TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Üzüm Üretimi

AGRONEWS - Üzüm Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Üzüm Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hakkari’de yerli üzümün merkezi: Yeşiltaş köyü Haber

Hakkari’de yerli üzümün merkezi: Yeşiltaş köyü

Köyün bereketli topraklarında yetişen iki çeşit yerli üzüm, hem kışlık erzak olarak ayrılıyor hem de ilçe pazarında satılarak üreticilere gelir sağlıyor. Üretim sahasını yerinde incelemek üzere köye gelen Yüksekova Tarım ve Orman Müdürü Murat İnan, Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen ve Yüksekova Ziraat Bankası Müdürü Davut Gündüz, çiftçilerle bir araya gelerek sorun ve taleplerini dinledi. Tarım ve Orman Müdürü Murat İnan, göreve gelir gelmez çalışmalara başladıklarını belirterek, "Bugün Yeşiltaş köyündeyiz. Bu köy, özellikle üzümcülük ve bağcılıkla tanınan önemli yerlerimizdendir. Çiftçilerimizin sorunlarını dinliyor, bu sorunları projelendirerek bakanlığımız, valiliğimiz ve müdürlüğümüzle paylaşıyoruz. Burada 3-4 çeşit üzümün üretildiğini gördük. Bölgenin tarımını geliştirmek için elimizden geleni yapacağız" dedi. Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen ise Yeşiltaş'ın üzüm ve ceviz üretiminde öne çıktığını vurgulayarak, "İklim şartları ve ürün çeşitliliği sayesinde bölgemiz tarımda önemli bir konumda. Özellikle Yeşiltaş üzümü, aroması ve kalitesiyle eşsiz bir tada sahip. Çiftçilerimizin en büyük taleplerinden olan üzüm sıkma makineleri konusunda yeni projeler başlatacağız. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Bankası'yla işbirliği yaparak üreticilerimize destek olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Yeşiltaş Zerik yerli üzüm çeşidinin tescillenmesi amacıyla 2022 yılında Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde çalışmalar başlatılmıştı.

Tel sergi üzümün kalitesini artırıyor ama üretici tercih etmiyor Haber

Tel sergi üzümün kalitesini artırıyor ama üretici tercih etmiyor

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Sacit İnan, tel sergi yönteminin kuru üzümde kaliteyi artırdığını ancak yüksek maliyet nedeniyle üreticilerin tercih etmediğini söyledi. Manisa ve ilçelerinde Sultani çekirdeksiz üzüm hasadı başladı. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü araştırmacılarından Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Sacit İnan, tel sergi uygulamasının kuru üzümde kaliteyi artırdığını ancak yüksek maliyet nedeniyle üreticiler tarafından tercih edilmediğini söyledi. Manisa'nın dünyadaki en önemli Sultani çekirdeksiz üzüm merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan İnan, hasat zamanının doğru belirlenmesinin randıman açısından kritik olduğuna dikkat çekti. İnan, "Özellikle hasat tarihini doğru belirlemek çok önemli. Bu bizim doğrudan randımanımızı etkileyen bir husus. Bizim Sultani çekirdeksiz üzümünü 22-23 hatta 24 kuru madde olmadan önce kesmememiz gerekiyor. Yaş üzümün tatlı parası, ekşi üzümün tatlı parası olur gibi laflar var üreticilerin arasında ama bizim ürünümüz 24 kuru madde ile kesmekle 17-18 kuru madde arasında kesmek arasında randıman ve tonaj bakımından çok büyük farklar var. Aynı bağdaki üzümü 18 ile 24 arasında kestiğimizde yüzde 20'lere varan randıman farkı oluşabiliyor. Bu aynı zamanda kuru üzümün kalitesini de etkiliyor. Mutlaka 23-24'e çıkan brikslerden sonra hasat yapmakta fayda var" dedi. Hasatla birlikte üzüm kurutma sezonunun da başladığını belirten İnan, Enstitü bünyesinde yetiştirilen üzümlerin tel ve beton sergilerde kurutulduğunu ifade etti. Üzümde kalite 1 puan artıyor Tel sergilerin avantajlarına değinen İnan, "Tel sergiler ve yan tarafta yine üreticilerimizin büyük çoğunluğunun kullandığı toprak (beton) sergiler de var. Ancak burada yüksek sistem kurutma sergilerinden tel sergileri görüyorsunuz. Tel sergileri tercih etmemizin tabii ki sebepleri var. Burada gördüğünüz gibi tel sergiler tamamen zeminden, topraktan ve yabancı maddelerden üzümün uzaklaştırılmış şekilde serilmesi ile temiz üzüm elde edilmesini bize sağlıyor. Tabii ki kuruma süresi biraz uzuyor. Burada iki haftayı geçtiği oluyor. Normalde biz toprak sergide 7-8 günde üzümleri kurutuyoruz. Ancak burada yapılan araştırma sonuçlarına da göre, en az kuru üzümün tip puanında 1- 1,5 puan bize avantaj sağlıyor. Aynı zamanda topraktan, dışarıdan, zeminden gelecek olan yabancı cisimleri de bu şekilde engellemiş oluyor ve kaliteli üzüm kuru üzüm elde etmiş oluyoruz." diye konuştu. "Maliyetli ancak avantajları fazla" Sistemin yatırım gerektirdiğini kaydeden İnan, "Bu sistemde bir yatırım gerekiyor. Öncelikle üreticimizin tercih etmemesi sebeplerinin başında, ekonomik bir maliyet gerekiyor. Onun dışında sabit bir yere ihtiyaç var ve zemin olması gerekiyor. Dolayısıyla temel gerekçe ekonomik nedenlerden oluşuyor. Bu serginin aslında üreticiler açısından avantajı da var. Son yıllarda sergilerde hepimiz biliyoruz üzümler yağmura yakalanıyor. Bu tel sergilerin üzeri kapatılabiliyor, öyle de bir avantajı var. Yağmur yağdığı anda sergiler kapatıldığında yağmurun üzümü bozması da yağışların üzümü bozmasını engellenmiş olabiliyor. Ancak yüksek maliyet nedeniyle üreticilerimiz çok da tercih etmiyorlar. Aynı üzümü tele sermek ile toprağın üzerinde kanaviçe sermek arasında en az bir puan fark var. Bu tip puanı 1,5'lara kadar çıkabiliyor. Yani üreticimiz 9 numara üzüm yerine 10 numara üzüm ya da 8 numara üzüm yerine 9 numara 9,5 numara aynı üzümü elde edebiliyor. Böyle bir avantajı var, dolayısıyla kaliteli ürün ihracatta bizim önümüzü açıyor, kolaylık sağlıyor." dedi.

Manisa’da üzümde hasat sezonu zorlu: Üreticiler ödeme bekliyor Haber

Manisa’da üzümde hasat sezonu zorlu: Üreticiler ödeme bekliyor

Manisa’da nisan ayında il genelinde yaşanan don felaketi nedeniyle dünyaca ünlü Sultani çekirdeksiz üzümünde rekolteyi önemli ölçüde etkiledi. Bağlarda buruk da olsa tatlı telaşın başladığı Gediz Ovasında düşük rekolteye rağmen üreticilerin özenli bir şekilde ürünlerini yetiştirmesiyle salkımda yüksek kalitenin bulunması dikkat çekti. Sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarının yolunu tutan çiftçiler salkımlarına dahi zarar vermeden hasat ettikleri üzümü özel bir sıvıyla yıkadıktan sonra geniş alanlara sererek kuruması için bırakıyor. Yaklaşık 7 ile 9 gün arasında kurumaya bırakılan üzümler daha sonra özel makineler sayesinde saplarından arındırılarak üzüm tüccarlarına dünya sofralarına gönderilmek üzere teslim edilecek. Avrupa ülkeleri ve Rusya’nın tüketimde başı çektiği Sultani çekirdeksiz üzümünün iç piyasada da son yıllarda kullanımı artmaya başladı. Rekolte düşük, salkım kaliteli Düşük rekolteye göre kaliteli üzüm yetiştirdiklerini belirten Saruhanlılı çiftçi ve aynı zamanda AK Parti Saruhanlı İlçe Başkanı Şerif Eroğlu, "2025 yılına buruk başladık. 10 Nisan'da olan don zararından sonra geride kalan üzümleri hasat etmeye çalışıyoruz. Hasadımızın 5. günü olmasına rağmen yaklaşık 10'da 1 gibi kalan mahsulü hasat ediyoruz. İlçemizde 10 Nisan'da olan dondan sonra yüzde 90'lara varan hasar oldu. Sonrasında kalan üzümlerle ‘Allah bereketini versin’ diyerek başladığımız hasatta uğraşıyoruz. Üzüm kalitesi güzel. Çünkü mahsul az olduğu için asmalar rahatladı. Üzüm kendine geldi. Bunda da bir hayır vardır diyoruz. TARSİM’den eylül ayı içerisinde ödeme bekliyoruz. Çünkü mahsul az olduğu için bize hemen paraya çevrilecek giderlerimiz var. Bu giderlerin karşılanabilmesi için tarım ödemelerinin öne alınması çiftçinin yüzünü güldüren en doğru hareketlerden birisi olur" dedi. "Sezona sancılı başladık" Üzüm hasat sezonunda rekolte kaybından dolayı sancılı bir başlangıç yaptıklarını söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "Üzümün başkenti Saruhanlı bu yıl hasada sancılı girdi. Bilindiği üzere yapılan son TARSİM raporlarına göre ilçemizde yüzde 80 ile yüzde 85 arasında hasar meydana geldi. Bu da tabii çok büyük bir ölçüde kayıptır. Burada en çok bizi üzen mahsulü yetiştiremememiz. Biz mahsulü yetiştirip ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. Ama bu yıl Cenab-ı Allah tarafından büyük bir don afatı yaşadık. Bu afat neticesinde üzümümüzün rekoltesi yüzde 80'lere varan bir kayıpla bu sezona girdik. Ama sevindiğimiz, sevinebileceğimiz şey de ilçemizde yüzde 70'lere varan bir TARSİM sigortası poliçeleri var. Bu poliçelerin bir an önce çiftçimize ödenmesini istiyoruz buradan. Çünkü çiftçimiz eylül ayında üzümünü kesip hasat yapıp mahsulü sattıktan sonra tarım kredileri olsun, bankaları olsun, ilaççılara, gübrecilere olsun borçlarını ödemek zorunda ama şu anda üzüm olmadığı için çiftçimiz bu borçlarını ödeyemiyor. Büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Buradan bir an önce tarım sigortalarının ödeme yapmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Geçmiş yıllara göre 45 bin tona kadar hasat yapılan Saruhanlı’da bu yıl 8 bin tonlara kadar rekoltenin düştüğünü belirten Başkan Okur, "Kuru üzümün başkenti Saruhanlı geçmiş yıllarda 40-45. Bin tona yakın bir üzüm hasadı elde etmekteyken bu yıl bu 8-10 bin tona kadar düştü. Bu bunun daha da düşebileceğini tahmin ediyoruz. Çünkü kesilen bağlardan gördüğümüz kadarıyla dekara 100 kiloya kadar ancak kesebilmekteyiz. Bu hem çiftçi için hem de ülke ekonomisi için büyük bir kayıp" diye konuştu.

85 bin ton rekoltenin beklendiği üzümde bağ bozumu başladı Haber

85 bin ton rekoltenin beklendiği üzümde bağ bozumu başladı

Depremin yaralarının üretilerek sarıldığı bereketli toprakların yer aldığı Hassa ilçesinde üzüm hasadı başladı. Hatay ilinde üretilen üzümün yüzde 97’sinin hasat edildiği ilçede bağ bozumu heyecanı yaşanıyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, ilçede bulunan üzüm bağında bağ bozumuna katıldı. Bağlardan üzüm kesen Vali Masatlı, kentin üzüm üretimindeki önemine değinerek verileri paylaştı. Üzümün bağdan çıkış fiyatıysa 40 TL ile 45 TL arasında değişiyor. "Bin 200'e yakın çiftçimiz de bu manada geçimini üzüm üretiminden sağlıyor" Devlet olarak her zaman üreticinin ve çiftçinin yanında olduklarını belirten Vali Masatlı, "Hatay Türkiye'de bereketli topraklara sahip ve tarımsal kabiliyeti ve potansiyeli yüksek bir ilimiz. İlimizde çok çeşitli ürünler yetişmekle birlikte diğer taraftan da üzümle ilgili de Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden bir tanesi. Bugün Hassa ilçemizdeyiz, Hassa Hatay ilimizin üzümde ürün rekoltesi en yüksek, bağcılığın gelişmiş olduğu bir ilçemizdir. 2024'te bizim üzüm kapasitemiz 74 bin tondu, bu rekolteyle biz Türkiye'de üzüm üretiminde 13'üncü sıradaydık. Bu sene inşallah rekolte beklentimiz 85 bin tondur, sanıyorum bu rekolteyle beraber Türkiye'deki üzüm üretim sıralamamız daha üst seviyelere çıkacaktır. Bugün bağ bozumundayız, Hassa ilçemiz de Mevlana çeşidi üzüm üretiminde önemli bir ilçemiz. İlimizin neredeyse yüzde 97 üretimi Hassa'da gerçekleşiyor. Bin 200'e yakın çiftçimiz de bu manada geçimini üzüm üretiminden sağlıyor" dedi.

Buldan'ın meşhur üzümü Avrupa ve Arap ülkelerine gönderiliyor Haber

Buldan'ın meşhur üzümü Avrupa ve Arap ülkelerine gönderiliyor

Şeker oranı düşük olduğu için özellikle diyabet hastalarının gönül rahatlığıyla tüketebildiği üzüm, hem iç piyasaya hem de Avrupa ve Arap ülkelerine gönderiliyor. Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, susuzluk ve kuraklığa rağmen toprak işlemesiz tarım ve file sistemiyle kaliteli ürün elde edilebildiğini belirtirken üzümün kilosunun 50-60 TL arasında alıcı bulduğunu ifade etti. Denizli'nin Buldan ilçesinde turfanda olarak yetiştirilen Süperior cinsi üzümün hasar çalışmaları başladı. Sabahın erken saatlerinde bağlara giren üretici, kesici, döşeyici ve kasa taşıyıcılar hummalı bir çalışma yürütüyorlar. Tat oranının düşük olması nedeniyle özellikle şeker hastaları gönül rahatlılığı ile tüketebildiğini ifade eden Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, "Susuzluk ve kuraklık maalesef üreticimizi zor durumda bırakıyor. Daha az ilaç ve daha az su ile kaliteli ve verimi yüksek ürün elde edilebiliyor. Süperior üzüm tadı ve aromasıyla tercih ediliyor. Tat oranının düşük olması nedeniyle özellikle şeker hastaları gönül rahatlılığı ile tüketebilir" dedi. "Tat oranının düşük olması nedeniyle özellikle şeker hastaları gönül rahatlılığı ile tüketebilir" Üzüm bağında çalışanlara Buldan simidi ve ayran ikram ederek kolaylıklar dileyen Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, "Buldan'da turfanda süperior cinsi üzümün artık hasat dönemindeyiz. Bölgemiz turfanda üzümüyle adından söz ettiriyor. Buldan Ziraat Odası olarak toprak işlemesiz tarımı tüm çiftçilerimize öneriyoruz. Susuzluk ve kuraklık maalesef üreticimizi zor durumda bırakıyor. Daha az ilaç ve daha az su ile kaliteli ve verimi yüksek ürün elde edilebiliyor. Süperior üzüm tadı ve aromasıyla tercih ediliyor. Tat oranının düşük olması nedeniyle özellikle şeker hastaları gönül rahatlılığı ile tüketebilir. Bu yıl ülkemizde büyük afetler meydana geldi ancak bölgemiz bu durumdan çok fazla etkilenmedi. Ne yazık ki susuzluk ve kuraklık dolayısıyla çiftçimiz zor günler geçiriyor. Bu sıkıntılarında toprak işlemesiz tarım ve file sistemiyle çözülebileceğini düşünüyorum. Ayrıca Buldan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yaptığı feromon tuzakları kurarak çiftçilerimize destek oluyorlar. Üretime destek veren herkese teşekkür ediyor, hayırlı bir sezon olmasını temenni ediyorum" diye konuştu. "Süperior cinsi üzümler genellikle yurt içine sevk edildiği gibi, Avrupa ve Arap ülkelerine ihracatı yapılıyor" Süperior üzümü yetiştirmek için toprak işlemesiz tarımı ve file sistemi yaptığını belirten üzüm üreticisi Ramazan Uğuz "Bölmekaya mahallesinde yetiştirdiğimiz süperior cinsi üzümler genellikle yurt içine sevk edildiği gibi, Avrupa ve Arap ülkelerine ihracatı yapılıyor. Ben toprak işlemesiz ve file sistemi uygulamasıyla çok iyi kalite ve yüksek verim elde ediyorum. Toprağı sürmüyorum. Böylelikle hem su tasarrufu ve daha az ilaç kullanımı oluyor. File sistemiyle de dolu yağışından bağlarım etkilenmiyor. İlaç kullanımı çok az olduğu için tüketicilerimiz pestisitten etkilenmiyor. Gönül rahatlılığı ile tüketebilirler. Su tasarrufu sağlanıyor. Ülke olarak bu sistemi ülkemizde uygulamak zorundayız. Sezonumuzun hayırlı olmasını diliyorum" dedi. "Süperior üzümde kilosu 50-60 TL arasında fiyatlandırılıyor" Buldan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serdal Uğur, süperior üzümün Buldan'da yaklaşık üç bin dekarda üretiminin yapıldığını ifade ederek, "Buldan'da erkenci süperior üzüm hasadına başlanıldı. Türkiye'de açıkta ilk turfanda üzüm bölgemizde yetiştiriliyor. Dekarda yaklaşık bir ila bir buçuk ton arası ürün elde ediliyor. Şu anda 50- 60 TL arasında fiyatlandırılıyor. Bereketli bir sezon olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. "Lise öğrencisiyim, harçlığımı çıkarmak için bu sıcakta çalışıyorum" Manisa'nın Alaşehir ilçesinden sabah üç buçukta evinden çıkarak Buldan'a üzüm kesmeye gelindiğini belirten İlayda Gökçenoğlu "Lise öğrencisiyim. Harçlığımı çıkarmak için bu sıcakta çalışıyorum. Zor iş ama ekmek parası için çalışmak zorundayım" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.