TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Organik Tarım

AGRONEWS - Organik Tarım haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Organik Tarım haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Akkuş, Coğrafi İşaretli Şeker Fasulyesinde 5. Hasadı Kutladı Haber

Akkuş, Coğrafi İşaretli Şeker Fasulyesinde 5. Hasadı Kutladı

Ordu’nun Akkuş ilçesinde coğrafi işaret tescilli Akkuş Şeker Fasulyesi’nin 5. hasadı gerçekleştirildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı iş birliğinde, ilçenin Gökçebayır Mahallesi'nde ‘Akkuş Şeker Fasulyesi 5’inci Hasat Töreni’ düzenlendi. Törende üreticiler, bereketli bir sezonun mutluluğunu yaşadı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, törende yaptığı konuşmada, Akkuş Fasulyesi’nin Ordu için önemli bir marka değeri taşıdığını belirterek, "Akkuş Fasulyesi Allah’ın bizlere bağışladığı büyük bir lütuf. Kaliteden taviz vermeden üretim yapmak önemli. Diğer fasulyelerden farklı olduğunu kurduğumuz tesisle bilimsel olarak ortaya çıkaracağız. Sulama konusunda sıkıntı yok, siz yeter ki üretin. Satamadığınız durumda belediye olarak biz satın alacağız" dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, 200 dekarla başlayan üretim alanının desteklerle 12 bin dekara ulaştığını ifade ederek, Akkuş fasulyesinin aroması ve kolay pişmesiyle yüksek katma değerli bir ürün haline geldiğini söyledi. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya ise ilçede geleneksel hale gelen hasat törenlerinin bu yıl 5’ncisini düzenlediklerini belirterek, "Organik tarım çalışmalarımız 2015 yılında başladı. DOKAP ve Valiliğimiz desteğiyle üreticilerimize 400 ton organik gübre dağıttık. Hasatta en büyük sorun olan kapsülden ayırma işlemi için fasulye patozu alımı yaptık. Artık ürünler kısa sürede pazara hazır hale geliyor" dedi. Kaya ayrıca, DOKAP destekli 28 milyon TL bütçeli sulama projesinin hayata geçmesiyle üretim alanlarının 18 bin 500 dekara, toplam üretimin ise 2 bin tona ulaşacağını söyledi. Program kapsamında, ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ çerçevesinde desteklenen üretim alanlarında temsili hasat yapıldı. DOKAP iş birliğiyle alınan Fasulye Ayıklama Makinesi’nde fasulyenin kapsülden ayrılması da gerçekleştirildi. Hasat törenine, Akkuş Kaymakam Vekili Çaybaşı Kaymakamı Volkan Oral, Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, DOKAP Başkan Yardımcısı Tolgahan Köken ve üreticiler de katıldı.

Pamuk Üreticilerine 2025 İçin Dekar Başına 1.098 TL Destek Haber

Pamuk Üreticilerine 2025 İçin Dekar Başına 1.098 TL Destek

Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Aydın’da, bu yıl destekleme fiyatları ürün toprağa ekilmeden açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, 2025 yılı için pamuk üreticilerine dekar başına toplam 1.098 TL destek verileceği duyuruldu. "Destekler, Mazot ve Gübre Fiyatlarına Endekslendi" Aydın’da düzenlenen 7. Ulusal Pamuk Zirvesi’nde konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, pamuk desteklemelerinin üreticiler için kritik önem taşıdığını vurgulayarak şu açıklamayı yaptı: “Pamuk, ülkemiz açısından stratejik bir ürün. Tarıma dayalı sanayinin hammaddesi olması, gıda güvenliği ve dış ticaretteki rolü nedeniyle bitkisel üretim planlamasına alındı. 2025-2027 dönemine yönelik destekleme kararları 24 Ağustos 2024’te yayınlandı. Artık tarımsal desteklemeleri, çiftçimizin en temel girdisi olan mazot ve gübre fiyatlarına endeksledik.” "Üreticilere Ek Destekler de Sağlanacak" Emiralioğlu, pamuk üreticilerine yapılacak destek ödemelerini şu şekilde açıkladı: ???? 549 TL temel destek ???? 549 TL planlı üretim desteği ???? Toplam: Dekar başına 1.098 TL destek Ayrıca verim ve kaliteyi artırmak için organik tarım, iyi tarım uygulamaları ve katı organik-organomineral gübre destekleri de pamuk üreticilerine sunulacak. Bu yıl desteklemelerin, pamuk ekimi başlamadan açıklanması, üreticiler için önemli bir yenilik oldu.

Düzce'de Organik Tarım Büyüyor: 476 Dekarlık Alan Sertifikalandı Haber

Düzce'de Organik Tarım Büyüyor: 476 Dekarlık Alan Sertifikalandı

Organik Tarım Projesi Gölyaka’da Hayata Geçti Düzce’nin Gölyaka ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle yürütülen “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü” projesi kapsamında 20 fındık üreticisine organik tarım sertifikaları düzenlenen bir törenle teslim edildi. Program, Bakacak ve Saçmalıpınar köylerinde yürütülen projeye katkıda bulunan çiftçileri ödüllendirdi. "Melen Havzası'nın Korunması Önceliğimizdir" Törende konuşan Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Melen Havzası'nın İstanbul’a içme suyu sağlayan stratejik önemine vurgu yaptı: “Melen Havzası’nda su kalitesini ve sürdürülebilirliği korumak adına organik tarım uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz. Gölyaka ilçesindeki bu proje, hem üreticilerimize destek olmakta hem de çevre koruma hedeflerimize katkı sağlamaktadır.” Geleceğe Yönelik Hedefler ve Destekler Proje kapsamında 476 dekarlık alanda organik tarım uygulamalarının hayata geçirildiğini belirten Uzun, “Üreticilerimiz şu anda Geçiş-1 sürecindeler. 2025 yılı itibarıyla tamamen organik üretime geçmeyi hedefliyoruz. Organik üretim yapan çiftçilerimize dönüm başına 292,80 TL destek sağlanacak” dedi. Düzce Genelinde Organik Tarımın Durumu 2023 yılı verilerine göre, Düzce genelinde toplam 317 işletme ve 9.553 dekarlık alanda organik tarım desteği sağlandı. Bu çalışmalar kapsamında üreticilere 821.340,39 TL ödeme yapıldığını ifade eden Uzun, organik tarımın yaygınlaştırılmasının çevre ve ekonomi açısından önemine dikkat çekti. Bu çalışmalar, hem çevre dostu tarımın gelişimine katkı sağlıyor hem de yerel üreticilere ekonomik destek sunarak sürdürülebilir bir gelecek hedefliyor.

Karya Farma'dan Tarımda Kimyasal Bağımlılığı Azaltma Hamlesi Haber

Karya Farma'dan Tarımda Kimyasal Bağımlılığı Azaltma Hamlesi

AYDIN (İHA) - Aydın’da çeyrek asırdır endemik bitkiler üzerinde çalışan Karya Farma HBX Ar-Ge, tarım ve çevre sağlığını öncelik alarak organik tarım çalışmalarına başladı. Gıda Mühendisi Feridun Levent Saltoğlu, sağlıklı bir gelecek için tarımın kimyasal bağımlılıktan kurtarılması gerektiğini vurguladı. Karya Farma HBX Ar-Ge ekibinden Gıda Mühendisi Feridun Levent Saltoğlu, organik tarımın hem insan sağlığı hem de çevre için kritik bir adım olduğunu belirtti. Saltoğlu, "Bugün sağlık alanında yaşanan sıkıntıların temelinde sağlıksız beslenme, çevre alanında yaşanan sıkıntıların temelinde ise açgözlülük ve daha fazla kazanma hırsı gelmektedir. Gerek insanlığın sağlığı gerekse üzerinde yaşadığımız dünyanın çevre sağlığı için, kimyasaldan uzaklaşıp organiğe yönelmemiz gerekiyor. ADÜ Teknokent’te faaliyetlerini yürüten ve şu ana kadar 18 patente imza atan Karya Farma olarak bu yönde çalışma yapıyoruz" dedi. KURAKLIK VE ÇEVRE KRİZİNE EKOLOJİK ÇÖZÜMLER Saltoğlu, 2024’te küresel iklim krizinin ve kuraklığın ciddi bir tehdit haline geldiğini hatırlatarak, tarım ve hayvancılığın kimyasal bağımlılıktan kurtarılması gerektiğini ifade etti. "Başta ilimiz Aydın olmak üzere, kuraklık tüm ülkenin hatta dünyanın önemli bir gündem maddesi. Bunun değişik sebepleri açıklansa da sorun ve sıkıntıların en büyük sebebi tabiata olumsuz müdahale eden insanoğludur" diyen Saltoğlu, yanlış tarım uygulamaları ve doğaya yapılan kimyasal müdahalelerin iklim değişikliğinin en büyük nedenlerinden olduğunu söyledi. Karya Farma HBX Ar-Ge olarak kuraklıktan etkilenen bölgelerde çözüm odaklı çalışmalara imza attıklarını belirten Saltoğlu, "Tarımda kimyasal bağımlılığı azaltarak, zehirsiz ve geri dönüşümlü yöntemlere yönelmemiz gerekiyor. Akıllı eko fidanlar, toprağı ve suyu verimli kullanan genetik çeşitliliğe sahip fidan türleridir ve Aydın gibi kuraklıktan etkilenen bölgelerde üretimi artırabilir. Eko gübreler ise hem toprağın biyolojik yapısını korur hem de çevreye zarar vermeden sürdürülebilir tarımı destekler. Ayrıca, eko seracılık ile hem enerji tasarrufu sağlanabilir hem de yerel ürün çeşitliliği artırılabilir" diyerek konuşmasını tamamladı.

Rize'de Kemençe Eşliğinde Mandalina Hasadı Başladı Haber

Rize'de Kemençe Eşliğinde Mandalina Hasadı Başladı

RİZE (İHA) - Rize'nin ünlü Derepazarı mandalinasında yılın ilk hasadı kemençe eşliğinde yapıldı. İlçenin simgelerinden biri haline gelen bu özel mandalina, kemençenin coşkulu melodileriyle dalından toplanarak tezgahlardaki yerini aldı. Hasada katılan vatandaşlar, kemençe müziği eşliğinde hem eğlendi hem de mandalina toplamanın keyfini çıkardı. Derepazarı mandalinası, Rize'nin neredeyse tüm ilçelerinde yetişse de lezzeti ve aromasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Yalnızca yerel halkın değil, Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin de dikkatini çeken bu özel mandalina, Karadeniz Sahil Yolu kenarındaki tezgahlarda satışa sunuluyor. Bu yıl kilogram fiyatı 25 TL olarak belirlenen Derepazarı mandalinası, yerli ve yabancı müşterilerden yoğun ilgi görüyor. "AKDENİZ MANDALİNASINI GEÇER" Derepazarı mandalinasının lezzetinin Akdeniz bölgesinde yetişen mandalinalardan çok daha üstün olduğunu dile getiren üretici Halil İbrahim Küçük, "İzmir, Antalya, Mersin mandalinalarının tadı gibi değil. Bizim kendi bahçelerimizde yetişiyor, kendimiz topluyoruz. Bu yıl daha fazla kazanç bekliyoruz. Akdeniz'de yetişen mandalinaların ilaçlı olduğu bilinir, ancak bizimkiler tamamen doğaldır. Bu konuda halkımızın çok bilgisi yok. Bu mandalinayı, doğal yollarla, herhangi bir kimyasal kullanılmadan yetiştiriyoruz" dedi. RİZE MANDALİNASININ ÜNÜ TÜRKİYE’YE YAYILDI Küçük, bölgedeki mandalinanın aroma, tat ve doğallık açısından diğer bölge mandalinalarından üstün olduğunu belirten Ayten Kara, "Çayımız bitti mandalina hasadına başladık. C vitamini yüksek, aroması bol miktarda, bir numara bir lezzet. Rize dışından insanlar Rize mandalinası nasıl diye bizi arıyorlar. Akdeniz'de yaşayan insanlar soruyorlar, ‘Bizimkisi çekirdeksiz' diyorum ‘Daha lezzetli daha aromalı' diyorum" ifadelerini kullandı. Derepazarı mandalinası, kimyasal ilaç kullanılmadan tamamen doğal yollarla yetiştiriliyor. Mandalinalar, dalında olgunlaşarak doğal sararma sürecinden geçiyor. Bu özelliğiyle, daha erken toplanan ve kimyasal maddelerle renklendirilen Akdeniz mandalinasından ayrılıyor. TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA GÖNDERİLİYOR Derepazarı mandalinası, Rize’nin çay bahçelerinden Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki tezgahlara taşınıyor. Bu tezgahlarda hem yerel halk hem de yoldan geçen sürücüler tarafından satın alınıyor. Üstelik bu lezzet, sipariş üzerine İstanbul, Ankara, Konya gibi büyük şehirlere de gönderiliyor. Bu da Rize ekonomisine katkı sağlayan önemli bir gelir kapısı oluşturuyor. Derepazarı mandalinası, doğal yetiştirme yöntemi, üstün lezzeti ve yerel kültürle buluşan hasat anlarıyla Türkiye'nin dört bir yanında ilgi görmeye devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.