TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tmo

AGRONEWS - Tmo haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tmo haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

TMO’nun Fındık Satışı Serbest Piyasayı Canlandıracak Video Galeri

TMO’nun Fındık Satışı Serbest Piyasayı Canlandıracak

Giresunlu fındık tüccarı Mustafa Kankaya, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) elindeki fındık stoklarını satışa çıkarmasının, yeni sezon öncesinde serbest piyasada fiyatların önünü açacağını söyledi. Kankaya, satışların hem fiyat istikrarı hem de sanayici açısından olumlu etkileri olacağını belirtti. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), elinde bulunan 2022-2023 sezonu levant kalite fındıkları yeniden satışa çıkardı. Giresun'un tarihi fındık pazarı esnafından Mustafa Kankaya, bu satışların hem serbest piyasayı düzenlediğini hem de sanayici için kritik bir rol oynadığını söyledi. Fındıkta yeni sezon öncesi TMO satış hamlesi TMO'nun satış hamlesini muhtemel bir rekolte düşüklüğü karşısında piyasada panik havasını engelleyerek fiyat istikrarını sağlayacağını belirten Kankaya, "Fındıkta yeni hasat dönemine yaklaşılırken, TMO'nun elindeki stokları satışa sunması önümüzdeki sezon serbest piyasada hem sanayici hem de fiyat açısından olumlu yansımaları olacaktır. Çünkü ihracatçı elinde ürün yoksa ve piyasadan tedarik edemiyorsa, TMO'dan aldığı fındıkla üretimine devam edebildi. Böylece hem TMO'nun stoku değerlenmiş oldu hem de Giresun gibi illerde ekonomiye katkı sağlayan sanayicimiz korunmuş oldu. Diğer taraftan da TMO'nun fındık stoku eridiği için serbest piyasada fiyatların önü açılmış olacaktır" dedi. Don afeti sonrası fiyatlar tırmandı Sezon boyunda serbest piyasanın inişli çıkışlı sürecinin de değerlendiren Kankaya, "Sezon başında serbest piyasada fındık fiyatları 125 TL seviyelerinde başladı ve bu fiyatlar uzun süre korundu. Zirai don risk söylemlerinin ardından piyasalarda yaşanan fiyat değişimi yaşandı. Don afeti yaşanmadan önce fiyatlar 125 TL bandında stabil durumdayken, bu rakam zirai don riskiyle 220 TL'ye kadar çıktı. Bu artış üzerine TMO, elinde bulunan 2022-2023 sezonuna ait levant kalite ürünleri 125 TL'den piyasaya sundu. Bu da serbest piyasadaki fiyatların yeniden 180 TL seviyelerine kadar düşmesine yol açtı. TMO'nun bu hamlesinin bazı çevrelerde eleştirilse de aslında yeni sezon için olumlu sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum. Şu an itibariyle TMO, 5 bin 360 kilogramlık fındığı 160 TL'den satışa sundu. Bu durum kısa vadede fiyatlarda baskılasa da uzun vadede stokların tüketilmesi, yeni sezon fiyatlarının önünü açacaktır. Aksi halde bu stoklar, muhtemel bir rekolte düşüklüğünde piyasayı tehdit ederdi" diye konuştu.

MAGİNDER Başkanı Karademir: Haber

MAGİNDER Başkanı Karademir: "Çiftçimizin alın teri kutsaldır"

12 Nisan’da yaşanan zirai don felaketinin ardından Malatya’daki çiftçilerin yaşadığı zararlar yerinde incelendi. MAGİNDER Başkanı Salih Karademir ile Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, hasat dönemine verim kaybıyla giren üreticilere destek için Özal köyünü ziyaret etti. Malatya’da arpa ve buğday hasadı sürerken, zirai don felaketinin ardından birçok üretici büyük zarar yaşadı. Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ile birlikte Özal ve Karahan köylerindeki tarım arazilerinde incelemelerde bulunarak çiftçilerin sorunlarını dinledi. Ziyaret sırasında konuşan Karademir, "Çiftçimizin alın teri kutsaldır. 12 Nisan’da yaşanan don felaketi arpa ve buğday ekili arazilere ciddi zarar verdi" dedi. Malatya genelinde 460 bin dönüm buğday, 380 bin dönüm arpa ekili alan bulunduğunu ifade eden Karademir, geçen yıl 160 bin ton buğday, 80 bin ton arpa hasadı yapılmasına karşın bu yıl ciddi düşüş beklendiğini belirtti. Karademir, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) sadece 20 bin ton alım yapıyor. Bu kapasitenin artırılması, depolama alanlarının genişletilmesi şart. Ayrıca çiftçimize mazot ve ilaç gibi desteklerin artırılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Zirai donun etkilerine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ise, "Arapgir, Arguvan ve kısmen Malatya Ovası’nda arpa hasadı başladı. Ancak 11-13 Nisan’da yaşanan don ve ani sıcaklık değişimleri başaklarda doluluğu etkiledi. Özal-Karahan bölgesinde geçen yıl dönüme 400 kilogram ürün alınırken, bu yıl 200-250 kilogram bekleniyor" dedi. Türkiye genelinde buğday üretiminin de kuraklık ve iklim etkisiyle 22 milyon tondan 19 milyon tona gerilediğini belirten Çiçek, üretici kayıplarının destekleme kapsamına alınması gerektiğini vurguladı. Bölgede üretim yapan çiftçilerden Nihat Karademir ise, "Hasat bayramı dediğimiz bu dönemi buruk geçiriyoruz. Geçen yıl 400 kilogram aldığımız ürünü bu yıl yarı yarıya biçiyoruz. Girdi maliyetleri yüksek, üretici zorda. TARSİM ödemeleri acilen yapılmalı" diyerek destek çağrısında bulundu. Ziyarette yapılan açıklamalarda, zirai donun ve iklim değişikliklerinin tarımsal üretimi büyük ölçüde etkilediği belirtilerek üretimin sürdürülebilirliği için devlet desteklerinin artırılması gerektiği vurgulandı.

TMO 2025 yılı hububat alım fiyatlarını açıkladı Haber

TMO 2025 yılı hububat alım fiyatlarını açıkladı

TMO tarafından yapılan açıklamada, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kayıtlı buğday ve arpa ürünlerinin taahhütname karşılığı teslim alınmaya başlandığı bildirildi. Türkiye'de hububat hasadının mayıs ayında lokal olarak başladığı ve bugün itibarıyla ülke genelinde yaklaşık yüzde 2 seviyelerinde olduğu belirtilen açıklamada, "Hasadını yapan üreticilerimize depolama imkanı sağlamak amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 12 Mayıs 2025'ten itibaren üreticilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kayıtlı buğday ve arpa ürünleri taahhütname karşılığı teslim alınmaya başlanmıştır. TMO, 600'ün üzerindeki noktada hububat alımı yapacaktır. Hububat hasadı ve piyasalar yakından takip edilmekte olup, gelinen noktada TMO hububat alım fiyatlarının açıklanması uygun görülmüştür. 2025 yılı TMO hububat alım fiyatları 2'nci grup ürünler için ton başına makarnalık buğdayda 13 bin 500 lira, ekmeklik buğdayda 13 bin 500 lira, arpada ise 11 bin lira olarak belirlenmiştir" denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Önceki yıllarda uygulanan mazot-gübre desteği, yeni destekleme modelinde Temel Destek ve üretim planlamasına uyulursa 'Planlı Üretim Desteği' olarak uygulanacaktır. Sertifikalı tohum kullananlar için ek destek, yeni modelde de aynı şekilde verilecektir. Bu kapsamda açıklanan fiyatlara ilave olarak Bakanlığımızca üreticilerimize Temel Destek, Planlı Üretim Desteği ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği olmak üzere (ortalama verim dikkate alınarak) ton başına toplam 2 bin 520 lira destek ödemesi yapılacaktır. Böylece desteklerle birlikte üreticilerimizin eline toplamda ekmeklik ve makarnalık buğday için 16 bin 20 lira/ton, arpa için ise 13 bin 520 lira/ton geçmiş olacaktır. TMO ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına müteakip 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına yapılacaktır. Tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir hasat sezonu diliyoruz." 600'ün üzerindeki noktada çiftçilerden hububat alımı yapılacak.

Malatya’da tarım ve hayvancılık için önemli yatırım Haber

Malatya’da tarım ve hayvancılık için önemli yatırım

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, inceleme sonrası yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi Malatya Şubesi’nin idari bina ve yatay siloya ihtiyacının olduğunu daha önce dile getirdiklerini ifade etti. Malatya’da Toprak Mahsulleri Ofisi için 27 bin metrekare alan üzerinde 20 bin ton kapasiteli yatay silo, idari binası ve kantar ve laboratuvarın inşa edildiğini aktaran Özcan, "Ticaret Borsası olarak geçmişte de Toprak Mahsulleri Ofisi Malatya Şubesi binası ve silolarının fiziki şartlarının yetersiz olduğunu yeni bir Toprak Mahsulleri Ofisi İdari binası ve yatay silolara ihtiyaç olduğunu söylemiştik. Malatya için çok önemli bir çalışma. Malatya özellikle bölgede tarım ve hayvancılıkta çok önemli bir şehir. Hayvancılıkta yaklaşık 600 bin baş hayvan barındıran bir şehir ve bunun 250 bini büyükbaş hayvandan oluşuyor. Her yıl özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi besicilerimize ve bu bölgede hububat ihtiyacı olan sektörlere destek sağlayan yapısı var. Her yıl yaklaşık 60 bin tonun üzerinde arpa ve buğday tasisi yapılıyor" dedi. Özcan, Malatya’nın bölgede hububatta önemli rakamlarda artık üretim gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Yapılacak olan yatay silolar hem depolama hizmeti görecek hem de yaşadığımız sorununda ortadan kaldıracak. Teslimatlar konusunda besicileri ve diğer meslek gruplardakilerini de ciddi anlamda desteklemiş olacak. Burası bir yıl süre içerisinde tamamlanmış olacak. 150 milyon TL’nin üzerinde yatırım söz konusu. Toprak Mahsulleri Ofisi Malatya Şube Müdürü Şeref Aslan ile birlikte inşaat alanında incelemelerde bulunduk. Bu görmüş olduğunuz alanda bir yıl sonra çok önemli bir eser bitmiş olacak. Tarım ve hayvancılıkta bölge ve şehirdeki paydaşlarımızda burada faydalanmış olacak. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Tarım Bakanımıza, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürümüze ve emeği geçen herkese bu eser ve hizmetten dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu

TMO Fındık Alımını Durdurdu, Piyasada Durgunluk Hakim Haber

TMO Fındık Alımını Durdurdu, Piyasada Durgunluk Hakim

Piyasada Fiyat Sabitliği TMO’nun alımları sonlandırmasının ardından serbest piyasada fiyatlar değişmedi. Fındık tüccarı Hasan Himtaş, 2024 yılı sonunda Levant fındığın 52 randımanına göre 132,5 TL’den işlem gördüğünü, ancak yeni yılın başlangıcında fiyatların 128 TL’ye düştüğünü belirtti. Himtaş, “Bu yıl fındık fiyatlarının Levant fındıkta 132,5 TL, yağlı fındıkta ise 142,5 TL seviyesinde olması bekleniyor. Ancak TEFE-TÜFE oranlarına göre 155-160 TL seviyelerine çıkma ihtimali de var” dedi. "Üreticiler İçin Fındığı Tutmanın Anlamı Kalmadı" Fındık tüccarı Hayrettin Karabulut ise fiyatlarda ciddi bir artış beklemediğini ifade ederek, “Fiyatlar 130 TL civarında seyredecek ve yeni sezona kadar dalgalanma 2-3 TL’yi geçmeyecek. Üreticilerin fındığı elde tutması şu an mantıklı değil” diye konuştu. Üreticilerin Beklentisi Yüksek Ama Belirsizlik Hakim Üretici Zekeriya Yıldız ise, fiyatların 2025 yılı ilerledikçe yükselebileceği beklentisini dile getirdi. Ancak şu an serbest piyasada böyle bir işaretin görülmediğini belirtti. Yıldız, “Fiyatların yükselmesi üreticiyi sevindirir, ancak serbest piyasada bunun gerçekleşeceğine dair bir emare yok” dedi. 2025 Fındık Piyasasında Kararsızlık TMO’nun alım durdurması sonrası oluşan serbest piyasa koşulları, fiyatların sabit kalmasına yol açarken, üreticiler ve tüccarlar arasında geleceğe dair farklı beklentiler gündemde. Fiyatların yükseleceği umudu sürse de piyasa dinamikleri belirsizliğini koruyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.