TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Son Dakika Tarım Haberleri

AGRONEWS - Son Dakika Tarım Haberleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Son Dakika Tarım Haberleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gök üzüm evlerin tavan aralarında kurutularak sofralara hazırlanıyor Haber

Gök üzüm evlerin tavan aralarında kurutularak sofralara hazırlanıyor

Güneş ışığı görmediği için yeşil rengini koruyan bu özel üzüm, kendine has aroması, kokusu ve görüntüsüyle hem bölge halkının hem de tüketicilerin ilgisini çekiyor. Gök üzümün yolculuğu eylül ayında bağ bozumu ile başlıyor. Üzüm, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından sofralara ulaşıyor. Bağlardan özenle toplanan salkımlar önce "bandırma" adı verilen işlemden geçiriliyor. Potas ve zeytinyağı karıştırılmış sıcak suya batırılan üzümler, bu sayede hem dayanıklılığını artırıyor hem de rengini koruyor. Daha sonra evlerin gölgeli kısımlarına veya tavan aralarına asılan üzümler, haftalar süren bekleyişin ardından kurutulmuş hale geliyor. Rengini güneşten değil, gölgeden alıyor Hadim'in gök üzümü, diğer üzümlerden farklı olarak güneş altında değil, gölgede kurutuluyor. Bu yöntem sayesinde üzüm, adını aldığı yeşil rengini kaybetmeden kuruyabiliyor. Bölge halkı, bu özelliğiyle gök üzümü "Toroslar'ın yeşil altını" olarak tanımlıyor. Kuruduktan sonra tek tek ayıklanıp sınıflandırılan gök üzüm, özellikle kış aylarında enerji verici bir atıştırmalık olarak tüketiliyor. Torosların serin yamaçlarında yetişen Hadim'in gök üzümü, hem zahmetli üretim süreci hem de kendine has özellikleriyle yöre halkının gururu olmaya devam ediyor. Gök üzüm üreticilerinden Hatice Yaşadı, gök üzümün zahmetli sürecini anlatarak, "Bu üzüm Yağcı Mahallesi'ne özgüdür. Bizim köyün geçim kaynağıdır. Üzüm bandırma işleminin özelliği, yeşil kalması ve rengini koruması içindir. Ateşin üzerinde kaynayan potaslı suya biraz zeytinyağı ekledim. Ne çok kaynatılacak ne de çok soğuk olacak. Bu suya batırdıktan sonra gölgede kurutuyoruz. Çok zahmetli bir iş, iğne oyası gibi. Bağdan kestik geldik, uğraşıyoruz, çatıya asıyoruz. Kuruduktan sonra tek tek ayıklıyoruz, sonra kalitesine göre sınıflandırıyoruz" dedi. Köyün geçim kaynağı Üreticilerden Lütfi Yaşadı ise mahallede hemen her evde gök üzüm kurutulduğunu söyledi. Mahalle sakinlerinin bu üzümü hem kendi ihtiyaçları için hem de satarak aile bütçelerine katkı sağlamak için yaptıklarını ifade ederek, "Her yıl bu mevsimde bu üzümü bandırırız. Cinsi gök üzümdür, ince kabuk ve tek çekirdeklidir. Bu üzümü potas ve zeytinyağı ile kaynatıp bandırıyoruz, sonra tavana asıyoruz. Bu üzüm başka yerde bulunmaz, sadece Yağcı köyüne aittir. Kuruduktan sonra üzümleri indirip ayıklıyoruz. Nazik bir üzüm, ovalamaya gelmez, tek tek ayıklanır. Bizim için yeşil altındır. Bu sene mahsul az ama Allah bereket versin. Köyümüzün geçim kaynağının yüzde sekseni bu üzümdür. Eskiden ‘gerce evi' denilen evlerde kurutulurdu, şimdi herkes çatısında gölgede kurutuyor" şeklinde konuştu. Gök üzüm taze olarak kilosu 100 lira civarında ilçede satışa sunulurken, yaklaşık 5 kilo yaş üzümden 1 kilo kuru üzüm çıkıyor.

Hububat ekiminde 'su tasarruflu ürün' tercih etme uyarısı Haber

Hububat ekiminde 'su tasarruflu ürün' tercih etme uyarısı

Hububat sezonunda kurak bir dönemin geride bırakıldığına dikkat çeken (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz yeni sezon hububat ekiminde çiftçiler 'su tasarruflu ürün' tercih edin uyarısında bulundu. Yüzölçümünün yüzde 67'si tarım arazisi olarak kullanılan Konya'da, 595 bin hektar alanda sulu tarım yapılıyor. Uzmanlar, beklenen yağış periyodunda kayma olduğunu, çiftçilerin ekim aşamasında bu durumu dikkate alması gerektiği uyarısında bulundu. "Bu şekilde bir sezon daha yaşanırsa bu sefer ciddi anlamda verim kayıpları yaşanabilir" Hububat sezonunda kurak bir dönemin geride bırakıldığına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, "Konya bölgesinde geçtiğimiz son 3 yılda ciddi anlamda bir kuraklık yaşadık. Bu da tabii yer altı ve yer üstü sularımızda ciddi anlamda çekilmelere neden oldu. Önümüzdeki yıllarda nasıl olacağını bilemiyoruz ama böylesi bir yıl bir daha yaşanırsa sularımızda çok ciddi anlamda azalmalar söz konusu olacak. Çiftçilerimizin buna çok dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle suyu ve sulama periyotlarını göz önünde bulundurarak ürün desenlerine karar vermeleri gerekir. Önümüzdeki yıl inşallah bol yağışlı bir sezon geçiririz. Lakin bu şekilde bir sezon daha yaşanırsa bu sefer ciddi anlamda verim kayıpları yaşanabilir" dedi. "Yeşil mahsul ürünlerinin alanlarını biraz daha daraltmalarını bu dönemlerde çiftçilerimize tavsiye ediyoruz" Su tüketimi noktasında tasarruf uyarısında bulunan Kırkgöz, "Özellikle hububat ürünlerine çiftçilerimizin biraz daha ağırlık vermelerini, yeşil mahsul ürünlerinin alanlarını biraz daha daraltmalarını bu dönemlerde tavsiye ediyoruz. Suyu çok tüketen ürünlerin maliyetlerinin de yüksek olduğunu bunun yanında karlılıklarının da yüksek olduğunu biliyoruz. Çiftçilerimizin birim alandan daha yüksek para kazanmak için yeşil mahsule yönlendiğini de biliyoruz. Özellikle bu yıl yağlık ayçiçeği ve çerezlik ayçiçeği fiyatlarının iyi olması çiftçilerimizi önümüzdeki yıl ayçiçeği ekilişine yönlendirecek gibi gözüküyor. Tabii ayçiçek ürünü suyu diğer yeşil mahsullere göre daha az tüketen bir ürün. Biz de o konuda çiftçilerimizi destekliyoruz. Özellikle mısır ekiliş alanlarını biraz daraltmalarını bunun yanında hububat alanlarını artırmalarını tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu. "Hububatlarını yağışları bekleyerek ekilişlerini yapmalarını tavsiye ediyoruz" Yeni hububat sezonu için ekim işlemlerinin başlayacağına dikkat çeken Kırkgöz, "Önümüzdeki süreçte hububat ekilişleri başlayacak. Çiftçilerimizin çok fazla acele etmelerini tavsiye etmiyoruz. Özellikle ekim ayı sonu, kasım ayının ortalarına doğru yağışları bekleyerek hububat ekimlerini yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çiftçilerimizin burada meteorolojinin verilerini sürekli takip etmeleri lazım, bizler de ziraat mühendisleri olarak dönemsel sahada çiftçilerimize bu gerekli uyarıları yapacağız. Sahada çalışan meslektaşlarımız bu konularda kendilerini geliştirdi ve gerekli tecrübeleri kazandılar. Önümüzdeki yıl inşallah bol bereketli bir sezon olur. Ekim yaparken de çiftçilerimizin çok fazla derin ekimden kaçınmalarını ve çok fazla ‘yüzlek ekim' dediğimiz sığ ekimlerden de kaçınmalarını tavsiye ediyoruz. Toprak hazırlığı çok önemli. Tohum yatağı dediğimiz tohumun ekildiği bölümdeki hazırlık çok önemli. Toprak hazırlığını iyi yaptıktan sonra ürün grubuna göre dengeli bir şekilde ekim yapmalarını çiftçilerimize tavsiye ediyoruz. Özellikle hububatlarda da yağışlara dikkat edilmesini öneriyoruz. Toprak hazırlığında pullukla sürüm Konya bölgesinde yaygın olarak kullanılan bir alet ekipman. Burada da çiftçilerimizin topraktaki havalanmayı arttırmak amacıyla pullukla sürümü gerçekleştiriyor. Çok fazla derin sürümden kaçınmalarını tavsiye ediyoruz. Sürdükten sonra da çıkan kesekleri yağışlardan sonra kültüvatörlerle düzenleyip daha az kesekli bir tarla hazırlamalarını da öneriyoruz" diye konuştu.

Sındırgı’da turşuluk acı biber hasadı: 5 bin ton ürün hedefleniyor Haber

Sındırgı’da turşuluk acı biber hasadı: 5 bin ton ürün hedefleniyor

Hasat ekime kadar sürüyor Temmuz ayı sonunda başlayan hasat, ekim ayına kadar kırağı düşene dek devam ediyor. Toplaması oldukça zahmetli olan biberiye, yüksek verimi ve getirisi sayesinde üreticilerin yüzünü güldürüyor. Bu yıl çiftçiler, üretimdeki artış nedeniyle sezonu "altın yıl" olarak değerlendiriyor. Biberiye, toptanda kilosu 90 liradan alıcı buluyor. Gerek iç piyasada gerekse dış pazarda yoğun talep gören ürün, Sındırgı ekonomisine de önemli katkı sağlıyor. Özellikle yağ ve tıbbi aromatik bitki sanayisinde kullanılan biberiye, yüksek fiyatıyla üreticilere kazanç kapısı oluyor. Yaylabayır kırsal mahallesinden Emine Gülşen doğduğundan beri tarımla uğraştığını belirterek " Allah’a şükür bu yıl biberiyemiz, salatalığımız çok iyi. Para etti. Yani bu sene altın yılı desek çiftçinin yeridir." şeklinde konuşurken Ayşe Uğur ise geçen yıl 18- 20 lira olan biberiyenin bu yıl 90 liradan satılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gölet üreticiye can suyu oldu Yaylabayır kırsal mahallesinde yapılan gölet sayesinde sulu tarıma geçen çiftçiler hem üretimde hem de hasatta büyük avantaj sağladı. Çiftçiler, bu sayede hem verimin hem de kalitenin arttığını belirterek memnuniyetlerini dile getiriyor. Göletin yapılmasının çiftçilerin durumunu değiştirdiğini belirten Ümmü Gülsüm Zengin Mayısta başlıyoruz. Hazirana doğru biberlerimizi ekiyoruz. Güzel biberimiz memnunuz çiftçilikten. Göletimizi yapanlardan, emeği geçenlerden Allah bin kere razı olsun. Göletimizin köyümüze çok faydası var. Köyümüz baya ilerledi. Küçük Almanya oldu" dedi. Çiftçiler memnun Hasada katılan üreticiler, biberiyenin Sındırgı için "sarı altın" değerinde olduğunu ifade ederek, "Toplaması zahmetli ama getirisi yüksek. Bu yıl göletin de faydasıyla verim arttı. Ürünümüzü 90 liradan satıyoruz, yüzümüz gülüyor" dedi. Gençleri çiftçiliğe davet eden Ahmet Gülşen " Çiftçilikte iyi para var bu yıl. Mahsulümüz iyi. İyi para yaptı. Severek yaparsan, yapacağın işi de bilirsen para kazanırsın. Bunun yanında hayvancılık da iyi. Hem kendi yiyeceğini yetiştiriyorsun. Hem de satıp para kazanıyorsun. Ben memnunum, gençlere de öneriyorum" dedi.

KURAKÇIL PEYZAJ VE SU VERİMLİLİĞİ SEMPOZYUMU ALANYA’DA DÜZENLENDİ Haber

KURAKÇIL PEYZAJ VE SU VERİMLİLİĞİ SEMPOZYUMU ALANYA’DA DÜZENLENDİ

Alanya Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen sempozyuma, Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Antalya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Daire Başkanı Melike Kiremitçibaşı, Tarım İl Müdürlüğü Peyzaj Mimarı Başak Bezmiş, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Gülsüm Kıldan, Alanya Belediyesi Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürü Sevda Çapa, Alanya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Nazmi Uyar ile akademisyen ve personel kaldı. SU TASARRUFU VE EKOLOJİK DENGE VURGUSU Sempozyumda, iklim krizi ve su kaynaklarının azalması, kurakçıl peyzaj, sulama sistemleri ve su verimliliği gibi konular masaya yatırıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Daire Başkanı Melike Kiremitçibaşı, iklim krizi ve su kaynaklarının azalması konusunda katılımcılara önemli bilgiler verdi. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Gülsüm Kıldan, kurakçıl peyzajın ve su tasarrufu odaklı tasarım yaklaşımlarının kentlerin hem estetik hem de ekolojik dengesi açısından büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, “Ülkemiz artık su fakiri bir ülke konumuna doğru gidiyor. Peyzaj düzenlemelerinde yerel ve doğal bitkilerin kullanılması bu nedenle çok önemli. Kurakçıl peyzaj, sürdürülebilir bir gelecek için vazgeçilmezdir.” dedi. YASAL DÜZENLEMELER VE UYGULAMA ÖRNEKLERİ ANLATILDI Tarım İl Müdürlüğü Peyzaj Mimarı Başak Bezmiş, su kullanımı ile ilgili yasal süreçler hakkında bilgi vererek Tarım İl Müdürlüğü’nün uygulama örneklerini paylaştı. Sempozyumun sonunda, örnek uygulamalar gösterilerek katılımcıların soruları yanıtlandı ve karşılıklı bilgi alışverişi yapıldı. Öte yandan Alanya Belediyesi’nin çevre dostu uygulamaları teşvik eden bu tür etkinliklerle, iklim değişikliğiyle mücadele ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflediği kaydedildi.

Hakkari’de yerli üzümün merkezi: Yeşiltaş köyü Haber

Hakkari’de yerli üzümün merkezi: Yeşiltaş köyü

Köyün bereketli topraklarında yetişen iki çeşit yerli üzüm, hem kışlık erzak olarak ayrılıyor hem de ilçe pazarında satılarak üreticilere gelir sağlıyor. Üretim sahasını yerinde incelemek üzere köye gelen Yüksekova Tarım ve Orman Müdürü Murat İnan, Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen ve Yüksekova Ziraat Bankası Müdürü Davut Gündüz, çiftçilerle bir araya gelerek sorun ve taleplerini dinledi. Tarım ve Orman Müdürü Murat İnan, göreve gelir gelmez çalışmalara başladıklarını belirterek, "Bugün Yeşiltaş köyündeyiz. Bu köy, özellikle üzümcülük ve bağcılıkla tanınan önemli yerlerimizdendir. Çiftçilerimizin sorunlarını dinliyor, bu sorunları projelendirerek bakanlığımız, valiliğimiz ve müdürlüğümüzle paylaşıyoruz. Burada 3-4 çeşit üzümün üretildiğini gördük. Bölgenin tarımını geliştirmek için elimizden geleni yapacağız" dedi. Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen ise Yeşiltaş'ın üzüm ve ceviz üretiminde öne çıktığını vurgulayarak, "İklim şartları ve ürün çeşitliliği sayesinde bölgemiz tarımda önemli bir konumda. Özellikle Yeşiltaş üzümü, aroması ve kalitesiyle eşsiz bir tada sahip. Çiftçilerimizin en büyük taleplerinden olan üzüm sıkma makineleri konusunda yeni projeler başlatacağız. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Bankası'yla işbirliği yaparak üreticilerimize destek olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Yeşiltaş Zerik yerli üzüm çeşidinin tescillenmesi amacıyla 2022 yılında Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde çalışmalar başlatılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.