TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Vişne Üretimi

AGRONEWS - Vişne Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Vişne Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Vişnede beklenen ürün gelmeyince meyve suyu ve reçelde fiyat düştü Haber

Vişnede beklenen ürün gelmeyince meyve suyu ve reçelde fiyat düştü

Nisan ayında yaşanan zirai don birçok meyvede olduğu gibi vişnede de ciddi verim kayıplarına yol açtı. Özellikle vişne üretim bölgelerinde zirai don nedeniyle yüzde 90'ları geçen zararlar, rekoltenin çok daha düşük gerçekleşeceğini gösteriyor. Yıllık ortalama 20 bin tona yakın vişnenin üretildiği Sultandağı ve Çay ilçelerinde 1-2 bin ton rekolte bekleniyor. Bu yıl erken açılan vişne sezonunda üreticiler, kısa süreliğine kilosu 155 liradan tüccara vişne sattı. Tüccar aldığı ürünleri meyve suyu ve reçel fabrikaları ile şoklama yapan firmalara verdi. Üründeki kalitenin düşüklüğü nedeniyle kilo fiyatı 30 lira birden düşerek, 125 liraya geriledi ve sezon adeta başlamadan bitti. Çiftçi Etem Çavdar, dalında 155 liradan verdikleri vişneyi her ağaçtan tek tek topladıklarını belirterek, "Zirai don ürünü vurdu. Ağaçlarda dalların, yaprakların arasında arayıp buluyoruz vişneyi. Sabahtan öğlene kadar 4-5 kasa vişne topluyoruz. 60-70 kilogram ancak oluyor. Bu yıl böyle oldu, en azından bahçenin sulama parasını çıkardık" dedi. Sultandağı'nın Yeşilçiftlik beldesinde dedesiyle ürün alımı yapan tüccar Mehmet Burhan ise, meyve suyu ve reçel için istenen kalitede ürün gelmeyince fiyatların düştüğünü söyledi. Zirai donun hem ürün hem de ciddi kalite kaybına yol açtığını belirten Burhan, "Aşırı sıcaklar da etkili olunca vişne susuz oldu. Firmalar da beklediği ürün gelmeyince fazla ödeme yapmak istemedi. Kilosu 155 liradan 125 liraya geriledi. Ürün de zaten çok gelmiyor. Geleni de şoklama yapan firmalar alıyor. Kışın pastacılara ve gıda sanayiine vermek üzere donduruyorlar" diye konuştu.

Coğrafi işaretli ‘Çubuk vişnesi’nin hasadı başladı Haber

Coğrafi işaretli ‘Çubuk vişnesi’nin hasadı başladı

İlçede Temmuz ortalarında başlayan hasat için bugünlerde hummalı bir çalışma yürütülürken, vişne bahçelerindeki çalışmalar havadan görüntülendi. Ankara’nın coğrafi işaretli meyvesi olan Çubuk vişnesinin hasadı devam ediyor. Temmuz ayında başlayan hasat, farklı rakımlarda Eylül ayına kadar sürüyor. Turşusuyla dünyaca ünlü olan Ankara’nın Çubuk ilçesi, vişne üretiminde de önemli bir yere sahip. Coğrafi işareti bulunan vişne için bugünlerde bahçelerde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Üreticilerin yıl boyu süren mesaileri yüzleri güldürdü. İklim koşulları nedeniyle bazı bölgelerde rekolte düşse de yükselen fiyatlar üreticiye biraz olsun nefes aldırdı. Hasat sonrası kısa süre içinde pazara indirilmesi gereken vişne özenle toplanıp kasalara dolduruluyor. Ardından toptancılar gelip bahçelerden vişneleri alarak kısa sürede tüketiciye ulaştırıyor. Vitaminler açısından zengin olan Çubuk vişnesi, antioksidan özelliği sebebiyle kadınların en çok tercih ettiği meyveler arasında yer alıyor. Ankara, Niğde, Denizli, Mersin, Isparta ve Bursa’da işlenerek marmelat, reçel ve vişne suyu yapımında kullanılan Çubuk vişnesi işlenmiş olarak yıl boyunca tüketiciye ulaştırılıyor. Son 4 seneye kadar bahçelerinden aldıkları verime göre bu seneki rekoltenin iyi olduğunu dile getiren İdris Şahan, köyünün geçim kaynağının vişne üreticiliği olduğunu söyledi. “Marketlerde vişnenin kilogramını 35-40 liradan satıyorlar” Vişnelerin toplanmasının ardından köyde bulunan toptancılara sattıklarını dile getiren Şahan, “Bu sene vişne fiyatları ucuzdan başladı. Verdiğimiz emeğe göre 15 lira çok az ama yükseltirlerse hakkımızı alırız diye düşünüyorum. Ankara’da marketlerde vişnenin kilogramını 35-40 liradan satıyorlar. Halbuki Ankara ayağımızın dibi, uzakta da değil” dedi. “Vişnenin üretimi çok zahmetli” Vişneyi dalından sapı ile topladıklarını ve hasadının emek isteyen bir iş olduğunu aktaran Şahan, “Her dala merdiven kuruyoruz. Bu işin bakımı da zor. Tarlayı sürmesinden tutun ilaçlamasına kadar vişnenin üretimi çok zahmetli” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.