğun mesaileri 7 ay sürüyor. Her yıl Mayıs ayında aileleriyle gelen öğrenciler de zorlu şartlarda çalışarak okul harçlıklarını çıkarıyor. Zor oluyor ama mecburuz Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinden gelen mevsimlik tarım işçisi Mahmut Polat, “Mayıs ayında buraya geldik. Yılın sonuna kadar ailecek buradayız. Şekerpancarı ile uğraşıyoruz, söküm yapıyoruz. Türkiye’nin her yerine gidiyoruz. Ailemizin geçimini buradan sağlıyoruz. 400 lira yevmiyeye çalışıyoruz, sıcakta zor oluyor, yanıyoruz ama mecbur çalışıyoruz” dedi. Okul harçlığımı çıkarıyorum Tarlada okul harçlığını çıkarmak için çalıştığını söyleyen 9. sınıf öğrencisi Halil İbrahim Polat ise “Şanlıurfa’dan geliyoruz, öğrenciyim. Burada pancar, kavun ve karpuz çapası yapıyoruz. Aileme destek olmak için çalışıyorum, okul harçlığımı çıkarıyorum. Biraz zor oluyor, alıştık artık ben küçükken ailem tarlalara gelirdi” şeklinde konuştu. Şanlıurfa’da işimiz de gelirimiz de yok Mevsimlik işçi Lütfiye Hatipoğlu da, “Şekerpancarı çapalıyoruz, ot yoluyoruz. 6-7 ay buradayız, her sene çocuklarla buraya geliyoruz ve burada kalıyoruz. Şanlıurfa’da gelirimiz de yok işimiz de yok. Pancardan başka hiçbir işimiz yok” ifadelerine yer verdi.

Mevsimlik tarım işçilerinin kayısı mesaisi başladı Haber

Mevsimlik tarım işçilerinin kayısı mesaisi başladı

Türkiye'deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonunun bulunduğu, "Hasanbey", "Kabaaşı", "Hacıhaliloğlu" ve "Alyanak" gibi 32 çeşit kayısının yetiştiği kentte hasat devam ediyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescilli coğrafi işaretlerinden olan ve yörede "mişmiş" olarak adlandırılan Malatya kayısısı kentte yaklaşık 50 bin ailenin geçimine katkı sunuyor. Kentin en önemli gelir kaynağı konumunda bulunan kayısı hasat döneminde mevsimlik tarım işçileri için de gelir kapısı oluyor. Hasat döneminde Şanlıurfa, Adıyaman ve Diyarbakır gibi illerden gelen çok sayıda mevsimlik işçi, yaklaşık 2 ay boyunca kayısı toplama ve kurutma işlerini yapıyor. Mevsimlik tarım işçileri zorlu mesailerinin karşılığı olarak günlük 447 lira yevmiye alıyor. Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi Kendirli Mahallesi'ndeki bir kayısı bahçesine gelen mevsimlik tarım işçileri de sabahın ilk ışıklarıyla işe koyuluyor. İşçiler, gün içinde 35 dereceyi aşan hava sıcaklığına aldırmadan makine yardımıyla silkelenen ağaçlardan dökülen kayısıları toplayıp kasalara koyuyor ve işlenmeye hazır hale getiriyor. "Babama destek olmak için buradayız" Şanlıurfa'dan gelen 23 yaşındaki tarım işçisi Kübra Bayır, AA muhabirine, annesi ve kardeşleriyle çalışmak için kayısı bahçesine geldiklerini söyledi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Matematik Bölümü son sınıf öğrencisi olduğunu ve 7 yıldır ailesiyle Malatya'ya kayısı bahçesinde çalışmaya geldiğini anlatan Bayır, şöyle konuştu: "Hasat sezonun başlamasıyla Malatya'ya geldik. Ailemde sadece babam çalışıyor. Anne ve kardeşlerimle babama destek olmak için buraya çalışıyoruz. Kayısı hasadında ilk başlarda zorlanıyordum ama şimdi çok zorlanmıyorum. Normalde her yıl Malatya'dan sonra fındığa Samsun ve Ordu'ya gidiyorduk ancak bu yıl maliyetler nedeniyle gitmeyeceğiz. Malatya'nın başka bir ilçesinde yine kayısı toplamaya devam edeceğiz." "Kayısıda çalışmak çok zor" Yine Şanlıurfa'dan gelen tarım işçisi 22 yaşındaki Berivan Bayır ise ailesine destek olmak için çalıştığını belirterek, "Kayısıda çalışmak çok zor. Sabah kayısı topluyor ve sergiye gidiyoruz. Sonra kayısının çekirdeğini ayırıyoruz. Yani bir kayısıyı 7 kez kaldırıp indiriyoruz."dedi. Merve Kaya ise güneş altında çalıştıkları için biraz zorlandığını söyledi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 4. sınıfta okuduğunu anlatan Kaya, "Yaz tatilini aileme destek olmak için Malatya'da çalışarak geçiriyorum." diye konuştu. "Akşam saat 6-7'ye kadar bahçedeki işimiz sürüyor" 23 yaşındaki Sinan Yaşlı ise yaz aylarında Şanlıurfa'dan Malatya'ya mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya geldiğini belirterek, "Kayısıda çalışmak zor. Sabah erkenden kalkıp önce sergiye gidiyoruz, yere serdiğimiz kayısıları toplayıp elekten geçiriyoruz. Sonra bahçeye gidip kayısı topluyoruz. Akşam saat 6-7'ye kadar bahçedeki işimiz sürüyor." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.