TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Somon Ihracatı

AGRONEWS - Somon Ihracatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Somon Ihracatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizi olmayan Manisa'dan dünya sofralarına somon ihracatı Haber

Denizi olmayan Manisa'dan dünya sofralarına somon ihracatı

Türkiye'de bitkisel ve hayvansal ürün çeşitliliği bakımından önemli bir noktada yer alan Manisa'da, Tarım ve Orman Bakanlığı Manisa Tarım ve Orman Müdürlüğünün de çalışmalarıyla her geçen gün çeşitlilik artmaya devam ediyor. Bakanlığın destekleriyle kurulan işletmelerde denizi olmayan Manisa'da ihracata yönelik Türk somonu yetiştiriliyor. İç sularda önemli bir üretim potansiyeline ulaşan Manisa'da her geçen gün hem üretim kapasitesi artıyor hem de ihraç edilerek önemli bir kazanç sağlanıyor. Yılda bin 800 ton balık üretiminin yapıldığı Manisa'da hem iç pazara hem de dünya sofralarına kalitesiyle de ön plana çıkan somon sağlanıyor. Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Sevişler Barajında kurulan tesis de Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı kapsamında yüzde 50 hibe alarak önemli bir üretim merkezi haline geldi. Barajda 350 gram ağırlığa ulaşan balıklar, Türk somonu başta olmak üzere buradan Karadeniz'deki tesislere gönderilerek daha da büyümesi sağlanıyor ve son aşamada da başta Avrupa ve Rusya olmak üzere bir çok ülkeye ihraç ediliyor. Soma Sevişler Barajındaki tesisin geliştirilmesiyle beraber balıkların tamamı Manisa'da büyütülerek doğrudan ihraç edilecek. Avrupa ülkeleriyle Rusya ve Japonya'dan oldukça talep gören Türk somonunun yapılan bazı analizlere göre Norveç somonundan daha çok besleyici olduğu da belirlendi. Böylece pazar payı genişleyen Türk somonunda üretim kapasiteleri de her geçen yıl artıyor. Tarım ve Orman Bakanlığının hibe destekleriyle tesis kurduklarını ve üretime başladıklarını söyleyen tesis işletmecisi ve Su Ürünleri Mühendisi Cuma Cemiloğlu, "Kırsal kalkınma desteğiyle tesisi 5 ay önce kurduk. Seneye de tam kapasite üretime başlayacağız. Buranın yavrularını kendi kuluçhanemizden getiriyoruz. Belli bir büyüklüğe geldikten sonra buraya getirip 1,5-2 kilo civarı ürün almayı düşünüyoruz. Bu ürünler Rusya'ya ihraç oluyor. İşleme tesislerine veriyoruz. Onlar işleyip Rusya'ya ihraç ediyorlar" dedi. "Besin değerleri Norveç somonundan daha iyi" Üretimin her geçen yıl artığını söyleyen Cemiloğlu, "Genelde her boy yavru, her boy balık Karadeniz'e gidiyor ve Türk somonu oluyor. Biz burada somon yapmayı düşünüyoruz. Yani Karadeniz'deki somonu burada yetiştirmeyi düşünüyoruz. Kalite olarak Norveç somonuyla aynı aşağı yukarı. Hatta bazı analizlere göre besin değerleri Norveç somonundan daha iyi. Rusya'nın talep etmesinin nedeni Norveç somonuna olan ambargo. İkincisi Norveç somonuna göre bizim fiyatlarımız çok daha uygun. Ulaşım çok daha yakın. Türk halkı da sevdi Türk somonunu. İçeride de tüketiyoruz. Avrupa istemeye başladı. Japonya çok istiyor. Her yere ihracı oluyor. Yani üretim de gitgide her geçen gün daha çok artıyor" ifadelerini kullandı. Su bulunan her yerde üretim yapmayı planladıklarını belirten Cemiloğlu, "Su bulduğum yerde üretim yapmayı düşünüyorum. Destek oldukça da üretim devam eder. Yıllık üretim şu an 300 ton tam kapasiteye geçtiğimiz zaman 600 ton yılda somon üreteceğiz" dedi. "Denize sınırımız olmasa da iç sularda önemli bir üretim yapıyoruz" Manisa'nın hem bitkisel hem de kanatlı hayvancılık üretiminde önemli bir konuma sahip olduğunu ve bununla beraber iç sularda da önemli bir balık üretimi bulunduğunu belirten Manisa Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, "Manisa özellikle bitki üretimindeki gücü, kanatlı hayvancılık anlamında kanatlıdaki gücü ile ön planda olan bir şehir olmakla beraber her ne kadar denize sınır bir şehir olmasa da iç sularla ilgili de önemli bir tabii üretim de gerçekleştiriyor. Burada yılda bin 800 tonluk bir üretim gerçekleştiren bir iliz. Tabii buradaki üretimin önemli noktası nedir? Püf noktası. Burada gökkuşağı alabalığı dediğimiz balık çeşidimiz 350 gram boya kadar yetiştirilip buradan dünya mutfaklarıyla buluşmak üzere Karadeniz'in serin sularına gönderiliyor. Oradan da dünyaya Türk somonu olarak ihraca konu ediliyor. Dolayısıyla çok önemli bir burada işlev üstleniyor Manisa iç sularındaki üreticilerimiz. Karada 2 gramdan 30 grama kadar yetiştirilen balıklar Soma Sevişler Barajı'ndaki ağ kafeslerde 350 gram büyüklüğüne getirilip buradan da araçlarla Karadeniz'in serin sularına gönderiliyor ve oradan da dünya mutfaklarına Türk somonu olarak ulaşmış oluyor" diye konuştu. "Dış pazarda talep edilen bir balık türü" Türk somonunun dış pazarda talep gören bir balık türü olduğunu belirten Öztürk, "Dış pazarda çokça kabul gören ve talep edilen bir balık türü. Dolayısıyla da Manisa olarak burada ülkemize önemli bir ihracat girdisi elde edilmesine bu anlamda da katkı sağlayan bir iliz. Şu anda içerisinde bulunduğumuz Soma ilçemizin Sevişler Barajı'ndaki tesislerimizden 600 tonluk tesisimiz bakanlığımız tarafından kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programı kapsamında yüzde 50 hibe verilerek burada hayata geçmiş bir proje. Dolayısıyla burada da üretim başlamış durumda. Bakanlığımızın önemli bir hibesiyle bu yatırım gerçekleşmiş oldu" ifadelerini kullandı.

Karadeniz Somonu ihracatına ’Göl somonu’ darbesi Haber

Karadeniz Somonu ihracatına ’Göl somonu’ darbesi

Karadeniz’de yetiştirilen somon dünya pazarında en çok tercih edilenler arasında yerini alırken, deniz yerine iç bölgelerdeki baraj ve göllerde yetiştirilen somonu Karadeniz somonu diye ihraç edildiğinde balığın geri gönderildiği ve bu durumun ihracatı olumsuz etkilediği belirtildi. Karadeniz’de yetiştirilen Türk somonu ihracatında bu yılın Ocak Şubat aylarında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 289’luk bir artışla 70 bin 614 dolar döviz girdisi sağlanırken, bu rakamın Türkiye ortalamasının üzerinde rekor bir artış olduğu kaydedildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, Karadeniz Somonu ihracatında son yıllarda iyi bir ivme yakaladıklarını söyledi. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinin denizde 7 ay kalan Karadeniz somonunu tercih ettiğini belirten Gürdoğan, “Karadeniz’de yetişen, denizde 7 ay kalan somonu Japonya ve Uzakdoğu ülkeleri özellikle tercih ediyor. Somon ihracatında bu yılın Ocak-Şubat döneminde 70 milyon 614 bin dolar civarında bir miktar söz konusu. Bu da miktar bazında 13 bin tona tekabül ediyor. Miktar bazına baktığımız zaman yüzde 289, rakam bazında baktığımızda ise yüzde 164 arttığını görüyoruz. Türkiye ortalamasının üzerinde rekor bir artış. Bu rakamın yüzde 64’ü Doğu Karadeniz Bölgesinden sağlandı. Somon ihracatı özellikle uzak doğu ülkeleri Japonya, Çin, Kore, Vietnam olmak üzere Rusya, Avrupa Birliği ülkeleri şimdi de yeni yeni ABD’ye göndermeye başladık” dedi. "Bu gidişle somon ihracatı fındığı da sollayacak gibi görünüyor" Somon ihracatı rakamlarının fındık ihracatı rakamlarıyla yarıştığına dikkat çeken Gürdoğan, “Somon, Doğu Karadeniz Bölgesinde fındığa alternatif yeni bir ürün oldu. Somon, fındıkla gelir olarak yarışmaya başladı. Bu gidişle fındığı da sollayacak gibi görünüyor. Somon ihracatında özellikle depolamada çekilen sıkıntılar var. Lisanslı depoculuk anlamında yeni depo sisteminin kurulması gerektiğini, Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatçılar Birliği olarak bu konuda bir çalışma yaparak ilgili bakanlıklara sunduk. Dolayısıyla ürünümüzün değerini düşük değil de devamlı değerinin artması için ufak kooperatif usulü, üreticilerin dahi balığını koyabileceği lisanlı depoculuk örneğini bölgemizde uygulatmada kararlıyız. Bunun için özellikle siyasilerden bizlere destek olmalarını bekliyoruz. Somon ihracatı gelecekte fındık rakamlarını aşması için yan sanayisini geliştirmemiz lazım” diye konuştu. "Son 5-6 yılda denizdeki kafes sayısı arttı ama göl somonu ihracatı tehdit ediyor" Son 5-6 yılda denizlerde kafes sayısının arttığını kaydeden Gürdoğan, “Özellikle son 5-6 yıldır Trabzon genelinde denizde kafes artmaya başladı. Her sene rakam olarak yüzde yüzün üzerinde artışla yapılıyor. Teknik alt yapısı olmayan insanların balıkçılık yapmaması gerekir. Çünkü ürünün kalitesini düşürdüğümüzde elimizde kalabileceğini düşünmemiz lazım. Onun için belli bir kontrol aynı zamanda kümelenme modelleriyle somon ihracatını çok daha sağlam temeller üzerine oluşturup Norveç örneğinde olduğu gibi gelecekte bu rakamları 2,5-3 milyar dolarlara çıkarabiliriz. Ancak bu ihracatın önündeki en büyük engel denizde yetiştirilmeyen iç bölgelerdeki baraj göllerinde yetiştirilen ve Karadeniz Somonu diye ihraç edilen somon. Bu göllerde yetişen göl somonunu aynı zamanda Karadeniz somonu diye piyasaya sürüldüğünde geri geliyor. Dolayısıyla bizim somon ihracatımıza da darbe vuruyor, kalitemizi düşürüyor. Onun için Tarım ve Orman Bakanlığının izlenebilirlik ve denizde 7 ay kalmayan somonun ihracatına özellikle izin vermemesi gerekiyor. Yaş meyve ihracatında olduğu gibi ürünün yetişmesindeki izlenebilirliğin sağlanmasının önemini vurgulamak istiyorum. Çünkü Karadeniz’in suyu ve denizde kalış süreci o balığın etindeki lezzeti ve katma değeri oluşturuyor. Deniz somonundaki koku olmuyor ama göl somonu aldıkları zaman koku ve etindeki kırmızılık oranının düşük olduğundan dolayı hem rakam bazında çok daha düşük oluyor aynı zamanda iç piyasaya Türk somonu, Karadeniz somonu diye yollandığı zamanda Türkiye’nin somon ihracatına çok kötü örnek oluyor. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığını göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. "Somonu yarı mamül olarak da işleyip ihraç edebilmeliyiz" Somon konusunda yeni bir sektörün başlangıcı yapılabileceğine dikkat çeken Gürdoğan, “Somonu yarı mamul olarak yani fileto gibi diğer şekillerle de gönderiyoruz. Türkiye kendi markasını oluşturup markette direkt satılabilecek şekilde katma değerli ürün noktasında işlenmiş bir ürün olarak da yollamalıyız. Bunun için alt yapı aynı zamanda Arge çalışmalarına ağırlık vermemiz lazım. Özellikle KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesine çok önemli görevler düşüyor. Yavruları büyütmede olsun, işlenmesinde olsun özellikle Vietnam gibi en çok ürün işlendiği yer olarak oradaki ustalarla işlemesini, kendi insanımıza özellikle bayanlara öğreterek Türkiye’de yeni bir sektöründe başlangıcı yapmamız gerektiğini söylemek isterim” şeklinde konuştu.

Denize kıyısı olmayan Tokat, dünya pazarlarına somon ihraç ediyor Haber

Denize kıyısı olmayan Tokat, dünya pazarlarına somon ihraç ediyor

Günde 15 ton sevkiyatı yapılan balıklar temizleme işlemi yapıldıktan sonra ihraç ediliyor. Tokat’ın Almus ilçesinde tarım arazilerini sulamada kullanıldığı gibi elektrik üretilen ve yaz aylarında da bölge turizmine katkı sağlayan baraj gölünde ilçe halkı tarafından kafes balıkçılığı yapılıyor. Onlarca tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretiliyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine Japonya ve Çin’e ihraç ediliyor. Havaların soğuması ile birlikte bazı balıkçılar teknelerle barajın içindeki kafeslere giderek balıkçı süzgeçleri ile tuttukları balıkları buz dolu büyük saklama kaplarına koyuyor. İnsan gücüyle toplanan balıklar yine teknelerle baraj kenarına çekiliyor. Büyük kaplara konulan balıklar vinç yardımı ile sevkiyatı yapılacak araçlara yükleniyor. Yaklaşık 10 kişilik grup 15 tonluk balığı 1 günde sevkiyat için hazırlıyor. Sevkiyatı gerçekleşen balıklar deniz kıyısındaki çiftliklere gönderiliyor. Yaklaşık 2-3 kilogram ağırlığa geldiğinde ihraç edilen balıklar şehir ekonomisine de katkı sağlıyor. Tokat’ın Almus ilçesinde somon yetiştiriciliği yapan 46 yaşındaki Sadullah Sezer; “Almus’ta somon yetiştiriciliği yapıyoruz. Buradan da yurt dışına gönderiyoruz. İşleme fabrikasında işlenen balıklar Rusya, Çin ve Japonya’ya ihraç ediliyor. Bugün 15 ton yükleme yaptık. Devamı da gelecek inşallah. Her sene ihracata yaklaşık 100 ton somon balığı gönderiyoruz” dedi.

Denizi olmayan kentten somon ihracatı Haber

Denizi olmayan kentten somon ihracatı

Tokat’tın Almus ilçesinde başta Rusya olmak üzere Avrupa, Japonya ve Çin’e ihracat edilecek olan balıkların toplama işlemi başladı. Tokat’ın Almus ilçesinde tarım arazilerini sulayan, elektrik üretilen ve bölge turizmine katkı sağlayan baraj gölü kafes balıkçılığı ile ön plana çıkıyor. İrili ufaklı 30’a yakın tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretiliyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine Japonya ve Çin’e ihraç ediliyor. Havaların soğuması ile birlikte bazı balıkçılar ürünlerini deniz kıyısındaki çiftliklere gönderiyor ve vinç yardımıyla toplanmasını sağlıyor. Yaklaşık 350-600 gram ağrılığındaki balıklar denizlerde bulunan çiftliklerde 2-3 kilogram ağırlığa geldiğinde ihraç ediliyor. "4 bin tonu yurt dışına gidiyor" 50 ton üretim yaptıklarını belirten Balık üreticisi Sadullah Sezer, "Buradan denizlere canlı balık gönderiyoruz, oradan da yurt dışına ve yurt içine dağıtımı yapılıyor. Şu anda bizim gönderdiğimiz balığın miktarı 50 tonu buldu. Almus ilçesi bütün olarak tahmini bir rakam verirsek 5 bin tonu buluyordur. Burada büyük küçük olmak üzere 28 tane tesis var. Aramızda yapılan anlaşmayla her hafta bir firma vinç şirketini çağırıp balık çıkarıyor. Elimizde soman alabalık var, buradan denize gönderiyoruz. En başta Rusya olmak üzere Çin, Japonya gibi ülkelere gönderiyoruz. Bizim için en önemli ihracat ettiğimiz ülke Rusya oluyor. Almus genelinde 5 bin ton üretimin yaklaşık 4 bin tonu yurt dışına gidiyor, geriye kalanı iç piyasada kendine yer buluyor" şeklinde konuştu.

Rusya’nın somon ihtiyacı Sivas’tan karşılanıyor Haber

Rusya’nın somon ihtiyacı Sivas’tan karşılanıyor

Rusya’nın somon ihtiyacının tamamını karşılayan Türk Somonu, hızla dünya pazarına yayılıyor. Rusya’nın somon balığı ihtiyacının tamamını karşılayan Türkiye, balık üretimi sektöründe dünyada öncü konumda yer alıyor. Denize kıyısı olmayan Sivas, somon ve alabalık üretiminde dikkatleri üzerine çekiyor. Kentte bulunan baraj göllerinde kurulan balık üretim tesislerinde başta alabalık ve somon olmak üzere çeşitli balık türleri yetiştiriliyor. Sivas’ın Suşehri ilçesinde bulunan Çamlıgöze barajında bulunan tesiste de alabalık ve Türk Somonu üretimi yapılıyor. Burada üretilen somon balıkları başta Rusya olmak üzere Japonya’ya ihraç ediliyor. Yıllık 4 bin 250 ton üretim yapılan tesis, Avrupa pazarının ardından Amerika pazarına da açılmayı hedefliyor. 172 kafeste yıllık 4 bin 250 ton üretim yapılıyor Çamlıgöze Barajı üzerinde bulunan somon ve alabalık üretim tesisi işletme sahibi Alper Sermet, “Sivas’ın Suşehri ilçesinde bulunan Çamlıgöze Barajında alabalık ve somon balığı üretimi yapıyoruz, aynı zamanda yem fabrikamızda kendi balık yemimizi üretiyoruz. 172 kafeste toplam 4 bin 250 ton yıllık kapasitemiz var. Yaklaşık 3 bin 500 ton aktif olarak alabalık ve somon üretiyoruz. Her yıl yaklaşık olarak aynı rakam üretiliyor” dedi. “Türkiye’deki balıklar sağlıklı ve lezzetli” Üretilen somonların yurtdışına ihraç edildiğini vurgulayan Sermet, “Alabalıklar da Karadeniz’de somon üretimi yapan tesislere gönderiliyor. Hem somon adayı olarak Karadeniz’e satış yapılıyor, hem de Rusya’ya somon olarak satılıyor. Alabalık doğal bir laboratuvardır hem de çok güvenli bir balıktır. Dünyanın istediği güvenli protein kaynağı alabalıktır. Türkiye’de temiz sular ve kaynaklar olduğu için balık çok sağlıklı ve lezzetli oluyor. Bundan dolayı Rusya bizim ürünlerimizi tercih ediyor” ifadelerine yer verdi. “Türk Somonu dünyaya yayılıyor” Alabalık sektörünün Türkiye’de hızla yayıldığına değinen Alper Sermet, şu ifadelere yer verdi: “Alabalık sektörü 1970’li yıllarda başlamış ve Türkiye’de hızla ilerleyen bir sektör. Dünya pazarında Türk Somonu’nun yerini almasıyla gelişim öne çıktı. Rusya’nın ihtiyacı olan somon balığının tamamını Türkiye tedarik ediyor ve hızla gelişiyor. İhracat rakamları 1 buçuk milyar doları bulacak yakınlarda. Bu sektör Türkiye için çok büyük bir sektör. Somon üretimi zor bir süreç. Ama ihracatta Pazar payı yüksek bir süreç. Norveç somonunun da tahtını sallayan bir ürün. Türkiye’de bunun üretimi gelişiyor. Sadece Rusya’da değil Avrupa’daki marketlerde de Türk Somonu yerini alıyor. Japonya, Rusya ve Avrupa’ya hükmettikten sonra Amerika pazarında da çok daha iyi yerler edinecektir. Bizim nihai hedefimiz üretimi artırmak. Daha çok ve daha kaliteli üretmek. Bu üretimin de sürdürülebilir olmasını sağlamak.”

Türk somonu ihracatı katlanarak artıyor Haber

Türk somonu ihracatı katlanarak artıyor

AA muhabirinin, Doğu Karadeniz ihracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden derlediği bilgiye göre, ülkenin Ocak-Haziran 2022 dönemi Türk somonu ihracatı, 123 milyon 722 bin 151 dolar olarak kayıtlara geçti. Bu yılın aynı döneminde ise ihracat yüzde 32 artarak 163 milyon 33 bin 492 dolara ulaştı. Her geçen yıl üretimi artan Türk somonunun ihracatı, miktar olarak da 2022'nin ilk yarısında 16 bin 774 ton iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 35 artışla 22 bin 623 ton oldu. Türkiye'den ocak-haziran döneminde 40 ülkeye Türk somonu satıldı. Rusya Federasyonu 94 milyon 394 bin 585 dolarla ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 28 milyon 927 bin 945 dolarla Almanya, 12 milyon 345 bin 854 dolarla Beyaz Rusya izledi. Geçen yılın aynı döneminden farklı Malezya, Ukrayna, Dubai, Bulgaristan, Katar, Fransa, Azerbaycan, İspanya, İsrail ve Kuveyt'e de bu dönem Türk somonu ihraç edildi. "Hedefimiz yılı çok daha güzel rakamlarla tamamlayabilmek" DKİB Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkanı İsmail Kobya, AA muhabirine, Türk somonunun önemli bir ihraç ürünü olduğunu söyledi. Türk somonu ihracatının katlanarak arttığına dikkati çeken Kobya, söz konusu sektör ihracatının yıl sonuna kadar artış trendini sürdüreceğine inandıklarını vurguladı. Kobya, pazar çeşitliliğini artırmayı hedeflediklerini aktararak, bu kapsamda pazar ve tanıtım çalışmalarına ağırlık vermeye devam edeceklerini kaydetti. Yapılan çalışmaların, gelecek dönemde ihracata daha da olumlu katkı yapacağını belirten Kobya, "Türk somonunda en büyük pazarımız Rusya Federasyonu. Onun yanında özellikle Çin Halk Cumhuriyeti, ABD ve Kanada gibi somon tüketiminin yüksek olduğu pazarlara yoğunlaşacağız. Hedefimiz yılı çok daha güzel rakamlarla tamamlayabilmek." dedi.

Karadeniz'den 46,3 milyon dolarlık Türk somonu ihraç edildi Haber

Karadeniz'den 46,3 milyon dolarlık Türk somonu ihraç edildi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkanı İsmail Kobya, AA muhabirine, Doğu Karadeniz'den yılın 5 ayında 6 bin 804 ton Türk somonu ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi. Söz konusu dış satıştan 46 milyon 312 bin 374 dolar döviz girdisi sağlandığına işaret eden Kobya, Türk somonu ihracatının 2 bin 273 ton karşılığı 16 milyon 150 bin 72 dolar gelir elde edilen geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 199, değerde yüzde 187 arttığını belirtti. Kobya, Doğu Karadeniz'den bu dönem 15 ülkeye Türk somonu satıldığını aktararak, "Rusya Federasyonu, Vietnam ve Beyaz Rusya en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke oldu. Bölgemizden Rusya Federasyonu'na bu dönem 39 milyon 752 bin 496, Vietnam'a 2 milyon 952 bin 529 ve Beyaz Rusya'ya da 2 milyon 525 bin 983 dolarlık Türk somonu satıldı." dedi. "Amacımız Türk somonunda ülke çeşitliliğini artırmak" Türk somonu ihracatında ülke çeşitliliğine dikkati çeken Kobya, geçen yılın aynı döneminden farklı Myanmar, Endonezya, Malezya, Almanya, Güney Kore Cumhuriyeti, Katar ve İsrail'e de ihracat yapıldığını kaydetti. Kobya, amaçlarının ihracatta ülke çeşitliliğini artırmak olduğunu, bu kapsamda DKİB olarak gerek fuar katılımı gerekse ticaret heyeti programlarıyla başta Çin ve ABD olmak üzere en çok balık ithal eden ülkelere yönelik ihracatı artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Son yıllarda Türk somonunun yurt dışı pazarlarda büyük beğeni aldığına da işaret eden Kobya, taleple orantılı olarak ihracatın da her geçen ay arttığını sözlerine ekledi.

Elazığ’dan dünyaya Türk somonu: İhracat 60 milyon dolara ulaştı Haber

Elazığ’dan dünyaya Türk somonu: İhracat 60 milyon dolara ulaştı

Bu çerçevede üretim 31 bin tona ulaşırken ihracat ise yüzde yüz artarak 60 milyon dolara ulaştı. Alabalık üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alan Elazığ’ın Keban ve Karakaya barajlarında hem üretim hem de istihdam her geçen gün artıyor. Baraj gölü kıyılarında kurulan 174 işletmede alabalık üretimi 31 bin tona ulaştı. Üretilen balıklar başta Elazığ’ın Keban ilçesi ve Muğla’da fabrikalarda işlendikten sonra uzak doğu ve Avrupa ülkelerine satılıyor. Alabalık, somon üretimi ve ihracatı ile ilgili istatistiksel verileri İHA muhabirine açıklayan İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, Elazığ’ın 174 tesis ve 41 bin tonluk bir kurulu kapasite ile Türkiye iç suları üretiminde birinci sırada yer aldığını kaydetti. Geçen yıl itibariyle balık üretiminin 31 bin ton olarak gerçekleştiğini ve Elazığ’dan yurtdışına yaklaşık 9 bin tonluk bir ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Kılıç, bu ihracat neticesinde kente 60 milyon dolarlık bir girdisi olduğunu belirtti. Balık üretimindeki artışla birlikte kentin ve ülkenin ekonomisine ciddi katma değer kattıklarını dile getiren İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, “Keban üretim tesisi, bölgemizdeki bütün su kaynaklarına sazan üretimi yapan, besleyen ve buraları balıklandırma amacıyla kullanılan bir tesis niteliği taşıyor. Bu bizim için çok önemli ve bu potansiyelimizin fakındayız. Özellikle çevremizdeki olta balıkçılığının, amatör balıkçılığın ve avcılığın desteklenmesi anlamında yapılmış olan bu faaliyetleri canı gönülden destekliyoruz. Bu anlamda bize öncülük eden ve bizi destekleyen başta cumhurbaşkanımız olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı’ya çok teşekkür ediyoruz. Bir diğer güzellik ise ilimiz su ürünleri faaliyetinin ve alabalık üretiminin, ülkemize iç sularında öncülük etmiş olmasıdır. Ülkemiz iç suları üretiminde Elazığ 174 tesis ve 41 bin tonluk bir kurulu kapasite ile birinci sırada yer almaktadır. Geçen yıl itibariyle üretimimiz 31 bin ton olarak gerçekleşti. Biz, geçen yıl ilimizden yurtdışına yaklaşık 9 bin tonluk bir ihracat gerçekleştirdik. Bu ihracat neticesinde de ilimize 60 milyon dolarlık bir gelir kazandırmış olduk” dedi. "Üretimde hedef 80 bin ton, ihracatta ise 120 milyon dolar" Hedeflerinin Türkiye yüzyılında Elazığ olarak su ürünleri üretimindeki kurulu kapasitelerini iki katına çıkarmak olduğunu dile getiren Kılıç, “Bu gelir ilimizdeki balıkçılık faaliyetinin daha da artarak devamını sağlayacak nitelikteki bir gelirdir. Biz ilimizdeki su ürünleri potansiyelinin de farkındayız. Yakın zamanda ilimizin de kafeslerinin bulunduğu Özlüce Barajı’nda bir çalışma yaptık. Bu bölgede de yaklaşık 25 tane işletmemizde 4 bin 750 tonluk bir kurulu kapasitenin var olduğunu biliyoruz. Orada da üretime başlamış olduk. Bu tür çalışmalar ilimizdeki balıkçılığı çok önemli bir noktaya taşıyacak ve ilimizdeki istihdama, üretime ve Türkiye yüzyılında da önemli bir noktaya taşıyacaktır. Önümüzdeki 5 yıllık zaman dilimi içerisinde 2028 projeksiyonunda Türkiye yüzyılında Elazığ olarak su ürünleri üretimimizdeki kurulu kapasitemizi 80 bin tonlara çıkarmayı hedefliyoruz. İhracatımızı da mevcuttaki 60 milyon dolardan 120 milyon dolara kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Bu anlamda emeği geçen bütün balıkçılarımız tebrik ediyorum ve çalışmalarında devletimiz her zaman onların yanında olacaktır” diye konuştu.

Su ürünleri üretiminde rekor, Bakanlık destekleriyle geldi Haber

Su ürünleri üretiminde rekor, Bakanlık destekleriyle geldi

Kirişci, AA muhabirine, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2022 yılı su ürünleri istatistiklerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Su ürünleri sektörünün ülkenin tanıtılmasına, istihdama ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlayan önemli sektörlerden olduğunu dile getiren Kirişci, Bakanlık olarak bu alanı desteklediklerini bildirdi. Kirişci, su ürünleri üretiminde başarılı bir dönemi geride bıraktıklarını ve 849 bin 808 tonluk üretimle yeni bir rekor kırıldığını ifade ederek şöyle konuştu: "Son yıllarda yetiştiricilikten elde edilen üretime bağlı olarak sürdürülebilir artış eğilimi gösteren su ürünleri üretimimiz, ihracattaki artışıyla birlikte dünyada dikkati çeken bir ivme yakalamıştır. Su ürünleri üretiminde net ihracatçı konumunda olan ülkemiz, bu alanda söz sahibi olmaya devam ediyor." İmzalanan uluslararası anlaşmalarla balıkçı gemilerinin Atlantik'ten Hint Okyanusu'na kadar uluslararası sularda avcılık yaptıklarına dikkati çeken Kirişci, "Ülkede çok güçlü balıkçılık filosu ve çok kabiliyetli reisler bulunuyor. Su ürünleri alanında söz sahibiyiz." dedi. Kirişci, su ürünleri politikalarının ana hedefinin deniz ve iç sulardaki kaynakları koruyarak sürdürülebilir işletilmesini sağlamak olduğunu, Bakanlığa bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün bu doğrultuda faaliyetlerine devam edeceğini dile getirdi. İhracat da arttı AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin 2022 yılında su ürünleri ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 5,4 artarak 252 bin tona ulaştı ve rekor kırıldı. İhracatın parasal değeri ise aynı dönemde yüzde 20 artışla 1 milyar 652 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde 103 ülkeye su ürünleri ihracatı gerçekleştirildi. Toplam ihracatın üçte ikisi ise Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Su ürünleri üretimi de geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 6,2 artarak 849 bin 808 tona ulaştı. 2022-2023 balıkçılık sezonu özellikle palamut avcılığı bakımından verimli geçerken son yılların en fazla palamut avlanan sezonu yaşandı. Sezon başından geçen yılın kasım ayına kadar fazla avlanamayan hamsi ise kasım, aralık ve bu yılın ocak aylarında yoğun olarak avlandı. Hamsi avcılığının geçmiş yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığının kısmi durdurma kararına müteakip, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde hamsi boylarında artış gözlemlendi. Dönem boyunca 125 bin 980 ton hamsi avı gerçekleşti. Bunun yanında 49 bin 982 ton palamut, 14 bin 930 ton istavrit, 5 bin 495 ton lüfer ve 1 bin 162 ton çaça avlandı. İç ve dış pazarda Türk somonuna talep artıyor Su ürünleri yetiştiricilik üretimi 2022 yılında da büyümesini sürdürdü. Bu dönemde çipura, levrek ve alabalık üretimi önemli oranlarda arttı. Geçen yıl çipura üretimi bir önceki sezona göre yüzde 15 yükselerek 153 bin 469 tona, levrek üretimi ise yüzde 1 artışla 156 bin 602 tona ulaştı. Alabalık üretimi de yüzde 14'lük artışla 191 bin 103 tonu buldu. Türkiye'nin marka değeri olan Türk somonu üretimi de aynı dönemde yüzde 43 artarak 45 bin tona yükseldi. İç ve dış pazarda Türk somonuna talep artarak devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, alabalıktan sazana, karidesten midyeye kadar çeşitli türlerdeki su ürünleri avcılığına, miktara göre çeşitli destekler sağlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.