TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Son Dakika Hayvancılık Haberleri

AGRONEWS - Son Dakika Hayvancılık Haberleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Son Dakika Hayvancılık Haberleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Üniversiteli kardeşler hem aileleri hem de kendileri için üretiyor Haber

Üniversiteli kardeşler hem aileleri hem de kendileri için üretiyor

Denizli’nin Buldan ilçesi Kadıköy Mahallesi’nde sebze üreticiliği yapan Ayşe Nur ve Ahmet Yaşar Onat kardeşler aile meslekleri olan sebze üreticiliği ile birlikte üniversite eğitimi görüyorlar. Okullarını devam eden iki kardeş hem sebze üreticiliği hem de hayvancılık yaparak aile ekonomisi katkıda bulunmalarının yanı sıra okul harçlıklarını da kendileri kazanarak, ailelerinin üzerinden büyük bir ekonomik yükü alıyor. "Hem harçlığımı çıkarıyorum hem de aileme ekonomik destek veriyorum" Antalya’da tıp öğrencisi olan Ahmet Yaşar Onat, eğitim hayatıyla birlikte çiftçiliği de devam ettirmenin zor olduğunu ama ailesine yardımcı olduğunu belirterek, "Yaz aylarında aileme yardımcı olmak için üreticilik yapıyorum. Kendi tarlamızdan yetiştirdiğimiz sebze ve meyveleri Buldan pazarında satıyoruz. Hem harçlığımı çıkarıyorum hem de aileme ekonomik destek veriyorum" dedi. "Ben ve kardeşim ailemize destek oluyoruz" Matematik öğretmenliği bölümünden bu yıl mezun olan Ayşe Nur Onat’ta atama beklediğini dile getirerek "Boş durmamak için tarlada üretim yapıyorum. Öğrencilik hayatında da çiftçilik yapıp harçlığımı çıkarıyordum. Hem hayvanlarımız var hem de tarlamız var. Tarlamızda acı, tatlı biber, kapya biber, kavun, karpuz, patlıcan, kabak yetiştiriyoruz. Çapalamasını yapıyoruz. Sulamasını yapıyoruz. İlaçlamasında yardım ediyoruz. Otlarını yoluyoruz. Bu şekilde aileme üretimde yardım ediyorum. Aileme elimden geldiğince yardım ediyorum. Onlarda tarlada çok yoruluyorlar. Ben ve kardeşim ailemize destek oluyoruz. Ürettiğimiz sebze ve meyveleri çarşamba ve perşembe günleri kardeşimle birlikte Buldan’da satıyoruz" diye konuştu.

Bursa'da ahududu üretimi S.O.S veriyor Haber

Bursa'da ahududu üretimi S.O.S veriyor

Orman meyvelerinden olan, içerdiği mineral ve vitaminlerle birçok rahatsızlığa iyi gelen ahududu, bağışıklığı güçlendiriyor, potasyum içeriğiyle kan basıncını düşürüp kalp sağlığını destekliyor ve sağlıklı sindirime katkı sağlıyor. Göz sağlığına iyi gelen, cildi besleyen ve kan şekerini kontrol eden ahududu, TÜİK rakamlarına göre geçen yıl 7 bin ton civarında üretildi. TÜİK'e göre bu yıl da değişiklik olmadan 7 bin ton civarı üretim beklense de ülke üretiminin yüzde 85'ini üreten Bursa'nın Kestel ilçesindeki ağaçlar, çiftçiler ve ortaya çıkan verim böyle söylemiyor. Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, Türkiye'nin böğürtlen ve ahududu üretiminde merkez konumunda olduklarını söyledi. Gözede gibi dağın eteklerinde kurulu kırsal mahallelerde çiftçilerin Türkiye'nin en kaliteli ahududu ve böğürtlenini ürettiğini vurgulayan Kılıç, özellikle ahududu üretiminde Türkiye'nin 85'inin Kestel'den karşılandığını aktardı. Bu yıl özellikle üretim merkezi olan Kestel'de rekolte sıkıntısı yaşandığına dikkati çeken Kılıç, şöyle konuştu: "Tonaj sıkıntımız var. Ahududu bölgemizde artık tükenmek üzere. Gen bozukluğu yaşadık. Yıprattık ahududuyu. Ağaçlarımız ve bahçelerimiz yoruldu eski verim yok artık. 5 ton yapa bahçemiz bir tona düştü. Ahududu ağaçlarının ıslah edilmesi gerekiyor. Bu yıl başlamasıyla bitmesi bir oldu hasadın. Yok çünkü, ağaçlar bomboştu. Yüzde 65-70 civarında kayıp var ve seneye bu kayıp daha fazla olacak." "Kravatlı adamlar televizyonda konuşuyor sabaha gelen yok" Avrupa ülkelerinde bu ıslah çalışmalarının çok iyi yapıldığını anlatan Kılıç, "Bölgeye göre ürün ıslah ediyorlar. Her şeyi çiftçiler olarak biz kendimiz yapıyoruz. Ben uzman ya da ziraat mühendisi değilim ki. Büyük kravatlı adamlar televizyona çıkıp konuşuyor sahaya gelen yok. Yüksek ziraat mühendislerinin köye gelip şunu yapalım dediğini duydunuz mu, ben duymadım." dedi. Ahududun bölgede yok olma tehlikesi yaşadığını dile getiren Kılıç, "Acilen ıslah edilmeli. Bölge çiftçisinin en önemli gelir kapısı çünkü." ifadesini kullandı. Yurt dışından özellikle Bosna Hersek ve Sırbistan'dan ürün geldiğini vurgulayan Kılıç, "Tüccarın bizden aldığını ürünün aynısına paketlenmiş olarak geliyor. Bu yıl üreticiden çıkış fiyatı 150 liradydı. Ama dışardan da bu fiyata getirdiler biz mücadele edemedik. Bir işçi en iyisi günde profesyonel olanı 25 kilo topluyor. Yevmiyesi 1500 lira. Günlük topladığından üreticiye ne kalıyor siz hesa edin" diye konuştu. Kılıç, Lütfiye Mahallesi'nin geçen yıl 250 ton ürün yaptığını belirterek, bu yıl 70 tonda kaldıklarını sözlerine ekledi.

Meyve sebze ihracatçıları ürün eksikliği ve dövizden şikayetçi Haber

Meyve sebze ihracatçıları ürün eksikliği ve dövizden şikayetçi

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Senih Yazgan, iklim değişikliği nedeniyle nisanda yaşanan zirai don ve yaz aylarındaki aşırı sıcakların taze meyve ve sebze üretimini olumsuz etkilediğini belirtti. Özellikle sert çekirdekli meyvelerde yaşanan kayıp nedeniyle ihracatın tatmin edici olmadığına dikkati çeken Yazgan, her türlü olumsuzluğa rağmen üreticilerin üretmekten ihracatçıların da mücadeleden vazgeçmediğini anlattı. Bu yıl anlık bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan ürün eksikliğinden kaynaklanan yüzde 9-10'luk bir kayıp olduğuna işaret eden Yazgan, "Yıl sonunda narenciye ürünlerinin devreye girmesiyle bu açığı kapatabiliriz diye düşünüyorum. Kiraz ihracatı bu yıl yok denecek kadar az oldu. 75-80 bin ton ürün satan bir ülke için 6 bin tonluk ihracat yok gibi bir şey" dedi. Olmayan ürünün yerine başka ürünü koymakla ihracatın dengelenmesinin pazarda sürekliliği sağlamayacağını belirten Yazgan, şöyle devam etti: " Türkiye kiraz üreticisi ve ihracatçısı olarak bilinmeli. Kirazdan kaybedelim narenciyeden kaybedelim mantığı olmamalı. Her ülke fırsat kolluyor. Dünyada rakipsiz değiliz. Siz olmazsanız hemen o ülke devreye giriyor. Söz konusu pazarda o üke devamlılığı sağlarsa oraya kaçış olur. Türkiye, üretim açısından ve pazarlara hakim olma açısından çok güçlü. Ben çok ciddi yer değiştirme olacağını düşünmüyorum." "Büyük fırtınalar estirebiliriz" Yazgan, bu dönemde en büyük sorunun artan girdi maliyetlerini döviz kurunun karşılamaması olduğunu vurgulayarak, "Fiyatlarımızı, baskılanmış döviz kuruyla, girdi maliyetleriyle karşılaştırdığımızda karlılık açısından üreticimiz ve ihracatçımız açısından beklenen rakamları yakaladığımızda bu pazarlarda büyük fırtınalar estirebilecek ülkeyiz. Girdi maliyetleri ile döviz kuru arasındaki makas ihracatçıları zorluyor. Döviz kurunun artması gerekiyor biraz." ifadesini kullandı. Şu anda iç piyasanın ihracata göre daha iyi olduğunu dile getiren Yazgan, "İçerde fiyatlar artıyor ama döviz kuru yükselmediğinden ihracat karlı olmaktan çıkıyor. İhraç ettiğiniz ürün bizler için fiyat açısından tercih edilmez oldu. Uluslararası pazarı kaybetmek istemiyoruz. Biz o pazarlarda olmak istiyoruz. Girdi maliyetlerini üst üste koyduğunuz da maliyetler çok yükseldi. Döviz kurundaki pozisyon, beklentileri karşılamadığı için Avrupa pazarında rekabetçiliğimizi kaybettik." dedi.

Ağrı'da yetişmez denilen fasulye yüksek verimiyle şaşırttı Haber

Ağrı'da yetişmez denilen fasulye yüksek verimiyle şaşırttı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen TAKE (Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi) projeleri kapsamında Ağrı'da çiftçilere yüzde 75 hibe desteğiyle kuru fasulye tohumu dağıtıldı. 2025 yılı "Baklagil Alanlarının Yaygınlaştırılması" projesi çerçevesinde ilçede bin dekar alanda yüzde 75 hibe ile 9 bin 200 kilogram tohum verilirken, üreticilerin kendi imkânlarıyla yaptığı ekimlerle birlikte toplam 2 bin dekar alanda 18 bin 400 kilogram kuru fasulye ekildi. Çalışmalara 37 üretici katıldı. Son üç yılda üretimde artış yaşanan Patnos ilçesinde, bu yıl dekar başına 290 kilogram verim bekleniyor. "Yüzde 75 destekle aldık ve ilk kez kuru fasulye ektik" Patnos ilçesi Ürküt köyünde yaşayan ve projeden yararlanan üreticilerden Mehmet Akif Varol, desteklerin bölgedeki çiftçiler için büyük önem taşıdığını belirterek şunları söyledi: "İlçe Tarım'ın bize duyurduğu bir projeydi. Diğer mühendis arkadaşlarımızın desteğiyle, onların verdiği bilgiler sayesinde bu projeden haberdar olduk ve faydalandık. TAKE Projesi kapsamında tohumumuzu yüzde 75 destekle aldık ve ilk kez kuru fasulye ektik. Şu an yaklaşık 100 ton ürünümüz var. Önümüzdeki yıl da inşallah Tarım'ın desteğiyle daha geniş bir alanda ekim yapacağız. Çünkü verime bakıyoruz; henüz hasat başlamadı ama güzel bir sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Seneye bu proje devam ederse daha fazla faydalanıp daha geniş alanlara ekim yapmayı planlıyoruz." Varol, ekilen "Alberto" cinsi kuru fasulyenin Kanada'dan getirildiğini ve iklime uyum sağladığını belirterek, "Bu fasulye yemeklik kuru baklagil. Hem pişmesi çok hızlı oluyor hem de tadı çok güzel. Haziranın başında ekiyoruz, eylülün başında hasadını yapıyoruz. Daha sonra kurutma ve ayırma işlemlerinin ardından satışa başlıyoruz. Dönüm başına 300-400 kilo alsak çok güzel bir verim elde etmiş oluruz. Bu hedefe ulaşmak için gereken bütün çabayı gösteriyoruz" dedi. Ailece çalıştıkları arazilerinden yüksek verim beklediklerini anlatan Varol, "Burası 8 kardeşin ortak kullandığı bir arazi. Hep birlikte çalışıyoruz. Hasat döneminde ailemiz, çocuklarımız ve dışarıdan gelen işçilerin desteğiyle bu işi el birliğiyle tamamlayacağız. İnşallah hasadı da daha bereketli bir şekilde yapacağız" ifadelerini kullandı.

Muğla’da yangın sonrası fidanlama başladı Haber

Muğla’da yangın sonrası fidanlama başladı

Orman, süs, peyzaj ve gelir getirici türler üretiliyor Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından orman yangınlarında yanan sahalar, süs, peyzaj ve gelir getirici türler olmak üzere Gökova, Seydikemer ve Aydın Fidanlık şefliklerinde 2025 yılı sonuna kadar 5 milyon adet fidan üretimi hedefleniyor. Üretilen fidan türleri arasında, Kızılçam, Karaçam, Fıstıkçamı ve Sedir başta olmak üzere yapraklı türler, ibreli türler, yapraklı özel türler, ibreli özel türler tıbbi aromatik, süs bitkisi ve gelir getirici fidanlardan Kızılçam, Karaçam, Fıstıkçamı, Sedir ağaçlandırma çalışmasında kullanılırken, papatya, begonvil, yasemin, zakkum, Japon gülü, leylak ve hanımeli gibi türler süs bitkisi olarak, defne, sığla, badem, fıstık çamı, dut, incir, hünnap, keçiboynuzu, adaçayı ve sakız gibi türler de gelir getirici türler olarak üretimi yapılıyor. Fidan üretimini orman köylüsü kadınlar yapıyor Fidan üretim faaliyetleri sürecinde orman köylüsüne de gelir sağlanıyor. Fidanlık Müdürlüklerinde çalışan kadınların tamamı üretim sahalarının bulunduğu bölgelerdeki kırsal mahallelerde yaşayan kadınlardan oluşuyor. Orman Kooperatifleri vasıtasıyla fidan üretim sürecinde çalışan orman köylüsü kadınlar fidanların üretim safhasında görev alarak ekonomik gelir elde ediyorlar. Muğla'nın fidan ambarı Gökova Fidanlık Muğla orman Bölge Müdürlüğü Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde Seydikemer, Aydın ve Gökova olmak üzere üç fidan üretimi merkezi bulunuyor. Gökova Fidanlık Müdürlüğü yıllık 3 milyon 500 bin adet fidan üretimi yaparak bölgenin fidan ambarı durumunda. Geriye kalan 1 milyon 500 bin adet fidan ise Seydikemer ve Aydın Fidanlıklarında üretimi gerçekleştiriliyor. Gökova Fidanlıkta yanan sahalar için 3 milyon fidan üretimi yapıldı Gökova Fidanlık Müdürlüğünde 2025 yılı toplam fidan üretim hedefi 3 milyon 500 bin adet. 3 milyon 500 bin adet fidanın yaklaşık 3 milyon adedi yanan sahalarda ve diğer alanlarda ağaçlandırma çalışmasında kullanılacak karaçam, kızılçam, servi, fıstıkçamı gibi türlerden oluşuyor. Üretimi yapılan diğer türler 15 bin adet ibreli özel türler, 292 bin adet yapraklı orman ağacı, 52 bin 500 adet yapraklı özel türler, 123 bin adet çalılar, 17 bin adet sarılıcı, 550 adet yer örtücü, 5 bin adet aşılı meyve türü, 2 bin adet iç mekan bitkisi ve 17 bin adet tıbbi aromatik bitki. Gelir getirici türler orman köylüsüne gelir kapısı Gökova Fidanlık Müdürlüğünde 2025 yılında yaklaşık 310 bin adet gelir getirici tür üretimi yapılacak. Gökova Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde fidan satış noktasından vatandaşların fidan temini yapabileceği gibi üretilen fidanların büyük bölümü kırsal mahallelerdeki vatandaşların gelir elde etmesini sağalmak amacıyla bu bölgelere dikimi gerçekleştiriliyor. Muğla ve Aydın illerindeki kırsal mahallelerde üretimi öngörülen başta defne, badem, incir, hünnap, keçiboynuzu, adaçayı, lavanta, turunç, kestane, limon, kivi, mersin, sakız ve alıç gibi gelir getirici ürünler kırsal mahallelerdeki vatandaşlar için ek gelir kapısı o luşturuyor.

Balıkçılar yeni sezona hazırlanıyor: Haber

Balıkçılar yeni sezona hazırlanıyor: "Lüfer senesi olabilir"

Yasağın başladığı nisan ayından bu yana Karamürsel, Ereğli ve Bağırganlı gibi limanlara çekilen tekneler, hummalı bir bakım ve onarım sürecinden geçti. Balıkçılar, karaya çektikleri teknelerinin motor bakımlarını yapıp, gövdelerini zımparalayıp macunladı ve yosun tutmasını engelleyen özel boyalarla boyadı. Tekne ve av ekipmanlarındaki tüm mekanik ve elektronik aksamlar (radar, sonar vb.) elden geçirildi. Balıkçılar, sahile serdikleri kilometrelerce uzunluktaki ağları haftalar boyunca ilmek ilmek örerek yeni sezona hazır hale getirdi. "Lüfer senesi gibi gözüküyor" Aylar süren emeğin ardından denize açılmaya hazırlanan tecrübeli balıkçı Ahmet Bayraktar, yeni sezonla ilgili beklentilerini dile getirerek, "Cenab-ı Allah'tan hayırlı bir sezon bekliyoruz. Kazasız, belasız bir sezon diliyoruz. Allah bahtımızı açık etsin" dedi. Denizde yaptıkları gözlemlere dayanarak bu yıl balık çeşitliliğinin olabileceğini belirten Bayraktar, "Hamsi gözüküyor, sardalya olur, istavrit olur, çinekop, lüfer var diyorlar. Palamut zayıf. Lüfer senesi gibi gözüküyor vaziyet. Hayırlısı Allah'tan" diye konuştu. Meslekte 35 yılını devirdiğini ifade eden Bayraktar, ekonomik şartların da balıkçıları zorladığını vurguladı. "Bu sezon diğer sezonlardan farklı" diyen Bayraktar, "Mazot 50 lirayı devirdi. Bir cıvata almak isteseniz 10 lira. Yaptırımlar, cezalar...Herkes işini, gücünü bırakmış balıkçılarla uğraşıyor" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.