TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarım Ve Orman Bakanlığı

AGRONEWS - Tarım Ve Orman Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarım Ve Orman Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye, 39 Milyon Ton Tahıl Üretimiyle İhracatta Zirvede Haber

Türkiye, 39 Milyon Ton Tahıl Üretimiyle İhracatta Zirvede

ANTALYA (İHA) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Antalya Serik'te düzenlenen "Türkiye ve Dünyada Lisanslı Depoculuk ve Hububat Piyasaları Kongresi"nde Türkiye’nin tahıl üretimindeki başarısını ve gelecek hedeflerini paylaştı. Yumaklı, "2024’te 39 milyon ton tahıl ürettik, un ihracatında dünya 1’incisi, makarna ihracatında ise 2’ncisiyiz. Üretim planlamasını 3'er yıllık yapıyoruz. 3 yılın sonunda 2028’de hububat üretimimizde yüzde 13'lük artış sağlamayı hedefliyoruz" dedi. TÜRKİYE’NİN HUBUBAT BAŞARISI Türkiye, 23,9 milyon hektar tarım alanının yüzde 48’inde hububat üretimi yapıyor. 2024 yılında 39 milyon tonluk üretime ulaşan Türkiye, arpada dünyada 5’inci, buğdayda 9’uncu, mısırda 16’ncı ve çeltikte 43’üncü sırada yer alıyor. Bakan Yumaklı, sulama yatırımları ve Ar-Ge çalışmaları sayesinde üretim kapasitesinde önemli artışlar sağlandığını vurguladı. UN VE MAKARNA İHRACATINDA ZİRVE Güçlü tarım sanayisi ile yalnızca kendi üretimini değil, çevre ülkelerden gelen tarımsal ürünleri de işleyen Türkiye, un ihracatında dünya lideri, makarna ihracatında ise ikinci sırada bulunuyor. 2023’te 31 milyar dolar olan gıda ihracatının, 2024’te 32 milyar doları aşması bekleniyor. LİSANSLI DEPOCULUKTA BÜYÜK ADIMLAR Lisanslı depoculuk sistemindeki gelişmelere dikkat çeken Bakan Yumaklı, Türkiye’nin 12,2 milyon ton depolama kapasitesine ulaştığını açıkladı. Bu sistem sayesinde yıllık yaklaşık 23 milyar liralık ürün israfının önlendiğini ve depolama kayıplarının yüzde 10-30 oranında azaldığını söyledi. Yumaklı, üreticilere sıfır faizli işletme kredileri ve analiz ücreti destekleriyle finansal kolaylık sağlandığını da aktardı. GELECEK HEDEFLERİ 2025 yılına kadar TARSİM kapsamının genişletilmesi, prim indirimleri ve yeni destekleme modelleri ile üreticilere daha fazla olanak sunulması planlanıyor. Bakan Yumaklı, 2028 yılına kadar hububat üretiminde yüzde 13’lük bir artış hedeflediklerini açıkladı. BÖLGESEL TARIM MERKEZİ TÜRKİYE 186 ülkeye 2 bin 200 farklı ürün ihraç eden Türkiye, jeopolitik konumunu kullanarak bölgesel bir tarım merkezi olma yolunda ilerliyor. Kongreye, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanı sıra LİDAŞDER Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Genç, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Adana’da 31 Bin Gıda Denetiminde 22 Milyon Lira Ceza Haber

Adana’da 31 Bin Gıda Denetiminde 22 Milyon Lira Ceza

ADANA (İHA) - Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 yılı boyunca 122 denetçiyle 31 bin gıda denetimi gerçekleştirdi. Denetimlerde mevzuata aykırı faaliyet gösteren işletmelere toplam 22 milyon 135 bin lira idari para cezası kesildi. Ayrıca, adli suç duyuruları, faaliyet durdurma, ürün toplatma ve imha gibi farklı yaptırımlar da uygulandı. Kurallara uymayan firmalar kamuoyuna açıklandı. GÜVENİLİR GIDA HERKESİN HAKKI Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, 2024’te gıda denetimlerinin rekor seviyeye ulaştığını belirterek, "Bakanlığımızın 1 milyon 300 bine yakın denetim yaptığı 2024 yılı gıda denetiminin zirveye çıktığı yıl oldu. Bakanlığımızın rutin denetimlerinin yanı sıra sektörel bazda ağırlık verdiği denetimler de yapıldı. Et ve et ürünleri, alkollü-alkolsüz içecekler, okul-yurt kantinleri ve yemekhaneleri sektörel denetimlerden sadece birkaçı. Biz de Adana olarak 122 denetçimizle 31 bin gıda denetimi yaptık. Yaptığımız denetimlerde karşılaşılan olumsuzluklara istinaden 22 milyon 135 bin lira idari para cezası uygulandı. Taklit ve tağşiş yapan firmalar bakanlığımızın internet sitesinden ifşa edildi" dedi. EN İYİ DENETÇİ TÜKETİCİNİN KENDİSİ 2025 yılında da denetimlerin hız kesmeden devam edeceğini ifade eden Kökçüoğlu, tüketicilere çağrıda bulunarak, "Vatandaşlarımız markette, kasapta, restoranda kısacası hayatın her anında karşılaştığı veya gördüğü herhangi bir olumsuzlukta ALO GIDA 174 hattımıza şikayet veya ihbarda bulunabilir. İl ve ilçe ekiplerimiz halkımızın sağlıklı gıda tüketmesi için 7 gün 24 saat görevinin başında" dedi.

Muş'ta 80 Bin Buzağıdan 5 Milyar TL Gelir Bekleniyor Haber

Muş'ta 80 Bin Buzağıdan 5 Milyar TL Gelir Bekleniyor

MUŞ (İHA) - Muş, hayvancılıkta önemli bir yere sahip olmayı sürdürüyor. 235 bin büyükbaş hayvan varlığı ile öne çıkan şehirde, 2025 yılında gerçekleşmesi beklenen 80 bin buzağı doğumundan yaklaşık 5 milyar TL gelir hedefleniyor. Verimli mera ve yaylalarda başlayan buzağı doğumlarının, bölge ekonomisine ciddi bir hareketlilik kazandırması bekleniyor. "BUZAĞILARA BEBEK GİBİ BAKIYORUZ" Muş Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemal Aral, gazetecilere yaptığı açıklamada, buzağı doğumlarının başladığını ve 2025 yılının çiftçiler için bereketli bir yıl olmasını dilediklerini ifade etti. Aral, "Buzağı doğumları başladı. 2025 yılında Muş genelinde 80 bin buzağı bekliyoruz. Buzağı doğumlarından kent ekonomisine yaklaşık 5 milyar TL’lik bir katkı bekliyoruz. Buzağılarımıza bebek gibi bakıyoruz. Yeni doğan buzağılarımıza anne sütü veriyoruz. Kendi çocuklarımıza nasıl bakıyorsak buzağılara da öyle bakıyoruz" dedi. DOĞU İLLERİNE ÖZEL DESTEK TALEBİ Aral, Doğu illerinde hayvancılık yapmanın zorluklarına dikkat çekerek, "Vatandaşlarımızın hayvancılığa yönlenmesini istiyoruz. Hayvancılıkta kar miktarı yüksektir. Tarım ve Orman Bakanlığımızdan bir ricamız oldu. Doğu illerinde, Batı illerine göre hayvancılık yapmak daha zor. Doğu illerini kapsayacak farklı projeler istiyoruz. Çünkü yaklaşık 6 ay kar altında kalıyoruz ve girdi maliyetleri oldukça yüksek. Bu anlamda bize destekler verilirse daha iyi şartlarda hayvancılık yaparız" ifadelerini kullandı. Muş, hayvancılık potansiyeli ve elde edilen gelirlerle bölgenin kalkınmasına katkı sağlamaya devam ediyor. 2025 yılında beklenen buzağı doğumlarının, şehrin ekonomik hedeflerini gerçekleştirmede önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Kahverengi Kokarca İstilasıyla Mücadele Sürüyor Haber

Kahverengi Kokarca İstilasıyla Mücadele Sürüyor

ORDU (İHA) - Ordu'nun fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarca böceğine karşı mücadele hız kesmeden devam ediyor. 2024 yılı için belirlenen 280 bin ilaçlama noktasından 200 bini şimdiden tamamlandı. Ordu’da istilacı kahverengi kokarcaların yol açtığı zararlar son iki yıldır artış gösteriyor. Fındık üretimini tehdit eden bu böcekle mücadele kapsamında, il ve ilçe tarım müdürlükleri ile sektör paydaşları 2023 yılında 40 bin noktada ilaçlama yaptı. Ekim ayında başlayan 2024 yılı çalışmaları ise 15 ilçeyi kapsayarak 280 bin noktayı hedefliyor. Şimdiye kadar 200 bini aşkın nokta ilaçlanmış durumda ve çalışmaların 10 gün içinde tamamlanması amaçlanıyor. "İLİMİZDE CİDDİ ZARARLARA NEDEN OLUYOR" Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, kahverengi kokarcanın özellikle son iki yılda Ordu’da yaygınlaşarak ciddi zararlara neden olduğunu belirtti. Soydan, "Özellikle bahar döneminde kışlaklardan bahçeye dönen kokarcalar, ciddi zararlar verdi. Bununla ilgili yapılan toplantılar neticesinde bir eylem planı hazırlandı. Bu kapsamda kışlak mücadelesi yapılması kararı alındı ve Ordu'nun tamamında 280 bin noktanın ilaçlanması gerektiğine dair tespitler gerçekleştirildi. Bu çalışmalar 15 ilçeyi kapsadı ve bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilaç desteği ile birlikte, ilgili kurumların da desteğiyle ekipler kurularak, 280 bin nokta için ekim ayının ortasında çalışmalar başladı" dedi. "BAHAR DÖNEMİ İÇİN MÜCADELE PLANLAMASI YAPILIYOR" Soydan, havaların ısınmasıyla bahar döneminde yeni mücadeleler yapılması gerektiğini vurguladı. Soydan, "Kışlak mücadelesi bittikten sonra belki ilaçlanmayan noktalar kalabilir, tamamı imha olmayanlar olabilir, bu nedenle kokarcalar, 17-18 derece hava sıcaklığını bulduğu zaman yeniden kışlaklardan bahçelere dönmeye başlayacaktır. Bu süreç başlamadan yeniden bir mücadele planlaması yapılıyor. Böylelikle kahverengi kokarca ile ciddi bir mücadele yapmış olacağız. Bu mücadele temmuz ve haziran aylarında, kokarcaların yumurtlama dönemlerinde de devam edecektir" dedi. Kahverengi kokarca popülasyonunu kontrol altına almak için tüm kurumlar seferber olmuş durumda. Mücadele, zararın en aza indirilmesi için büyük bir çabayla devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.