TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Somon Üretimi

AGRONEWS - Somon Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Somon Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Doğu Karadeniz'de somon hasadı başladı Haber

Doğu Karadeniz'de somon hasadı başladı

1 Temmuz'a kadar sürecek olan hasat döneminde denizden çıkartılan somonlar büyük bir titizlikle fabrikalarda işlenerek dünyanın farklı ülkelerine gönderilmek üzere paketleniyor. Ülkemizde kişi başına tüketilen balık miktarı 7.2 kilogram olurken, Japonya'da ise bu rakam 65 kilogramı bulduğu belirtiliyor. Ülkemizden 2024 yılında somon ihracatından yaklaşık 500 milyon dolar döviz sağlanırken, bu yılın dört aylık döneminde ise bu rakam 117 milyon dolara ulaştığı belirtildi. İhracatın göz bebeği Türk somonunun ihracat bakımından ülkemizin göz bebeği olduğunu belirten Politek Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Talha Altun, "Bölgemizde fındıktan sonra en büyük ihracat kalemlerinden bir tanesi somon" dedi. Eylül-Ekim-Kasım gibi barajlardan denize indirmiş oldukları balıkları yaklaşık 7 ay boyunca denizdeki kafeslerde büyüttüklerini belirten Altun "Hasadımız başladı. Nisan-Mayıs-Haziran dönemlerinde 1 Temmuz itibariyle hasat dönemimiz bitiyor. Daha sonra işlemiş olduğumuz ürünleri yurt dışına ihracat çalışmalarımız devam ediyor. Denize indirmiş olduğumuz 500 gramlık balıklar denizde ortalama 3-4 kilograma geldiği zaman hasat tamamlanmış oluyor" dedi. Geçen yıl somon ihracatından 500 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandığını bu yılın 4 aylık döneminde ise bu rakam 117 milyon dolar olduğunu kaydeden Altun, "2024 yılında somon ihracatını 500 milyon dolarla kapattık Nisan ayı itibariyle 117 milyon dolardan gidiyoruz. İnşallah bu sene geçtiğimiz seneyi geçeceğimizi düşünüyoruz. Türk somonu ağırlıklı olarak Rusya, Japonya, Kanada ve Avrupa ülkelerinden Fransa son dönemde artan taleplere karşılık veriyor diyebiliriz" diye konuştu. Norveç somonuna göre hem tat, hem renk olarak farklı Türk somunun Norveç somonuna göre daha lezzetli olduğunu bunun da denizdeki tuzluluk oranının az olmasından kaynaklandığını kaydeden Altun, "Türk somonunun Norveç somonuna göre farklılıklarına bakacak olursak aslınca Norveç somonuna göre daha kaliteli daha lezzetli bir balık. Hem renk olarak hem tat olarak Omega-3 ve Omega 6 olarak Norveç somonuna göre daha iyi bir balık. Dolayısıyla son dönemlerde özellikle Japonların tercih ettiği bir balık diyebiliriz. Bu balık özellikle Karadeniz Bölgesi, Doğu Karadeniz Bölgesinde ağırlıklı olarak oluyor. Çünkü tuzluluk oranı diğer denizlere göre daha düşük. Akarsuların da çok büyük etkeni var. Bölgemizdeki akarsu zenginliği de buna bir etken" ifadelerini kullandı. Ülkemizde balık tüketim miktarının kişi başına 7.2 kilogram olduğunu Japonya'da ise bu rakamın 65 kilograma kadar çıktığını hatırlatan Altun, "Trabzon, Rize, Artvin bölgesinde yoğun olmakla beraber Ordu, Samsun, Sinop'a kadar uzayan bir üretim alanı var. Somon ihracatının tamamı hemen hemen Karadeniz bölgesinden oluyor. Çünkü tuzluluk oranı nedeniyle diğer bölgelerde somon üretimi olmuyor. İç piyasadaki tüketimimiz şu anda kişi başı 7.2 kilogram. Amacımız iç piyasadaki tüketimimizi artırabilmek. Çünkü Avrupa'da ortalama 28 kilogram. Japonya'da 65 kilogramı bulabiliyor. Şu an dünyada en az balık tüketen ülkelerden biriyiz. Amacımız 2030 yılına kadar tüketimi 21 kilolara çıkartmak" şeklinde konuştu. "Norveç yıllık 2 milyon ton üretim yaparken Türkiye olarak yüz bin tonlardayız" Norveç'in yıllık somon üretim miktarının 2 milyon ton civarında olduğunu ülkemizde ise bu ise bu rakam yüz bin tonlarda olduğunu belirten Altun, "Türk somonu ihracatı serüveni 2016 yılında başladı. Norveç bu işe 1940 yıllarında girmiş. Şili 1980'lerde girmiş dünyanın en büyük üreticileri. Türkiye olarak onların yanında çok çok düşük bir konumdayız. İnşallah farkındalığımız arttıkça dünyadaki kalitemizi de artırdıkça pazarda ciddi bir ivmemiz oluşacaktır. Norveç yıllık yaklaşık 2 milyon tona yakın üretim yapıyor. Şili bir milyon tona yakın üretim yapıyor. Türkiye şu anda üretim miktarı yaklaşık yüz bin tonlarda. Oldukça düşük seviyelerde kat edecek çok daha yolumuz var diyebiliriz" dedi.

Denizi olmayan kentten somon ihracatı Haber

Denizi olmayan kentten somon ihracatı

Tokat’tın Almus ilçesinde başta Rusya olmak üzere Avrupa, Japonya ve Çin’e ihracat edilecek olan balıkların toplama işlemi başladı. Tokat’ın Almus ilçesinde tarım arazilerini sulayan, elektrik üretilen ve bölge turizmine katkı sağlayan baraj gölü kafes balıkçılığı ile ön plana çıkıyor. İrili ufaklı 30’a yakın tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretiliyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine Japonya ve Çin’e ihraç ediliyor. Havaların soğuması ile birlikte bazı balıkçılar ürünlerini deniz kıyısındaki çiftliklere gönderiyor ve vinç yardımıyla toplanmasını sağlıyor. Yaklaşık 350-600 gram ağrılığındaki balıklar denizlerde bulunan çiftliklerde 2-3 kilogram ağırlığa geldiğinde ihraç ediliyor. "4 bin tonu yurt dışına gidiyor" 50 ton üretim yaptıklarını belirten Balık üreticisi Sadullah Sezer, "Buradan denizlere canlı balık gönderiyoruz, oradan da yurt dışına ve yurt içine dağıtımı yapılıyor. Şu anda bizim gönderdiğimiz balığın miktarı 50 tonu buldu. Almus ilçesi bütün olarak tahmini bir rakam verirsek 5 bin tonu buluyordur. Burada büyük küçük olmak üzere 28 tane tesis var. Aramızda yapılan anlaşmayla her hafta bir firma vinç şirketini çağırıp balık çıkarıyor. Elimizde soman alabalık var, buradan denize gönderiyoruz. En başta Rusya olmak üzere Çin, Japonya gibi ülkelere gönderiyoruz. Bizim için en önemli ihracat ettiğimiz ülke Rusya oluyor. Almus genelinde 5 bin ton üretimin yaklaşık 4 bin tonu yurt dışına gidiyor, geriye kalanı iç piyasada kendine yer buluyor" şeklinde konuştu.

Rusya’nın somon ihtiyacı Sivas’tan karşılanıyor Haber

Rusya’nın somon ihtiyacı Sivas’tan karşılanıyor

Rusya’nın somon ihtiyacının tamamını karşılayan Türk Somonu, hızla dünya pazarına yayılıyor. Rusya’nın somon balığı ihtiyacının tamamını karşılayan Türkiye, balık üretimi sektöründe dünyada öncü konumda yer alıyor. Denize kıyısı olmayan Sivas, somon ve alabalık üretiminde dikkatleri üzerine çekiyor. Kentte bulunan baraj göllerinde kurulan balık üretim tesislerinde başta alabalık ve somon olmak üzere çeşitli balık türleri yetiştiriliyor. Sivas’ın Suşehri ilçesinde bulunan Çamlıgöze barajında bulunan tesiste de alabalık ve Türk Somonu üretimi yapılıyor. Burada üretilen somon balıkları başta Rusya olmak üzere Japonya’ya ihraç ediliyor. Yıllık 4 bin 250 ton üretim yapılan tesis, Avrupa pazarının ardından Amerika pazarına da açılmayı hedefliyor. 172 kafeste yıllık 4 bin 250 ton üretim yapılıyor Çamlıgöze Barajı üzerinde bulunan somon ve alabalık üretim tesisi işletme sahibi Alper Sermet, “Sivas’ın Suşehri ilçesinde bulunan Çamlıgöze Barajında alabalık ve somon balığı üretimi yapıyoruz, aynı zamanda yem fabrikamızda kendi balık yemimizi üretiyoruz. 172 kafeste toplam 4 bin 250 ton yıllık kapasitemiz var. Yaklaşık 3 bin 500 ton aktif olarak alabalık ve somon üretiyoruz. Her yıl yaklaşık olarak aynı rakam üretiliyor” dedi. “Türkiye’deki balıklar sağlıklı ve lezzetli” Üretilen somonların yurtdışına ihraç edildiğini vurgulayan Sermet, “Alabalıklar da Karadeniz’de somon üretimi yapan tesislere gönderiliyor. Hem somon adayı olarak Karadeniz’e satış yapılıyor, hem de Rusya’ya somon olarak satılıyor. Alabalık doğal bir laboratuvardır hem de çok güvenli bir balıktır. Dünyanın istediği güvenli protein kaynağı alabalıktır. Türkiye’de temiz sular ve kaynaklar olduğu için balık çok sağlıklı ve lezzetli oluyor. Bundan dolayı Rusya bizim ürünlerimizi tercih ediyor” ifadelerine yer verdi. “Türk Somonu dünyaya yayılıyor” Alabalık sektörünün Türkiye’de hızla yayıldığına değinen Alper Sermet, şu ifadelere yer verdi: “Alabalık sektörü 1970’li yıllarda başlamış ve Türkiye’de hızla ilerleyen bir sektör. Dünya pazarında Türk Somonu’nun yerini almasıyla gelişim öne çıktı. Rusya’nın ihtiyacı olan somon balığının tamamını Türkiye tedarik ediyor ve hızla gelişiyor. İhracat rakamları 1 buçuk milyar doları bulacak yakınlarda. Bu sektör Türkiye için çok büyük bir sektör. Somon üretimi zor bir süreç. Ama ihracatta Pazar payı yüksek bir süreç. Norveç somonunun da tahtını sallayan bir ürün. Türkiye’de bunun üretimi gelişiyor. Sadece Rusya’da değil Avrupa’daki marketlerde de Türk Somonu yerini alıyor. Japonya, Rusya ve Avrupa’ya hükmettikten sonra Amerika pazarında da çok daha iyi yerler edinecektir. Bizim nihai hedefimiz üretimi artırmak. Daha çok ve daha kaliteli üretmek. Bu üretimin de sürdürülebilir olmasını sağlamak.”

Doğu Karadeniz'den 28,5 milyon dolarlık Türk somonu ihraç edildi Haber

Doğu Karadeniz'den 28,5 milyon dolarlık Türk somonu ihraç edildi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkanı İsmail Kobya, AA muhabirine, Doğu Karadeniz'den 12 ülkeye 4 bin 89 ton Türk somonu ihraç edildiğini söyledi. Bu ihracattan 28 milyon 479 bin 226 dolar gelir sağlandığını ifade eden Kobya, Türk somunu ihracatının 1224 ton karşılığı 8 milyon 700 bin 67 dolar kazanılan geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 234, değerde yüzde 227 arttığını kaydetti. Kobya, Doğu Karadeniz'den yapılan Türk somonu ihracatında Rusya Federasyonu'nun başı çektiğini vurgulayarak, "Rusya'ya bu dönem 24 milyon 783 bin 630 dolarlık Türk somonu satıldı. Rusya'yı 1 milyon 945 bin 212 dolarla Vietnam, 1 milyon 191 bin 64 dolarla Beyaz Rusya takip etti." dedi. Bölge ihracatının 20 milyon 304 bin 9 dolarının Trabzon'dan gerçekleştirildiğine işaret eden Kobya, kentten de Rusya başta olmak üzere 8 ülkeye Türk somonu satıldığını belirtti. Kobya, Trabzon'dan yapılan Türk somonu ihracatının da geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 332, değerde yüzde 292 arttığını kaydetti. Türk somonuna ilginin giderek arttığına dikkati çeken Kobya, pazar çeşitliliğini artırmak için fuar ve ticaret heyeti programlarıyla tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini aktardı. Kobya, DKİB olarak uluslararası piyasalarda yaptıkları tanıtım çalışmalarıyla ihracat ve ülke çeşitliliğinin her geçen ay arttığını ifade ederek, Uzakdoğu ülkeleri, Çin Halk Cumhuriyeti, Avrupa, ABD ve Kanada gibi pazarlara ağırlık vereceklerini söyledi. Türk somonunun, istikrarlı ve sürdürülebilir şekilde üretiminin gelişmesinin çok önemli olduğunu belirten Kobya, kafes tahsis ve üretim süreçlerinde devletin desteğinin çok önemli olduğunu, bunun için Türk somonuna yönelik yasal altyapıları oluşturacak, sektörün önünü açacak, sektörü büyütecek politikalara acil ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.