TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarım Ve Orman Bakanlığı

AGRONEWS - Tarım Ve Orman Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarım Ve Orman Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Amasya'da bu yıl 300 bin Mersin balığı üretimi planlanıyor Haber

Amasya'da bu yıl 300 bin Mersin balığı üretimi planlanıyor

Amasya'da, havyarının kilosu 2 bin dolardan satılan nesli tehlike altındaki Mersin balığından bu yıl 300 bin üretim yapılması planlanıyor. Amasya'daki Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda yetiştirilen anaç balıklardan sağımı yapılan balık yumurtalarının büyüyerek 6 ay içinde Karadeniz sularına ulaşmasının planlandığı serüvenleri başladı. Havyarı ‘siyah inci' diye adlandırılıyor Yumurtaları Mersin murt ağacının meyvesine benzediği için Mersin balığı adı verilen bu balıklardan 6. yıldan itibaren havyar üretiminin gerçekleşebiliyor. Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanıp ‘siyah inci' diye adlandırılan havyarının kilosu 2 bin ve 2 bin 500 dolar arasındaki fiyatlarla satılan Mersin balığı üretiminin yapıldığı Karadeniz Bölgesi illerinden Amasya'da Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait özel tesiste yetiştiriliyor. ‘Maşallah' dedirten sağım Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda bu yıl yaklaşık 300 bin adet üretimi planlanan yavru balıkların Karadeniz ve bölgedeki akarsularla buluşması için anaç balıklardan sağımı yapıldı. Alanında uzman görevlerin yer aldığı sağım işlemine Amasya Valisi Önder Bakan da katıldı. Kolları sıvayıp "Maşallah" diyerek sağım yapan Vali Bakan, 10 anaç balığın her birinden ortalama 1,5 kilonun üstünde havyar elde edildiği bilgisini vererek, sezonun bereketli olmasını diledi. Yetişkin bir Mersin balığının 1,5 tonun üstünde ağırlığa kadar ulaşabildiğini belirten Bakan, bakanlığın hedef olarak koyduğu 100 bin sayısının üstünde bir üretimin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. "Nesli tehlikesi altında, avlanması yasak" Tesiste 2021 yılında üretimine başlanan Mersin balığı yavrularından geçen yıl Samsun, Sinop ve İstanbul'da Karadeniz'e salım yapıldığını hatırlatan Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ise "Bu yıl 300 bin civarında yavru balık üretimini öngörüyoruz. Havyarı ortalama 2 bin dolar civarında satılıyor. Mersin balığı nesli tükenme tehlikesi altında bir tür. Avlanması yasak. Karadeniz'de 3 türü kaldı. Bunlar sivri burun, karaca ve huso huso türü. Tesisimizde sivri burun ve karaca türünün üretimini yapıyoruz. Huso huso türünün de anacını aldık. Havyarının kilosu 2 bin 500 dolara ulaşan bu türün de sonraki yıllarda üretimini hedefliyoruz" diye konuştu. Türk karasularını da aşıp Bulgaristan'da bulunmuştu Tarım ve Orman Bakanlığı, sulara bırakıldığında Türk karasularını da aştığı belirlenen bu balıkları tek tek numaralayıp takibini yapıyor. 2 yıl önce Samsun'dan Karadeniz'e bırakılan bir balık Bulgaristan'da bulunup bildirilmişti.

Yalova’da Çiftçilere 1.9 Ton Ayçiçeği Tohumu Desteği Haber

Yalova’da Çiftçilere 1.9 Ton Ayçiçeği Tohumu Desteği

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yağlık ayçiçeği üretimini artırmak amacıyla 51 çiftçiye toplam 1 ton 890 kilo tohum dağıttı. Üretim desteğiyle 4 bin 200 dekarlık alanda ekim yapılacak. Yerli ve Milli Tohum Kullanımı Artıyor “Yalova İlinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Artırılması” projesi kapsamında düzenlenen törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman, bu yıl 640 dekarlık alanda yerli ve milli tohum kullanılacağını belirtti. 2020 yılında sadece ithal tohum kullanıldığını hatırlatan Yaman, bu değişimin önemine dikkat çekti. Çiftçilere Ek Destek ve Sigorta Uyarısı Yaman, dağıtılan tohumların yanı sıra Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından toplamda 2 milyon TL’yi aşan destekleme yapılacağını açıkladı. Ayrıca geçtiğimiz hafta yaşanan zirai don olayına da değinen Yaman, üreticilere TARSİM sigortası yaptırmaları çağrısında bulundu. Ayçiçeği Ekiminde Büyük Artış Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise kentteki ayçiçeği üretiminin son yıllarda 3.5 ila 4 kat arttığını ifade ederek, projeyle üretimin daha da büyüyeceğini vurguladı. Törende konuşmaların ardından çiftçilere tohumlar teslim edilerek üretim süreci başlatıldı. Proje, Yalova’da hem yerli üretimin hem de tarımsal verimliliğin artırılmasına katkı sunmayı  hedefliyor.

Şırnak’ta Organize Tarım Bölgesi nakliyecilere umut oldu Haber

Şırnak’ta Organize Tarım Bölgesi nakliyecilere umut oldu

946 dekar atıl arazi tarıma kazandırılıyor Şırnak Valiliği’nin hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan Şırnak Organize Tarım Bölgesi projesi, 16 Nisan’da ihaleye çıkıyor. Silopi ilçesinde 946 dekar atıl tarım arazisi taşlardan arındırılarak üretime açılacak. Bu alanda 42 sera ve 9 sanayi parseli yer alacak. Yıllık 1.5 milyar liralık katkı bekleniyor Seralar ve kurulacak fabrikalarla birlikte bölgenin yıllık 1 milyar 500 milyon TL’lik ekonomik katkı sağlaması hedefleniyor. Proje, hem ihracatı artırmayı hem de nakliye giderlerini azaltmayı amaçlıyor. Nakliyeciler: “Artık bu yükü kaldıramıyoruz” Projenin tamamlanmasıyla birlikte, başta Irak olmak üzere komşu ülkelere yapılan sebze-meyve taşımacılığında zaman ve maliyet avantajı sağlanacak. 10 yıldır yaş meyve-sebze taşıyan Naim Cabu, “Bin kilometreden yük getireceğime, burada seralardan yükleyip 50 kilometre ötede Irak’a götürmek bizim için büyük kolaylık olur” dedi. "Tek şoförle bu yollar bitmiyor" Uzun yollar, artan mazot fiyatları ve takograf sınırlamaları nedeniyle zorlandıklarını dile getiren nakliyeciler, Şırnak’ta kurulacak üretim alanlarının lojistik maliyetleri ciddi oranda düşüreceğini belirtti. Aziz Arık, "Bin 300 kilometre yerine 50 kilometre yol yaparız" diyerek projeye desteğini dile getirdi. "Verimli topraklar, yeni geçim kapısı olabilir" 20 yıldır bu sektörde çalışan Ahmet Dövçek ise, “Şırnak’ın Silopi, Cizre ve İdil ilçeleri çok verimli. Habur dışında bir gelir kapımız yok. Seracılık bölgemizi kalkındırır” ifadelerini kullandı. Nakliyeciler, projenin hem istihdam hem de yerel üretim açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.