TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Selçuk Üniversitesi

AGRONEWS - Selçuk Üniversitesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Selçuk Üniversitesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Konya, Endüstriyel Kenevir Hasadıyla Yeni Bir Döneme Giriyor Haber

Konya, Endüstriyel Kenevir Hasadıyla Yeni Bir Döneme Giriyor

Konya Ovası’nda geçtiğimiz yıl ilk deneme ekimi yapılan endüstriyel kenevirde hasat heyecanı yaşanıyor. Konya’nın Çumra ilçesinde Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından alınan izinle üretimine başlanan kenevir, hasat edilmeye başladı. 75 dekar alana ekilen kenevirin hem danesi hem de sapı endüstriyel alanda ayrı ayrı değerlendiriliyor. Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, “İlk deneme ekimi geçtiğimiz yıl yapılan kenevir, oldukça verimli ve bereketli sonuç verdi. Kenevirin Çumra topraklarını sevdiği ve ortalamanın üzerinde bir verim alındığı görülmüş oldu. Bunun üzerine bölgemizdeki çiftçiler kooperatifimize başvurarak gerekli ekim izinlerini aldı. Bu yıl Çumra’da çok geniş bir alanda ekimi gerçekleştirilen kenevir, yine verimli ve bereketli bir sonuç verdi. Rahmetin yeteri kadar düştüğü yıllarda sulamaya dahi ihtiyaç duymuyor. Yağmur az düştüğü zaman ise bir veya iki sulama yeterli geliyor. Buğday ve arpa gibi hububat ürünlerinden bile daha az su ile yetişip daha çok verim sağlayabiliyor” dedi. “Kenevir gibi az su tüketen ama yüksek gelir getiren ürünlere yönelmek gerekiyor” Kenevir hasadına katılan katılan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu da Konya Ovası’nda kenevir üretiminin bölge tarımı için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Konya Ovası’nın Türkiye’nin en az yağış alan ve kuraklık tehdidiyle en çok karşı karşıya kalan bölgelerinden biri olduğunu hatırlatan Bayramoğlu, suyun etkin kullanımının bölge tarımı açısından hayati önem taşıdığını vurguladı. Bayramoğlu, “Suyu etkin kullanmak, hem sürdürülebilir tarım için hem de çiftçi gelirinin artması için çok önemli. Bu noktada kenevir gibi az su tüketen ama yüksek gelir getiren ürünlere yönelmek gerekiyor. Kenevir 3-4 sulama ile diğer birçok üründen daha yüksek gelir sağlıyor. Eğer Konya’da kenevir üretimini ve işleme süreçlerini başarıyla yürütürsek, çiftçimizin gelirine ciddi katkı sunarız. Aynı zamanda kırsal kalkınmaya, sanayileşmeye ve tarımsal üretim zincirinin tümüne önemli bir katma değer kazandırmış oluruz. Bu nedenle kenevir üretiminin desteklenmesi ve teşviklerin artırılması büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Konya’da Halis Ekmeklik Buğday çeşidinde yüksek verim elde edildi Haber

Konya’da Halis Ekmeklik Buğday çeşidinde yüksek verim elde edildi

Buğdayda ülke genelinde bereketli bir yıl yaşanırken Türkiye’nin en yüksek verimlerinden biri bu yıl Konya’nın Karapınar ilçesinde Halis Ekmeklik Buğday çeşidinde dekara bin 200 kilo ile elde edildi. Karapınar ilçesinin Akören Mahallesinde buğday yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizden çiftçi Faruk Erduran, Halis Ekmeklik Buğday çeşidinden dekara bin 200 kilo verim elde ederek bir ilke imza attı. Sakarya Araştırma Enstitüsü ıslah ettiği ve devletin geliştirdiği bir buğday çeşidi olan Halis Ekmeklik Buğday çeşidi yüksek verim kapasitesi ve kalite değerleri ile önümüzdeki yıllarda ülke genelinde dikkat çekecek. Verim rekoru kıran çiftçi aynı zamanda yüzde 14’ün üzerinde protein 80 kg hektolitre ve yüksek enerji değerine sahip olması ile yüksek verim ve kaliteyi bir arada buluşturması ile bir ilke daha imza attı. Buğdayda birim alandan en yüksek verimlerinden birinin alındığı tarlada incelemelerde bulunan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, bu başarıda gerek ekimi yapılan çeşidin gerekse çiftçimizin önemli katkılarının olduğunu söyledi. Prof. Dr. Soylu, “Halis Ekmeklik Buğday çeşidinin devlete ait Sakarya Araştırma Enstitüsünde geliştirildiğini ve gerek verim potansiyeli ve gerekse kalite yönü ile ülkemizde önemli bir boşluğu dolduracağını düşünüyoruz. Halis Ekmeklik Buğday çeşidinin sahip olduğu kalite değerleri ile TMO tarafından birinci sınıf Ekmeklik buğday kategorisinde yer almaktadır. Yüksek verimin kahramanı çiftçimiz Faruk Erduran ise, tarlasına 19-20 kg da fazla tohum kullanmadığını, bitki besleme ve sulamada hiç bir fedakarlıktan kaçınmadı. Halis çeşidinin de yaptığı bu uygulamalara iyi tepki vermesi sonucu yüksek verimler elde etti ve bu yıl bin 300 dekar alanda bu çeşidi ekti. Çok memnun olduk. Çiftçimiz bundan sonraki yıllarda da aynı çeşidi ekmekte kararlı" dedi.

Sarı pas hastalığının çözümü yağmurdan etkilenmeyen zirai ilaçlar Haber

Sarı pas hastalığının çözümü yağmurdan etkilenmeyen zirai ilaçlar

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nuh Boyraz, AA muhabirine, sarı pas hastalığının, buğday tarlalarında bahar aylarındaki sıcaklık ve yüksek nemden kaynaklandığını söyledi. Bu hastalığın, kabarcıklar oluşturduğu yaprakları kurutarak, bitkinin gelişmesini engellediğini ifade eden Boyraz, "Sarı pas hastalığı, hububatta görülen bir mantar hastalığıdır. Bu mantarın turuncu renkte kendine has üreme yapıları vardır. Bu etkisinden dolayı, yapraklar fotosentez yapmadığı için başaklarda dane oluşmaz. Oluşsa da kalitesiz dane oluşur." dedi. Hastalık ciddi verim kaybına neden olabiliyor Boyraz, bitkinin hastalıktan etkilenme durumuna göre bir verim ve kalite kaybının ortaya çıktığını söyledi. Sarı pas hastalığının gelişiminin, alt yapraklardan üst yapraklara doğru olduğunu vurgulayan Boyraz, "Eğer hastalık hemen başağın altındaki bayrak yaprağa ulaşmışsa çok ciddi derecede verim ve kalite kayıplarına neden olur. Çiftçilere, hastalığın bu yaprağa ulaşmadan önce ilaçlama yapmalarını öneriyoruz." diye konuştu. Boyraz, hastalığın bayrak yaprağa ulaşması halinde yapılacak ilaçlamanın hiçbir faydasının olmayacağını aktardı. Çiftçilerin ilaç seçimini iyi yapması gerekiyor İklim ve hava koşullarına bağlı ilaçlamanın önemine de değinen Boyraz, şunları kaydetti: "Eğer bayrak yaprağı sarı pas hastalığından kurtarırsak, ürünü de yüzde 60 civarında kurtarmış oluruz. Hastalık alt yapraklardan üst yapraklara geçiş yapıyorsa, iklim koşullarına bağlı olarak sürekli ilaçlama yapmak gerekiyor. Çiftçilerin bu noktada ilaç seçimine dikkat etmesi gerekiyor. Sürekli yağmur yağan bölgelerde yapılacak ilaçlamalarda, yağmurdan etkilenmeyecek ilaçları tercih etmeleri lazım. Trakya, Çukurova ve İç Anadolu Bölgesi'ndeki hububatın bu hastalıktan etkilendiğini, özellikle İç Anadolu'da hastalığın yavaş yavaş salgın yapma noktasına geldiğini ve hassas çeşitlerde çok ciddi derecede zararların ortaya çıkabileceğini tahmin ediyoruz." Boyraz, ekilen hububat çeşidinin hassasiyetine bağlı olarak bir ürün ve kalite kaybının ortaya çıkacağını, bunun ise hasat sezonundan sonra ortaya çıkacak bir durum olduğunu sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.