TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mustafa Kankaya

AGRONEWS - Mustafa Kankaya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mustafa Kankaya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

TMO’nun Fındık Satışı Serbest Piyasayı Canlandıracak Video Galeri

TMO’nun Fındık Satışı Serbest Piyasayı Canlandıracak

Giresunlu fındık tüccarı Mustafa Kankaya, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) elindeki fındık stoklarını satışa çıkarmasının, yeni sezon öncesinde serbest piyasada fiyatların önünü açacağını söyledi. Kankaya, satışların hem fiyat istikrarı hem de sanayici açısından olumlu etkileri olacağını belirtti. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), elinde bulunan 2022-2023 sezonu levant kalite fındıkları yeniden satışa çıkardı. Giresun'un tarihi fındık pazarı esnafından Mustafa Kankaya, bu satışların hem serbest piyasayı düzenlediğini hem de sanayici için kritik bir rol oynadığını söyledi. Fındıkta yeni sezon öncesi TMO satış hamlesi TMO'nun satış hamlesini muhtemel bir rekolte düşüklüğü karşısında piyasada panik havasını engelleyerek fiyat istikrarını sağlayacağını belirten Kankaya, "Fındıkta yeni hasat dönemine yaklaşılırken, TMO'nun elindeki stokları satışa sunması önümüzdeki sezon serbest piyasada hem sanayici hem de fiyat açısından olumlu yansımaları olacaktır. Çünkü ihracatçı elinde ürün yoksa ve piyasadan tedarik edemiyorsa, TMO'dan aldığı fındıkla üretimine devam edebildi. Böylece hem TMO'nun stoku değerlenmiş oldu hem de Giresun gibi illerde ekonomiye katkı sağlayan sanayicimiz korunmuş oldu. Diğer taraftan da TMO'nun fındık stoku eridiği için serbest piyasada fiyatların önü açılmış olacaktır" dedi. Don afeti sonrası fiyatlar tırmandı Sezon boyunda serbest piyasanın inişli çıkışlı sürecinin de değerlendiren Kankaya, "Sezon başında serbest piyasada fındık fiyatları 125 TL seviyelerinde başladı ve bu fiyatlar uzun süre korundu. Zirai don risk söylemlerinin ardından piyasalarda yaşanan fiyat değişimi yaşandı. Don afeti yaşanmadan önce fiyatlar 125 TL bandında stabil durumdayken, bu rakam zirai don riskiyle 220 TL'ye kadar çıktı. Bu artış üzerine TMO, elinde bulunan 2022-2023 sezonuna ait levant kalite ürünleri 125 TL'den piyasaya sundu. Bu da serbest piyasadaki fiyatların yeniden 180 TL seviyelerine kadar düşmesine yol açtı. TMO'nun bu hamlesinin bazı çevrelerde eleştirilse de aslında yeni sezon için olumlu sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum. Şu an itibariyle TMO, 5 bin 360 kilogramlık fındığı 160 TL'den satışa sundu. Bu durum kısa vadede fiyatlarda baskılasa da uzun vadede stokların tüketilmesi, yeni sezon fiyatlarının önünü açacaktır. Aksi halde bu stoklar, muhtemel bir rekolte düşüklüğünde piyasayı tehdit ederdi" diye konuştu.

The quality of Black Sea hazelnuts has been proven once again Haber

The quality of Black Sea hazelnuts has been proven once again

The Italian company Ferrero, which invested 70 million dollars to plant one million hazelnut trees in Australia as an alternative to Black Sea hazelnuts, has decided to abandon the project due to climatic issues. Nurittin Karan, the President of the Giresun Chamber of Agriculture, expressed that Turkish hazelnuts, especially Giresun quality hazelnuts, are unparalleled. He stated, 'We know that Ferrero is trying to find alternatives to Turkish hazelnuts in different places. In fact, we are astonished by the efforts of a company that profits from Turkish producers, reaches a certain point, and continues its trade, to produce alternatives to Turkish hazelnuts. Turkish producers should be supported, and efforts should be made to increase productivity in Turkish hazelnuts. We remind once again that there is no need for the said company to seek alternatives, and we know that their investments will always backfire. They gave up in Georgia, gave up in Australia, and will continue to give up. We want to emphasize once again that Turkish hazelnuts, especially Giresun hazelnuts, have no alternatives. You cannot earn from the back of Turkish producers and invest elsewhere. Karan also emphasized that the climate and soil structure of the Black Sea Region make its hazelnuts unparalleled. Hazelnut production has been known in our province for 5,000 years, and hazelnut exports have been carried out since the 1400s. The climate and soil structure of our Black Sea Region are different. Giresun quality hazelnuts only grow in certain areas between Trabzon Çarşıbaşı district and Ordu Perşembe. This narrow region has a different rainfall rate. When we plant the same hazelnuts in other regions outside of these areas, we cannot achieve the same yield and quality. Therefore, we advocate for the support of Turkish hazelnuts and Turkish producers. We believe that money earned from Turkish producers should not be used to search for alternatives elsewhere. "Turkish Hazelnuts are a Necessity for Quality Products" Entrepreneur Ayhan Akten, who adds value to hazelnuts by transforming them into intermediate products, states, 'There must be a specific taste and quality in the hazelnut products produced. This is only possible with Black Sea hazelnuts. Due to the cost of hazelnuts, we believe that the world's largest hazelnut buyer is also in search of alternatives. There is also an effort to take this power away from Turkey. However, the fact remains that if high-quality and good products are to be made, Turkish hazelnuts must be used. Because high-quality hazelnuts are found in these lands, in this geography, and the best of all is found in Giresun. Therefore, when you take Giresun hazelnuts from here to Australia or other countries, it does not show the same harmony, resulting in a taste like straw. "They are looking for an alternative to Turkish hazelnuts but cannot cultivate them." Mustafa Kankaya, explaining that different countries around the world are trying to produce various products as alternatives to Turkish hazelnuts, says, "In the world, there is a monopoly, and the largest buyer in Turkey, Ferrero, is implementing good agricultural projects in different countries around the world. One of these, the well-known $70 million project, has been abandoned. The reason is that hazelnuts cannot be grown in the climatic conditions of their native region. Hazelnuts are a gift from God to this geography and climate. No matter how hard they try, they cannot achieve a yield that will provide added value. Many companies in the world and in Turkey buy land in Azerbaijan, Georgia, and implement good agricultural projects, but they cannot reach the desired level.

Karadeniz fındığının kalitesi bir kere daha ispatlandı Haber

Karadeniz fındığının kalitesi bir kere daha ispatlandı

Karadeniz fındığına alternatif olarak 70 milyon dolarlık yatırım yaparak Avustralya'da 1 milyon fındık ağacı diken İtalyan firması Ferrero, iklimsel sorunlar nedeniyle projeden vazgeçip tahliye kararı aldı. Konuyla ilgili olarak Türk fındığının, özellikle Giresun kalite fındığının alternatifsiz olduğunu ifade eden Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, "Ferrero firmasının Türk fındığına değişik yerlerde alternatif aramaya çalıştığını biliyoruz. Aslında Türk üreticisinin sırtından para kazanarak belli bir noktaya gelip, ticaretini sürdüren bir firmanın Türk fındığına alternatif üretme çabalarını hayretle karşılıyoruz. Aslında Türk üreticisi desteklenmeli, Türk fındığı üzerinde çalışma yaparak verimi artırılmalıdır. Biz söz konusu firmanın alternatif aramasına gerek olmadığını, bu yanlıştan dönmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatarak, yapmış oldukları yatırımların da her zaman elinde patlayacağını biliyoruz. Gürcistan’da vazgeçti, Avusturalya’da vazgeçti ve vazgeçmeye de devam edecektir. Biz Türk fındığının, hele ki Giresun fındığının hiç alternatifi olmadığını tekrar hatırlatmak isteriz” dedi. "Türk üreticisinin sırtından kazanıp, başka yere yatırım yapamazsınız" Karadeniz Bölgesi’nin iklim ve toprak yapısının fındığını alternatifsiz yaptığını da ifade eden Karan, “Bilinen tarihi ile ilimizde 5 bin yıldır fındık üretimi, bin 400’lü yıllardan beri de fındık ihracatı yapılmaktadır. Bizim Karadeniz Bölgesi’nin iklim yapısı, toprak yapısı farklıdır. Giresun kalite sadece Trabzon Çarşıbaşı ilçesi ile Ordu Perşembe arasında belli bölgelerde yetişiyor. Çünkü bu dar bölgenin yağış oranı daha farklı. Buraların dışında başka bölgelere aynı fındığı diktiğimizde aynı verimi ve kaliteyi alamıyoruz. Biz bu nedenle Türk fındığının ve Türk üreticisinin desteklenmesini istiyoruz. Türk üreticinin sırtından kazanılan paralarla başka yerlerde alternatif aranmaması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. "Kaliteli mamul için Türk fındığı şart" Fındığı ara mamule dönüştürerek, fındığa katma değer sağlayan işletmeci Ayhan Akten ise, “Yapılan fındık mamullerinde elde edilmesi gereken bir tat ve kalite olması gerekiyor. Bu da ancak Karadeniz fındığıyla mümkün. Fındığın maliyetli olmasından dolayı dünyanın en büyük fındık alıcısının da bir arayış içerisine girdiğini düşünüyoruz. Bir de Türkiye’nin elinden bu gücü alma çabası var. Ancak şu var ki, kaliteli ve iyi ürün yapılacaksa Türk fındığını kullanmak zorundadır. Çünkü kaliteli fındık bu topraklarda, bu coğrafyada oluyor, en güzeli de Giresun’da oluyor. Dolaysıyla buradan Giresun fındığını alıp Avusturalya’ya veya başka ülkelere götürdüğünde aynı uyumu göstermeyeceğinden saman gibi bir tat ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu. "Türk fındığına alternatif arıyorlar ama yetiştiremiyorlar" Türk fındığına alternatif olarak dünyada farklı ülkelerin farklı ürünler üretmeye çalıştığını anlatan Mustafa Kankaya, “Dünyada tekel olmuş, Türkiye’deki en büyük alıcı Ferraro da dünyanın farklı ülkelerinde iyi tarım projeleri uyguluyor. Bunlardan birisi olan herkesin malumu olduğu 70 milyon dolarlık projeden vazgeçti. Bunun sebebi, fındığın ait olduğu coğrafyadaki iklim şartlarında yetişememesi. Fındık Allah’ın bu coğrafyaya, bu iklime verdiği bir nimettir. Ne kadar çabalarsa çabalasınlar, katma değer sağlayacak bir verime ulaşamıyorlar. Dünyada ve Türkiye’de birçok firma Azerbaycan’da, Gürcistan’da arazi satın alıp iyi tarım projeleri uyguluyorlar ama istenilen seviyeye ulaşamıyorlar” ifadelerini kullandı.

Giresun’da fındık fiyatları stabil hale gelmeye başladı Haber

Giresun’da fındık fiyatları stabil hale gelmeye başladı

Giresun’da gündemdeki yerini koruyan fındık fiyatları, serbest piyasada 102 lira seviyelerini gördükten sonra 2 liralık düşüşle bugün itibariyle 100 lira seviyelerinde seyrediyor. Geçtiğimiz haftalarda serbest piyasada 112 liraya kadar yükselen Giresun kalite fındık fiyatı 95 liraya kadar gerilemiş fakat ardından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin yılbaşına kadar piyasaya fındık satışı yapmayacağını açıklaması üzerine yeniden hareketlenerek 100 liranın üzerine çıkmıştı. Giresun merkezde fındık tüccarlığı yapan esnaflardan Mustafa Kankaya, bugün itibariyle Giresun kalite tombul fındığı 100 lira seviyesinden alım yaptıklarını belirtirken, fındık fiyatlarının artık daha stabil hale gelmeye başladığını söyledi. TMO’nun Giresun kalite fındığa 84 lira fiyat vermesiyle başlayan talep sonrası serbest piyasada fiyatların 110 liraya yükseldiğini hatırlatan Kankaya “Talep azalıp, piyasada nakit sıkıntısı oluşunca fiyatlar 95 liraya kadar geriledi. Bunun yanı sıra TMO’nun piyasaya ürün satacağı ve arz fazlası olacağı yönünde bazı söylentiler gündeme geldi. Fakat bu hafta başında TMO’nun, en az yılbaşına kadar fındık satmayacağını açıklaması üzerine fiyatlar yeniden 100 lira bandına oturdu” şeklinde konuştu. Fındık fiyatı üzerinden spekülasyon yaparak gündem oluşturmanın çok kolay olduğunun altını çizen Kankaya, “Fındık fiyatı üzerinden konuşarak, ‘fındık az, fiyatı düşük’ veya ‘çok para edecek’ diyen herkesin popüler olduğunu görüyorum. Fındık fiyatı yılsonunda şu olur demek yanlış ve riskli bir durum. Büyük alıcıların ve özellikle de tekelci firmanın, TMO’nun elindeki 120 bin ton stok fındığın yılbaşından sonra piyasaya gireceği yönünde bir beklentisi var, bu durumda benim şahsi düşüncem fiyatların çok fazla yükseleceğini tahmin etmiyorum” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.