TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Somon

AGRONEWS - Somon haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Somon haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizi olmayan Manisa'dan dünya sofralarına somon ihracatı Haber

Denizi olmayan Manisa'dan dünya sofralarına somon ihracatı

Türkiye'de bitkisel ve hayvansal ürün çeşitliliği bakımından önemli bir noktada yer alan Manisa'da, Tarım ve Orman Bakanlığı Manisa Tarım ve Orman Müdürlüğünün de çalışmalarıyla her geçen gün çeşitlilik artmaya devam ediyor. Bakanlığın destekleriyle kurulan işletmelerde denizi olmayan Manisa'da ihracata yönelik Türk somonu yetiştiriliyor. İç sularda önemli bir üretim potansiyeline ulaşan Manisa'da her geçen gün hem üretim kapasitesi artıyor hem de ihraç edilerek önemli bir kazanç sağlanıyor. Yılda bin 800 ton balık üretiminin yapıldığı Manisa'da hem iç pazara hem de dünya sofralarına kalitesiyle de ön plana çıkan somon sağlanıyor. Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Sevişler Barajında kurulan tesis de Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı kapsamında yüzde 50 hibe alarak önemli bir üretim merkezi haline geldi. Barajda 350 gram ağırlığa ulaşan balıklar, Türk somonu başta olmak üzere buradan Karadeniz'deki tesislere gönderilerek daha da büyümesi sağlanıyor ve son aşamada da başta Avrupa ve Rusya olmak üzere bir çok ülkeye ihraç ediliyor. Soma Sevişler Barajındaki tesisin geliştirilmesiyle beraber balıkların tamamı Manisa'da büyütülerek doğrudan ihraç edilecek. Avrupa ülkeleriyle Rusya ve Japonya'dan oldukça talep gören Türk somonunun yapılan bazı analizlere göre Norveç somonundan daha çok besleyici olduğu da belirlendi. Böylece pazar payı genişleyen Türk somonunda üretim kapasiteleri de her geçen yıl artıyor. Tarım ve Orman Bakanlığının hibe destekleriyle tesis kurduklarını ve üretime başladıklarını söyleyen tesis işletmecisi ve Su Ürünleri Mühendisi Cuma Cemiloğlu, "Kırsal kalkınma desteğiyle tesisi 5 ay önce kurduk. Seneye de tam kapasite üretime başlayacağız. Buranın yavrularını kendi kuluçhanemizden getiriyoruz. Belli bir büyüklüğe geldikten sonra buraya getirip 1,5-2 kilo civarı ürün almayı düşünüyoruz. Bu ürünler Rusya'ya ihraç oluyor. İşleme tesislerine veriyoruz. Onlar işleyip Rusya'ya ihraç ediyorlar" dedi. "Besin değerleri Norveç somonundan daha iyi" Üretimin her geçen yıl artığını söyleyen Cemiloğlu, "Genelde her boy yavru, her boy balık Karadeniz'e gidiyor ve Türk somonu oluyor. Biz burada somon yapmayı düşünüyoruz. Yani Karadeniz'deki somonu burada yetiştirmeyi düşünüyoruz. Kalite olarak Norveç somonuyla aynı aşağı yukarı. Hatta bazı analizlere göre besin değerleri Norveç somonundan daha iyi. Rusya'nın talep etmesinin nedeni Norveç somonuna olan ambargo. İkincisi Norveç somonuna göre bizim fiyatlarımız çok daha uygun. Ulaşım çok daha yakın. Türk halkı da sevdi Türk somonunu. İçeride de tüketiyoruz. Avrupa istemeye başladı. Japonya çok istiyor. Her yere ihracı oluyor. Yani üretim de gitgide her geçen gün daha çok artıyor" ifadelerini kullandı. Su bulunan her yerde üretim yapmayı planladıklarını belirten Cemiloğlu, "Su bulduğum yerde üretim yapmayı düşünüyorum. Destek oldukça da üretim devam eder. Yıllık üretim şu an 300 ton tam kapasiteye geçtiğimiz zaman 600 ton yılda somon üreteceğiz" dedi. "Denize sınırımız olmasa da iç sularda önemli bir üretim yapıyoruz" Manisa'nın hem bitkisel hem de kanatlı hayvancılık üretiminde önemli bir konuma sahip olduğunu ve bununla beraber iç sularda da önemli bir balık üretimi bulunduğunu belirten Manisa Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, "Manisa özellikle bitki üretimindeki gücü, kanatlı hayvancılık anlamında kanatlıdaki gücü ile ön planda olan bir şehir olmakla beraber her ne kadar denize sınır bir şehir olmasa da iç sularla ilgili de önemli bir tabii üretim de gerçekleştiriyor. Burada yılda bin 800 tonluk bir üretim gerçekleştiren bir iliz. Tabii buradaki üretimin önemli noktası nedir? Püf noktası. Burada gökkuşağı alabalığı dediğimiz balık çeşidimiz 350 gram boya kadar yetiştirilip buradan dünya mutfaklarıyla buluşmak üzere Karadeniz'in serin sularına gönderiliyor. Oradan da dünyaya Türk somonu olarak ihraca konu ediliyor. Dolayısıyla çok önemli bir burada işlev üstleniyor Manisa iç sularındaki üreticilerimiz. Karada 2 gramdan 30 grama kadar yetiştirilen balıklar Soma Sevişler Barajı'ndaki ağ kafeslerde 350 gram büyüklüğüne getirilip buradan da araçlarla Karadeniz'in serin sularına gönderiliyor ve oradan da dünya mutfaklarına Türk somonu olarak ulaşmış oluyor" diye konuştu. "Dış pazarda talep edilen bir balık türü" Türk somonunun dış pazarda talep gören bir balık türü olduğunu belirten Öztürk, "Dış pazarda çokça kabul gören ve talep edilen bir balık türü. Dolayısıyla da Manisa olarak burada ülkemize önemli bir ihracat girdisi elde edilmesine bu anlamda da katkı sağlayan bir iliz. Şu anda içerisinde bulunduğumuz Soma ilçemizin Sevişler Barajı'ndaki tesislerimizden 600 tonluk tesisimiz bakanlığımız tarafından kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programı kapsamında yüzde 50 hibe verilerek burada hayata geçmiş bir proje. Dolayısıyla burada da üretim başlamış durumda. Bakanlığımızın önemli bir hibesiyle bu yatırım gerçekleşmiş oldu" ifadelerini kullandı.

Kafesten kaçtılar ama oltadan kaçamadılar Video Galeri

Kafesten kaçtılar ama oltadan kaçamadılar

Trabzon'un Vakfıkebir ilçesi açıklarında bulunan kafeslerden geçtiğimiz hafta başlayan somon hasadı sırasında kaçtıkları tahmin edilen ağırlığı 4-6 kg arasında değişen somonları tutmak için balıkçılar oltaları ile büyük çaba harcadılar. Trabzon'un Vakfıkebir ile Çarşıbaşı ilçeleri arasındaki sahil şeridi bugünlerde olta balıkçılarının uğrak yeri oldu. Bölgede açıkta bulunan somon kafeslerinde geçtiğimiz hafta somon hasadı başlarken, hasat sırasında kafesten veya tekneden denize kaçtığı tahmin edilen somonlar sahil şeridine akın etti. Bunu duyan olta balıkçıları sahile akın ederken, ağırlıkları 4-6 kg arasında değişen büyük somon balıkları balıkçıların yoğun ilgisini çekti. Somonları yakalamak için yoğun çaba sarf eden olta balıkçılarından Hüseyin Açıkgöz (44) gün boyu uğraşları sonrasında ağırlıkları 4-6 kg arasında değişen 10 somonu yakalamayı başardı. Açıkgöz, "Yıllardır bölgede dönem dönem somon kafeslerinin fırtınada parçalanmasından veya kafeslerden kaçan somonları tutarız ancak bu kadar büyük somonları hiç görmemiştik. Bir çok arkadaşımızın misinası koptu. Balıklar çok büyüktü ve bizleri çok uğraştırdı" dedi. Hüseyin Açıkgöz, tuttukları balıkların bazılarını fırınlara ekmek karşılığında verdiklerini, bazılarını ise arkadaşlarına dağıttığını sözlerine ekledi.

Gaziantep’te Ramazana Girerken Balık Bolluğu Haber

Gaziantep’te Ramazana Girerken Balık Bolluğu

GAZİANTEP (İHA) - Ramazan ayının başlamasına saatler kala Gaziantep’te balık tezgahları çeşit çeşit deniz ürünleriyle doldu. Karadeniz ve Ege’den gelen taze balıklar arasında en çok tercih edilenler palamut, hamsi, istavrit, levrek ve çipura oldu. Balık hali esnafı Ali Tekin, "Ramazan ile birlikte vatandaşın balığa talebi bayağı arttı. Satışlarımız da yüzde 100 arttı. Ramazan ayı nedeniyle şu an yaklaşık 40 çeşit balığımız geliyor. Halkımız balığa rağbet gösteriyor. Ramazan ayında yaklaşık 12 saat oruç tutuyoruz. Bundan dolayı vücut biraz yorgun düşüyor. Balıktaki omega-3 ve yine B12 vitaminleri vücuda katkı sağladığı için halkımız balığa daha çok ilgi gösteriyor. En çok hamsi, istavrit, levrek, çipura, palamut, deniz somonu, alabalık, mercan ve diğer balık çeşitlerimiz tercih ediliyor" diye konuştu. Gaziantepli vatandaşlar, iftar sofralarını zenginleştirmek için balık alımına yönelirken, hamsi 200 TL, palamut ise 250 TL’den satışa sunuldu. Ramazan’ın heyecanını yaşadıklarını belirten tüketicilerden Burak Coşkun, "Gaziantep'te daha çok et tüketiyoruz ama balık da kışın vazgeçilmez bir yiyeceği. Eşim ve çocuğumla balık almaya geldik. Balık tüketmeyi çok seviyoruz. O yüzden kendimizi balık tezgahlarında bulduk ve taze balık aldık. Ramazan ayının heyecanı da bizleri sardı. Esnafımıza kolaylık ve bol kazançlar diliyorum. İftar sofralarımızda mutlaka balık bulundurmaya çalışacağız" dedi.

Balık, Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi Olacak Haber

Balık, Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi Olacak

MERSİN (İHA) - Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, haftada en az bir kez tüketilmesi önerilen balığın Ramazan ayı boyunca da sofralarda yer alması gerektiğini vurguladı. Omega-3’ün yanı sıra birçok vitamin ve mineral içeren balığın, sağlıklı bir beslenme için önemli olduğunu belirten Polat, "Halkımızın Ramazan'da da balığı sofrasından eksik etmemesini istiyoruz" dedi. Ramazan alışveriş telaşı devam ederken, Polat, balığın uzmanlar tarafından yıl boyunca tüketilmesi tavsiye edilen değerli bir besin olduğunu hatırlattı. Balık sezonunun sürdüğünü ve Ramazan’a özel indirimler yaptıklarını belirten Polat, "Balık fiyatlarında bugünden itibaren yüzde 30 civarında indirim başladı" ifadelerini kullandı. "BALIK FİYATLARI ŞU AN ÇOK UYGUN" Ramazan’ın ilk haftasında balık tüketiminin genellikle düştüğünü söyleyen Polat, "Her gün aynı yiyecekler yenecek diye bir şey yok. İlk bir hafta balıkta durma olur. Bir haftadan sonra halkın tekrar balığa rağbeti artıyor. Havalar da serin geçiyor. Geçen yıla göre bu yıl balık tüketiminin artacağını düşünüyoruz. Biz de fiyatlarımızı bazı kalemlerde sabit, bazı kalemlerde de yüzde 30'a varan indirimler halinde düşürmeyi planlıyoruz. Balık fiyatları şu an çok uygun" dedi. Polat, sardalya ve hamsinin mevsim dolayısıyla en çok tercih edilen balıklar olduğunu söyledi. Hamsinin 150 TL, sardalyenin 120-150 TL arasında, barbunyanın 150-250 TL civarında, somonun ise 200 TL seviyelerinde satıldığını dile getirdi. "BALIK ZAHMETLİ DEĞİL, SAĞLIKLI BİR SEÇENEK" Balığın zahmetli bir yiyecek olduğu yönündeki yanlış algıya da değinen Polat, "Balık hiç zahmetli yiyecek değildir. Balığı yaparsınız, yanına bir salata, bir çorba koyarsınız. Zaten bir akşam yemeği, bir sahur yemeği yeniyor" dedi. Halkın Ramazan'ın ilk haftasından sonra balık tercih etme eğiliminde olduğunu yineledi. "BALIK, SAĞLIĞIN ANAHTARIDIR" Omega-3 bakımından en zengin yiyeceklerden biri olan balığın, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurgulayan Polat, "Balık, omega-3'ün yanı sıra diğer mineral ve vitaminler açısından da zengindir. Tamamen doğaldır. Tertemiz berrak denizlerden alıyoruz, taze taze günlük satışa sunuyoruz. Halkımızın Ramazan'da da balığı sofrasından eksik etmemesini istiyoruz. Balık vitamindir, sağlıktır, sıhhattir" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.