TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarım

AGRONEWS - Tarım haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarım haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Topraksız tarımla çilek üretti, bahçesini vatandaşa açtı Haber

Topraksız tarımla çilek üretti, bahçesini vatandaşa açtı

Merkez Dulkadiroğlu ilçesinde 7 dönümlük alanda kurulan serada topraksız çilek üretimi yapılıyor. Bölgenin tek topraksız çilek üretim merkezi olma özelliği taşıyan sera, ailelerin uğrak noktası haline geldi. Kurulan serada vatandaşlar, istedikleri kadar çileği dalından kopararak satın alma imkânı buluyor. Çocuklarıyla birlikte gelen aileler, hem vakit geçiriyor hem de taze çilekleri hasat ederek alma fırsatı yakalıyor. Bölgedeki okullardan öğrenciler de öğretmenleri eşliğinde serayı ziyaret ederek topraksız tarım yöntemleri hakkında bilgi alıyor. Topraksız sistemle üretilen çilekler, parlak rengi ve yoğun aromasıyla dikkat çekiyor. Çilek üreticisi Mustafa Kuzu, "Topraksız tarımda amacımız kış üretimi yapmak. Tam otomasyon sistemimiz var ve düzenli bir şekilde işliyor. Günlük üretimimiz hava şartlarına göre değişkenlik gösterebiliyor. İnsanlar sepetlerle istediği yerden istediği ürünü beğenerek topluyor. Çilekle ilgili hazırladığımız farklı ürünleri de sunuyoruz. Gelen müşterilerin yüzde 70'i çevre illerden geliyor" dedi. Örtü altında serada görev yapan Ayşegül İzgi ise "Burada alanda görüldüğü gibi gelip dalından kopartıp hem ailelerimiz için kaliteli bir ortam tüm anneleri ve aileleri bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Çilek toplayanlardan Vakkas Koç ise "Harika aroması rengi ve desenleri çok güzel yerli bir üründür hafta içi ve hafta sonlarında herkes gelebilir" diye konuştu.

Adana Karpuzunda Hasat Yaklaşıyor: Hedef 10 TL Fiyat Haber

Adana Karpuzunda Hasat Yaklaşıyor: Hedef 10 TL Fiyat

Dünya karpuz üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye’de, ülke ihtiyacının dörtte birini karşılayan Adana’da karpuz hasadına sayılı günler kaldı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu yıl Adana’da 150 bin dönüm alana karpuz ekildiğini ve hasatla birlikte tarlada kilogram fiyatının 10 TL olmasını beklediklerini açıkladı. Karpuzlar Don Felaketinden Etkilenmedi Doğan, Şubat ayında yaşanan zirai dona rağmen karpuzların büyük kısmının etkilenmediğini belirtti. “Zirai don yaşandığında karpuzların sadece yüzde 10’u ekilmişti, o dönemde zarar sınırlı oldu. Sonrasında ekilen karpuzlar ise oldukça iyi durumda” dedi. Çiftçinin Umudu Yurt Dışı Pazarı Mayıs ayının ikinci haftasında Karataş ilçesinin Bahçe ve Tuzla mahallelerinde ilk hasat başlayacak. Doğan, “Bir dönümde maliyet 30 bin lira civarında. Çiftçimiz dönüm başı 7-8 ton ürün alır ve 10 TL’den satabilirse para kazanacaktır. Geçen yıl Avrupa Futbol Şampiyonası döneminde yurt dışı ihracatla çiftçimizin yüzü güldü. Bu yıl da ihracat kapıları açılırsa aynı başarıyı yakalayabiliriz” dedi. Adana Karpuzuna Avrupa'dan Tescil Hedefi Adana karpuzunun marka değerini artırmak için çalıştıklarını belirten Doğan, “Geçen yıl 132 bin dönüm alanda ekim vardı. Bu yıl 150 bin dönüm aşıldı. Adana karpuzunun Türkiye tescilini aldık, Avrupa tesciliyle birlikte dünya markası yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“Tarımda Genç Kalmadı, Mülteciler Olmasa İşçi Bulamayacağız” Haber

“Tarımda Genç Kalmadı, Mülteciler Olmasa İşçi Bulamayacağız”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan zirai don felaketi sonrası Isparta'nın Yalvaç ilçesinde üreticilerle bir araya geldi. Tarımsal kayıpların büyük olduğunu belirten Bayraktar, çiftçilere destek sözü verdi ve tarım sektöründeki yaşanan sorunlara dikkat çekti. Zirai Don 65 İli Vurdu Bayraktar, yaşanan zirai don olayının etkilediği alanın büyüklüğüne vurgu yaparak, "65 ilimiz zarar gördü. Bazı ürünlerde yüzde 100, bazılarında ise yüzde 90, 70, 60 oranında zararlar meydana geldi. Meyve, sebze, hububat ve pancar gibi ürünlerde ciddi kayıplar yaşandı" dedi. Mevsim kaymalarının tarımsal üretimi daha da zorlaştıracağını belirten Bayraktar, gelecekte bu tip afetlerin artabileceğini ve mutlaka tedbir alınması gerektiğini söyledi. Su Krizi Yaklaşıyor Türkiye'nin su fakiri ülke olma yolunda ilerlediğini belirten Bayraktar, "2030’dan sonra kişi başı su miktarı bin metreküpün altına düşecek. Su verimliliğini artırmalı, sulama kayıplarını önlemeliyiz. Havza bazlı destekleme modeli de üretimin sürdürülebilirliği için şart" ifadelerini kullandı. Tarımda İşçi Krizi Kapıda Bayraktar, tarımda yaş ortalamasının 59'a yükseldiğini ve gençlerin sektörden uzaklaştığını vurguladı. "Gençleri tarımda tutamıyoruz. Mülteciler olmasa tarımda çalışacak işçi bulamayacağız" diyen Bayraktar, tarımsal sigorta sistemi TARSİM'in daha etkili hale getirilmesi gerektiğini de belirtti. Çiftçilerin TARSİM ile ilgili şikayetlerinin dikkate alınarak sistemin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Zarar Yerinde İncelendi Program kapsamında Yalvaç Ziraat Odası’nda üreticilerle buluşan Bayraktar, ardından Akköprü mevkiindeki armut ağaçları ve Taşevi köyündeki kayısı bahçelerinde incelemelerde bulunarak, zirai donun yol açtığı zararları yerinde gördü.

Antalya’dan Hollanda’ya Kardelen İhracatı Başlıyor Haber

Antalya’dan Hollanda’ya Kardelen İhracatı Başlıyor

Antalya'nın Akseki ilçesi Çimi köyünde Tarım ve Orman Bakanlığının 2015 yılında başlattığı proje kapsamında oluşturulan üretim parsellerinden, bu yıl 293 bin 400 adet "Galanthus Elwesii" türü kardelen soğanı sökülerek Hollanda’ya ihraç edilecek. Kardelen üretimi ve ihracatını gerçekleştiren Mehmet Oğuz, doğayı koruma amaçlı üretim yapıldığını ve bu sayede bölgedeki kardelen varlığının sürdürülebilir hale getirildiğini belirtti. Bakanlık İzniyle Üretim ve İhracat Kardelen ihracatı yapan Mehmet Oğuz, 2015 yılında Tarım ve Orman Bakanlığından aldıkları izinle kendi arazilerinde kardelen soğanı üretimine başladıklarını söyledi. 2016 yılında damızlık parseller oluşturarak ihracata uygun üretim yaptıklarını belirtti. Kotaya Göre Söküm Yapılıyor Daha önce kaçak yollarla yapılan doğadan sökümün önüne geçmek amacıyla Bakanlık tarafından kota uygulamasına geçildiğini aktaran Oğuz, üretim parsellerinden sadece belirlenen miktarda söküm yapıldığını vurguladı. Tohumdan Yumru Soğan Üretimi Çimi Mahallesi'ndeki arazilerinde 2 milyon 500 bin tohumdan yaklaşık 600 bin adet yumru soğan elde ettiklerini ifade eden Oğuz, bitkilerin hem kökten hem de tohumdan çoğalarak doğayı koruduklarını belirtti. Çimi Yaylası'nda Kardelenler Yok Oluyor Bilinçsiz ve kaçak sökümler nedeniyle Çimi Yaylası'ndaki kardelenlerin büyük oranda yok olduğunu söyleyen Oğuz, Tarım Bakanlığına yapılan başvuru sonucu doğadan sökümün 5 yıl süreyle yasaklandığını hatırlattı. Üretimde Başarı: 250 Kilogram Tohumla Başladı 2016 yılında 250 kilogram tohumla başladıkları üretim sürecinde bugün 600 binin üzerinde büyük boy kardelen soğanı elde ettiklerini belirten Oğuz, doğaya da sürekli olarak elek altı ürünlerin bırakıldığını kaydetti. Çimi Yaylası Türkiye'nin En Kaliteli Kardelenini Yetiştiriyor Çimi Yaylası'nın fiziksel koşulları sayesinde Türkiye'nin en kaliteli kardelen soğanlarının burada yetiştiğini ifade eden Oğuz, Toroslar’ın diğer bölgelerindeki kardelenlerin Çimi Yaylası kadar iyi kalitede olmadığını dile getirdi. Bilinçli Üretimle Doğaya Destek Geçtiğimiz yıl 2 milyon 500 bin kardelen tohumu toprakla buluşturduklarını belirten Oğuz, file üzerinde yapılan bilinçli ekim sayesinde ürünlerin sağlıklı şekilde büyüdüğünü söyledi. Kardelen Soğanlarının Sökümüne 5 Yıl Yasak Çimi, Çanakpınar ve Sadıklar mahalle muhtarlarının başvurusu sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığı, bölgede kardelen soğanlarının doğadan sökümünü 5 yıl süreyle yasakladı. Ayrıca kaçak sökümlere karşı ciddi cezai yaptırımlar uygulanacağı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile duyuruldu.

Antalya’dan Hollanda’ya Kardelen İhracatı Başlıyor Haber

Antalya’dan Hollanda’ya Kardelen İhracatı Başlıyor

Antalya'nın Akseki ilçesi Çimi köyünde Tarım ve Orman Bakanlığının 2015 yılında başlattığı proje kapsamında oluşturulan üretim parsellerinden, bu yıl 293 bin 400 adet "Galanthus Elwesii" türü kardelen soğanı sökülerek Hollanda’ya ihraç edilecek. Kardelen üretimi ve ihracatını gerçekleştiren Mehmet Oğuz, doğayı koruma amaçlı üretim yapıldığını ve bu sayede bölgedeki kardelen varlığının sürdürülebilir hale getirildiğini belirtti. Bakanlık İzniyle Üretim ve İhracat Kardelen ihracatı yapan Mehmet Oğuz, 2015 yılında Tarım ve Orman Bakanlığından aldıkları izinle kendi arazilerinde kardelen soğanı üretimine başladıklarını söyledi. 2016 yılında damızlık parseller oluşturarak ihracata uygun üretim yaptıklarını belirtti. Kotaya Göre Söküm Yapılıyor Daha önce kaçak yollarla yapılan doğadan sökümün önüne geçmek amacıyla Bakanlık tarafından kota uygulamasına geçildiğini aktaran Oğuz, üretim parsellerinden sadece belirlenen miktarda söküm yapıldığını vurguladı. Tohumdan Yumru Soğan Üretimi Çimi Mahallesi'ndeki arazilerinde 2 milyon 500 bin tohumdan yaklaşık 600 bin adet yumru soğan elde ettiklerini ifade eden Oğuz, bitkilerin hem kökten hem de tohumdan çoğalarak doğayı koruduklarını belirtti. Çimi Yaylası'nda Kardelenler Yok Oluyor Bilinçsiz ve kaçak sökümler nedeniyle Çimi Yaylası'ndaki kardelenlerin büyük oranda yok olduğunu söyleyen Oğuz, Tarım Bakanlığına yapılan başvuru sonucu doğadan sökümün 5 yıl süreyle yasaklandığını hatırlattı. Üretimde Başarı: 250 Kilogram Tohumla Başladı 2016 yılında 250 kilogram tohumla başladıkları üretim sürecinde bugün 600 binin üzerinde büyük boy kardelen soğanı elde ettiklerini belirten Oğuz, doğaya da sürekli olarak elek altı ürünlerin bırakıldığını kaydetti. Çimi Yaylası Türkiye'nin En Kaliteli Kardelenini Yetiştiriyor Çimi Yaylası'nın fiziksel koşulları sayesinde Türkiye'nin en kaliteli kardelen soğanlarının burada yetiştiğini ifade eden Oğuz, Toroslar’ın diğer bölgelerindeki kardelenlerin Çimi Yaylası kadar iyi kalitede olmadığını dile getirdi. Bilinçli Üretimle Doğaya Destek Geçtiğimiz yıl 2 milyon 500 bin kardelen tohumu toprakla buluşturduklarını belirten Oğuz, file üzerinde yapılan bilinçli ekim sayesinde ürünlerin sağlıklı şekilde büyüdüğünü söyledi. Kardelen Soğanlarının Sökümüne 5 Yıl Yasak Çimi, Çanakpınar ve Sadıklar mahalle muhtarlarının başvurusu sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığı, bölgede kardelen soğanlarının doğadan sökümünü 5 yıl süreyle yasakladı. Ayrıca kaçak sökümlere karşı ciddi cezai yaptırımlar uygulanacağı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile duyuruldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.