TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sarıcakaya

AGRONEWS - Sarıcakaya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sarıcakaya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye'nin en lezzetli domatesleri Eskişehir'de yetişiyor Haber

Türkiye'nin en lezzetli domatesleri Eskişehir'de yetişiyor

Eskişehir'in Akdeniz'i olarak bilinen Sarıcakaya ilçesinde yetişen ve halk arasında Sakar domatesi olarak anılan domatesin geçen yılki hasadında, çiftçinin yüzünü güldürmüştü. Türkiye'nin dört bir yanına satılan domates, oldukça tercih ediliyor. Sıcaklıklardan dolayı sabah saat 05.00'da hasat edilmeye başlanan domateslerin yetiştiği seraların içerisi 70 derece sıcaklığı bulabiliyor. Bu yıl da verimden umutlu olan çiftçiler, olgunlaşınca toplanacak olan domatesin hasadı için hazırlıklarını tamamladı. İlçede 3 bin dekar örtü altında yetişen domateste bu sene beklenen verim ise 25 bin ton. Sarıcakaya Kaymakamı Tarık Orhan, domates toplayıp üreticiden bilgi aldı. "Seralarda sıcaklık 70 dereceye kadar ulaşabiliyor" İlçenin ünlü domatesi hakkında konuşan Sarıcakaya Kaymakamı Tarık Orhan, "Sarıcakaya domatesimiz, halk arasında "Sakar domatesi" olarak bilinir. İlçemizde yaklaşık 3 bin dekar örtü altı, yani sera alanında üretim yapılıyor. Bu sene üreticilerimize verdiğimiz desteklerle birlikte yaklaşık 25 bin ton üretim bekliyoruz. Bu miktarın artacağını umuyorum. Evet, üreticilerimiz bu konuda oldukça tecrübeli, biz de onların deneyimlerinden faydalanıyoruz. Sabahın erken saatlerinde, sıcaklığın daha düşük olduğu vakitlerde, saat 05:00-06:00 gibi üreticilerimiz hasada başlıyor ve 09:00-10:00 gibi bitiriyor. Öğleden sonra, akşama doğru kısa bir süre daha hasat yapılıyor. Öğlen saatlerinde hasat yapılmıyor, çünkü bilenler bilir, seralarda sıcaklık 70 dereceye kadar ulaşabiliyor. Bu yüzden böyle bir çözüm yolu bulunmuş durumda" dedi. "Antalya domatesiyle yan yana koyun, yiyin" Uzun yıllardır çiftçilik yapan Mustafa Ay ise yetiştirdiği domatesin lezzeti konusunda iddialı olduğuna dikkat çekti. Hasat hakkında konuşan Ay, "Yeşillik olarak roka, maydanoz, tere, dereotu; sebze olarak domates, patlıcan, biber, yani hemen her çeşit burada yetişiyor. Buradan çıkan ürünler genellikle İstanbul ve Ankara pazarlarına gidiyor. Eskişehir pazarı da alıyor, ama asıl büyük pazarlar İstanbul ve Ankara. Lezzete bakın, Antalya domatesiyle yan yana koyun, yiyin, lezzetine bakın. Çok teşekkür ederiz, geldiğiniz için sağ olun, Allah razı olsun. Ayaklarınıza, ellerinize sağlık. Domatesimizi gördü, çayımızı gördü, inşallah bize de bir faydası olur. Evet, kendisi domatesi topladı, gördü, çiftçinin çilesini gördü. Bu bizim için çok iyi oldu. Şu ağrı, sizin gelmenizle biraz hafifledi. Zaten genelde onu yapıyoruz, makasla kesiyoruz. Evet, aynen öyle. Kokusu da gerçekten güzel, domateslerimizin kokusu bir başka. Topraktan mı bilmiyorum, ama domateslerimizin lezzeti bir başka. Sarıcakaya domatesi bu., "Sakar domatesi" dediğimde her şey değişiyor" dedi.

They are selling out their artichokes produced in Sarıcakaya Haber

They are selling out their artichokes produced in Sarıcakaya

Ali Akarsu, a retired civil servant living in Sarıcakaya district of Eskişehir, started growing artichokes as a hobby after retiring from his job. About three years ago, he planted artichoke seedlings on a 1-acre field he owns, and began harvesting when the yield became promising, deciding to sell them. Despite skepticism from people around him that "artichokes don't grow here," Akarsu persisted and expressed happiness with the high yield he achieved. He mentioned that each artichoke plant yields produce for approximately 7 years and compared the taste of his artichokes to those from the Aegean region, emphasizing their quality. Akarsu and his wife have been selling their produce from the past three years, but he admits they cannot keep up with the demand due to its popularity. He noted that people are surprised to see artichokes being grown in their area and sometimes express their disbelief. Akarsu clarified that he does this as a hobby, mentioning his agricultural background and the diverse range of fruits grown on his inherited land. He initially got the idea to grow artichokes after seeing them in Mudanya in 1995, and received seedlings from a friend. Despite the initial skepticism, his venture has proven successful, with artichokes fetching prices of 30-35 Turkish Lira per piece at markets in Eskişehir. In conclusion, Akarsu expressed gratitude for the success of his venture and highlighted the support from Tepebaşı Municipality in helping local women producers sell their goods at markets, contributing positively to their income.

Sarıcakaya’da ürettiği enginarları yok satıyor Haber

Sarıcakaya’da ürettiği enginarları yok satıyor

Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde hobi olarak enginar yetiştirmeye başlayan emekli memur Ali Akarsu, yaptığı satışlarda vatandaşın taleplerine yetişemiyor. Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde yaşayan Ali Akarsu, memuriyetten emekli olduktan sonra hobi olarak tarımsal ürün yetiştirmeye başladı. Yaklaşık 3 yıl önce arkadaşından aldığı enginar fidesini 1 dönümlük tarlasında ekerek, üretim yapmaya başlayan Akarsu, üründen verim almaya başlayınca satış yapmaya karar verdi. Çevresindeki insanların ‘Burada enginar yetişmez’ söylemlerine aldırış etmeden ürünlerini yetiştiren emekli memur, aldığı yüksek verim sonrasında mutluluk yaşadığını belirtti. Enginarın 1 fidesinin yaklaşık 7 yıl boyunca ürün verdiğine değinen Akarsu, kendi ürünlerinin ege gölgesinden gelen enginarlar kadar lezzetli olduğuna değindi. Geçen 3 yılda yetirdiği ürünleri eşiyle birlikte satışa sunduklarını ifade eden Akarsu, gelen talebe yetişemediğini söyledi. “Görenler ‘Laçin’de enginar mı oluyormuş’ diye serzenişte bulunuyor” Kendisinin enginar yetiştirdiğini görenlerin şaşırdığını ve serzenişte bulunduğunu söyleyen Ali Akarsu, “Ben emekli memurum. Burası, babadan kalma bir toprak, meyve çeşidinde her şey var. Burada, narenciye hariç bütün meyveler var. Ben bunu bir hobi olarak yapıyorum. Enginarı da 1995 yılında Mudanya’da bir arkadaşımda görmüştüm ve oradan numune getirmiştim. O zaman bizim ilçe ziraatteki arkadaşlar, sanki hiç görmemiş gibi ‘Laçin’de de enginar mı oluyormuş’ diye kayınvalidemin orada böyle bir serzenişte bulunmuşlar. Bizim köyden bir arkadaş bunu başka bir mekânda yapmıştı. Ben ondan fide istedim, bu benim üçüncü senem, geçen sene güzel verim aldık. Bu sene de keza iyi gözüküyor. Burası bir dönüm bir yer ama diğer sebze çeşitlerine göre gelir düzeyi daha iyi. Bunun bakımını yapacaksın ve göründüğü gibi keseceksin. Biz Eskişehir’e götürüyoruz, pazarlamamızı yapıyoruz. Kesilmiş halini pazarda 30-35 liraya satıyorlar. Biz Eskişehir’de bu enginarın tanıtımı yaptık, şu anda tanıttık yani. Eskişehirliler bunu sevdiler, yiyorlar, alıyorlar. Tepebaşı Belediyesi kadın üreticilere bir yer gösterdi. Orada hanım pazara çıkıyor, orada pazarlama yapıyoruz. Çok şükür iyiyiz yani en azından masrafımız çıkmış oluyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.