TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Antalya

AGRONEWS - Antalya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Antalya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Antalya, Akseki’de Ev Hanımları Nar Ekşisi Üretimine Başladı Haber

Antalya, Akseki’de Ev Hanımları Nar Ekşisi Üretimine Başladı

Antalya'nın Akseki ilçesinde ev hanımları, hem sofralara lezzet katmak hem de aile bütçesine katkı sağlamak için geleneksel yöntemlerle nar ekşisi üretimine başladı. Zorlu bir süreçten geçerek hazırlanan doğal nar ekşisi, kilogramı 600 liradan alıcı buluyor. Akseki'de her yıl kış hazırlıkları kapsamında yapılan nar ekşisi mesaisi başladı. İlçede ekim ayı başlarında olgunlaşan narlar önce bahçelerden toplanıyor. Sopa yardımıyla dövülerek taneleri kabuğundan ayrılan narlar çuvallara konuluyor. Ardından özel yaptırılan küçük şırahanelerde çuvallar tepeleme yöntemiyle ezilerek nar suyu çıkarılıyor. Elde edilen nar suyu süzüldükten sonra bakır tavalarda, odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor. Koyulaşıncaya kadar kaynatılan nar suyu, soğutularak şişelere dolduruluyor ve sofralarda kullanılmak üzere raflarda yerini alıyor. Kadınlar, tüm bu üretim sürecini dayanışma usulüyle birlikte gerçekleştiriyor. Nar ekşisi yapımının zahmetli olduğunu belirten üreticilerden Akseki'nin Alaçeşme Mahallesi'nde yaşayan 92 yaşındaki Rahime Uslu, ilçede yaşayan kadınların binbir emekle hazırladıkları nar ekşilerinin yemeklerin vazgeçilmezi olduğunu söyledi. Uslu, "Komşularımla birlikte narları ağaçlardan topluyoruz. Narları kırıp tanelerini leğenlerde biriktiriyoruz, sonra çuvallara koyup kendi yaptığımız şırahanelerde eziyoruz. Ertesi gün sabah erken saatlerde odun ateşinde 5-6 saat kaynatıyoruz. Kıvamına gelmeden ocaktan indirmeyiz. Hiçbir katkı maddesi koymuyoruz, tamamen doğal yapıyoruz. Çok zahmetli ama bir o kadar da lezzetli oluyor" dedi. Uslu, kendi ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kalan nar ekşisini satışa sunduklarını belirterek, kilogramını 600 liradan sattıklarını ifade etti. Türkiye'de nar üretiminde önde gelen illerden biri olan Antalya'da, nar ekşisi sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Geleneksel yöntemlerle üretilen Akseki nar ekşisi, hem doğallığı hem de lezzetiyle büyük ilgi görüyor.

Antalya, Gıda İsrafına Karşı Bilinçlendirme Toplantısı Düzenledi Haber

Antalya, Gıda İsrafına Karşı Bilinçlendirme Toplantısı Düzenledi

Antalya'da düzenlenen 'Tarım Gündem' toplantısında israfa dikkat çekildi. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, üretilen gıdanın 3'te 1'i çöpe giderken, dünyada 1 milyar insanın yatağa aç girdiğini söyledi. Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) iş birliğinde düzenlenen "Tarım Gündem" programının konukları Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu ile Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili ve Tüketici Merkezi Başkanı İbrahim Güllü oldu. Antalya Ticaret Borsası Basın Danışmanı Vahide Yanık'ın sunduğu programda, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle gıda üretimi, güvenli gıda, gıdaya erişim konuları gündeme geldi. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, FAO'nun Dünya Gıda Günü'nün bu yılki temasını "Daha iyi gıdalar ve daha iyi bir gelecek için el ele" olarak belirlediğini belirterek, sadece gıdaya değil iyi gıdaya erişimin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin tarım potansiyelinin yüksek olduğunu ancak sürdürülebilirlik politikalarının güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Manavoğlu, "Mesela su kaynaklarımızı bilinçsizce tüketiyoruz. Sulama sistemlerinde teknolojiyi yeterince kullanmıyoruz. Bu durum gelecekte gıda üretimimizi olumsuz etkileyecek" dedi. "Sağlıklı beslenme bir insan hakkıdır" diyen Manavoğlu, pandemi, iklim değişikliği ve savaşlar nedeniyle gıdanın öneminin daha fazla hissedildiğini, üretimin teşvik edilmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini ifade etti.

KURAKÇIL PEYZAJ VE SU VERİMLİLİĞİ SEMPOZYUMU ALANYA’DA DÜZENLENDİ Haber

KURAKÇIL PEYZAJ VE SU VERİMLİLİĞİ SEMPOZYUMU ALANYA’DA DÜZENLENDİ

Alanya Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen sempozyuma, Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Antalya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Daire Başkanı Melike Kiremitçibaşı, Tarım İl Müdürlüğü Peyzaj Mimarı Başak Bezmiş, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Gülsüm Kıldan, Alanya Belediyesi Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürü Sevda Çapa, Alanya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Nazmi Uyar ile akademisyen ve personel kaldı. SU TASARRUFU VE EKOLOJİK DENGE VURGUSU Sempozyumda, iklim krizi ve su kaynaklarının azalması, kurakçıl peyzaj, sulama sistemleri ve su verimliliği gibi konular masaya yatırıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Daire Başkanı Melike Kiremitçibaşı, iklim krizi ve su kaynaklarının azalması konusunda katılımcılara önemli bilgiler verdi. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Gülsüm Kıldan, kurakçıl peyzajın ve su tasarrufu odaklı tasarım yaklaşımlarının kentlerin hem estetik hem de ekolojik dengesi açısından büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, “Ülkemiz artık su fakiri bir ülke konumuna doğru gidiyor. Peyzaj düzenlemelerinde yerel ve doğal bitkilerin kullanılması bu nedenle çok önemli. Kurakçıl peyzaj, sürdürülebilir bir gelecek için vazgeçilmezdir.” dedi. YASAL DÜZENLEMELER VE UYGULAMA ÖRNEKLERİ ANLATILDI Tarım İl Müdürlüğü Peyzaj Mimarı Başak Bezmiş, su kullanımı ile ilgili yasal süreçler hakkında bilgi vererek Tarım İl Müdürlüğü’nün uygulama örneklerini paylaştı. Sempozyumun sonunda, örnek uygulamalar gösterilerek katılımcıların soruları yanıtlandı ve karşılıklı bilgi alışverişi yapıldı. Öte yandan Alanya Belediyesi’nin çevre dostu uygulamaları teşvik eden bu tür etkinliklerle, iklim değişikliğiyle mücadele ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflediği kaydedildi.

Alanya Keçiboynuzu, coğrafi tescil belgesi aldı Haber

Alanya Keçiboynuzu, coğrafi tescil belgesi aldı

Alanya Keçiboynuzu Hasat Şenliği ve Coğrafi İşaret Belge Töreni, Alanya Belediyesi, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ve Keçiboynuzu Üreticiler Birliği iş birliğiyle gerçekleştirildi. Antalya'nın Alanya ilçesinde, yöre halkı tarafından ‘harnup' olarak da bilinen keçiboynuzu hasadı tüm hızıyla sürüyor. Ağustos ayında başlayan hasat, Eylül ayında da devam ederken, Oba Alacami Mahallesi başta olmak üzere kırsal bölgelerde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen keçiboynuzu coğrafi işaret aldı. Antalya'nın Alanya ilçesinde Ağustos ayında başlayan keçiboynuzu hasadı, Eylül ayında da hız kesmeden sürüyor. Oba Alacami Mahallesi'nde bahçelerden toplanan keçiboynuzları, çuvallarla taşınarak eziliyor ve ardından pekmez üretimi gerçekleştiriliyor. Hasadın ardından elde edilen keçiboynuzu pekmezi, farklı gıda ürünlerinin yapımında da kullanılıyor. Keçiboynuzu patenti Alanya'ya verildi Alanya'da üretilen keçiboynuzu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret aldı. Coğrafi iyşaret belgesi, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Muhammed Zeki Durak tarafından Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem'e teslim edildi. Protokol hasada katıldı Alanya Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Muhammed Zeki Durak, ALTSO Başkanı Eray Erdem, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Nazmi Zavlak ve beraberindeki heyet, Alacami Mahallesi'nde keçiboynuzu hasadına katıldı. Protokol üyeleri daha sonra keçiboynuzu pekmezi üretimini yerinde inceledi. Festivalde tanıtım standları kuruldu Keçiboynuzu hasadının ardından mahallede düzenlenen festivalde, keçiboynuzundan elde edilen ürünler vatandaşların beğenisine sunuldu. Kurulan stantlarda keçiboynuzu pekmezi başta olmak üzere çeşitli yiyecek ve içecekler tanıtıldı. Keçiboynuzu coğrafi tescil ürününü Avrupa Birliğine taşımak olduğunu vurgulayan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Muhammed Zeki Durak, "Bugün keçiboynuzunun hasadı ve keçiboynuzunun coğrafi kescil belgesini takdim etmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Alanya ilçemiz şuanda 6 tane coğrafi tescil belgesi ile önemli bir gastronomi ilçesi olduğunu göstermiş durumda. Keçiboynuzundan bu kadar çeşitli ürün yapılmasını çok büyük bir başarı olarak görüyorum. Hedefimizde önümüzdeki süreçte buradaki coğrafi tescil ürünleri Avrupa Birliği tescil sürecine taşımak" dedi. Hedeflerinin keçiboynuzunu uluslararası alanlarda tanıtmak olduğunu söyleyen Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eray Erdem, "Keçiboynuzundan ne tür nihai ürünler elde edildiğini gördük. Bunun yanında kozmetikte, sanayide, sağlıkta ve savunma sanayisinde çok etkili bir ürün. Alanya'dan bu ürünü yola çıkaracağız. Önce Türkiye ardından Uluslararası arenada keçiboynuzunu tanıtmaya devam edeceğiz. Bize düşen görevde buradaki emekçi kardeşlerimizin emeğini en üst seviyeye taşımak" şeklinde konuştu. Alanya Belediye Başkan Danışmanı Nazmi Zavlak ise, "Geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz Keçiboynuzu Çalıştayı ile ürünümüzün tarımdan ticarete, gıdadan kozmetiğe kadar pek çok alanda taşıdığı potansiyeli hep birlikte değerlendirmiştik. Bugün ise bu değerli ürünümüzün coğrafi işaret tesciliyle taçlanışına hep beraber şahit oluyoruz. Bu kapsamda çalışmalara öncülük eden Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür ediyorum" dedi.

Antalya'da keçi alarmı Haber

Antalya'da keçi alarmı

Antalya Ekspres Gazetesi'nden Selim Çelik'in haberine göre; Türkiye’nin en verimli dağlarına sahip olan kentlerin başında gelen Antalya, keçi üretimi için oldukça uygun şartlar sağlıyor. Ancak son yıllarda özellikle Antalya’da keçi varlığında çok ciddi azalışlar yaşandı. Konu ile alakalı konuşan Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, keçi etinin büyükbaş etine çok önemli bir alternatif olduğunu ifade ederek keçi kültürünün eskiden olduğu gibi yeniden yaygınlaşması gerektiğine vurgu yaptı. Başkan Çandır, bu konuda yapılması gerekenleri anlatırken, Antalya’da 19 Eylül’de Uluslararası Keçi Çalıştayı düzenleneceğini açıkladı. YARI YARIYA AZALDI Başkan Ali Çandır, “Antalya, Türkiye’de en fazla keçi yetiştirilen ikinci kenttir. Ancak son 30 yılda keçi varlığımız yarı yarıya azalmıştır. Oysa keçi eti, kırmızı et açığının kapatılmasında önemli bir alternatiftir. Ancak değişen yemek alışkanlığımız ve alınan yanlış kararlar sebebiyle, hem köylünün geçim kaynakları arasında önemli yer tutan hem de büyükbaş et pazarına çok ciddi bir alternatif olan keçi üretimi çok ciddi zayıfladı” diye konuştu. AMERİKAN KÜLTÜRÜ GALİP GELDİ Keçi sayısının azalmasındaki etkenleri de değerlendiren Başkan Çandır, “Amerikan kültürü bizim kültürümüze hep baskın geliyor. Onlardaki büyükbaş eti yeme alışkanlığı bize de sirayet etti. Bunun sonucunda çok sayıda steakhouse, hamburger gibi et restoranları açıldı. Oralara gidip adını bile söyleyemediğimiz yemeklerin, burgerlerin siparişini verince mutlu hisseder olduk. Bunun yanında keçi eti kokuyor diye bir hikâye çıkarıldı. Halbuki böyle bir şey söz konusu değildi” dedi. ORMAN YASAĞI YANLIŞ KARAR Keçilerin ormanlara girişinin yasaklanması kararının oldukça yanlış bir hamle olduğunun altını çizen Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “Bunun yanında geçtiğimiz yıllarda ormanlara keçilerin girişi yasaklandı. Bu zihniyet keçi popülasyonuna ciddi bir zarar verdi. O zaman zaten biz keçi varlığımızın yarısından fazlasını kaybettik. Halbuki çoğu ülkede ormanların korunması için keçilerin ormanların içine girmesine izin verilir, hatta bu teşvik edilir. Bizde durum tersine anlaşıldı ve uygulandı” ifadelerini kullandı. KEÇİ ARTIŞI EKONOMİYE OLUMLU YANSIR Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “Keçi nüfusunun artış göstermesi ekonomiye de olumlu yansıyacaktır. Hem köylerde ve kırsalda yaşayan kişilerin geçim kaynakları bollaşacak hem de özellikle kırmızı etteki fiyat dalgalanmalarının ve yüksek seyreden fiyatların kontrol altına alınabilmesi daha da kolaylaşacaktır” diye konuştu. ÇALIŞTAY DÜZENLENECEK Başkan Çandır sözlerini, “Bu kapsamda keçi üreticileri ve ürünleri açısından sorunlara dikkat çekmek ve çözüm önerileri sunmak amacıyla 19 Eylül’de Borsamız, İl Tarım Müdürlüğü ve Tarım Konseyi iş birliğiyle Uluslararası Keçi Çalıştayı düzenleyeceğiz. Türkiye ve ilgili ülkelerden sektör paydaşlarının katılımıyla gerçekleşecek çalıştayımıza hepinizi davet ediyorum” ifadeleri ile sonlandırdı.

Elmalı'nın mavi altını yaban mersini Haber

Elmalı'nın mavi altını yaban mersini

Antalya'nın Elmalı ilçesine bağlı Karamık Mahallesi'nde yaşayan Sercan Koloğlu ve ailesi, yaban mersini yetiştiriciliğine başlayarak bölgede bir ilke imza attı. 2023 yılında 30 dönümlük bir deneme bahçesiyle yola çıkan Sercan Koloğlu, 2024 yılında farklı çeşitleri de ekleyerek üretim alanını 200 dönüme çıkardı. Bahçede toplam 80 bin adet yaban mersini fidanı bulunuyor. Uluslararası pazarda yer alıyorlar Sercan Koloğlu yaptığı açıklamada, "Dikimden bir yıl sonra fidan başına 1,3 kg, ikinci yıl ise 2 kg verim aldık. Ürünlerimizi Hollanda ve Orta Doğu başta olmak üzere yurt dışına pazarlıyoruz. Türkiye'de ise perakende marketlerle çalışıyoruz. Hedefimiz üretimi daha da artırarak dünyanın birçok yerine satış yapmak" dedi. "İnsanlar faydalarını öğrendikçe daha fazla kullanacak" Yatırımın büyümesi için bölgede başka üreticilerin de bu alana yönelmesi gerektiğini ifade eden Koloğlu, "Yaban mersini bir furya değil, modası geçmeyecek bir ürün. İnsanlar faydalarını öğrendikçe günlük yaşamlarında daha fazla tüketecek. Pazar gücümüzün artması için birlikte hareket etmemiz şart" diye konuştu. "Kaliteli ve sağlıklı yaşamın anahtarı" Yaban mersininin faydalarına da değinen Koloğlu, bu meyvenin insan sağlığına pek çok katkı sağladığını vurguladı. Koloğlu, yaban mersininin kalp ve damar sağlığını desteklediğini, güçlü bir antioksidan etkisi olduğunu, hafıza ve beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini, sindirim ve bağırsak sağlığını desteklediğini, kan şekeri dengesine yardımcı olduğunu, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, cilt ve kemik sağlığını koruduğunu, spor sonrası toparlanmayı hızlandırdığını ve yaşam süresini uzatabileceğini belirterek, "Kaliteli ve sağlıklı yaşam için tüketilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. Bölgede farklı bir üretim alanı olarak dikkat çeken yaban mersini, Elmalı'daki çiftçilere de önemli bir alternatif tarım modeli sunuyor.

Büyükşehir Alanyalı çiftçilere 10 ton kaolin kili hibe etti Haber

Büyükşehir Alanyalı çiftçilere 10 ton kaolin kili hibe etti

Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarım alanlarındaki verimliliği artırmak ve kimyasal ürün kullanımını azaltmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, Alanya’nın Fakırcalı, Çamlıca ve Şıhlar Mahallesinde toplam 100 çiftçiye 5 ton, İncekum, Avsallar, Elikesik, Türkler, Okurcalar, Akdam, Karamanlar, Saburlar, Çakallar ve Alara Mahallelerindeki 100 çiftçiye de 5 ton olmak üzere toplam 200 çiftçiye 10 ton kaolin hibe desteği verdi. Muz, avokado ve zeytin üretimiyle uğraşan çiftçiler, sağlanan kaolin kili desteğinden memnuniyet duyduklarını ifade etti. Kaolin kilini ilk kez kullanacak üreticilere, kullanım yöntemleri hakkında Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapan ziraat mühendisleri tarafından bilgilendirme yapıldı. Kaolin kili sıcaklık stresini azaltıyor, verimi artırıyor Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü'nde görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Özer, zeytin, avokado ve ceviz ağaçlarında kullanılan kaolin kilinin önemine değinerek, "Hastalık ve zararlılarla mücadelede etkili bir yöntem. Bitki üzerinde yaklaşık 14 dereceye kadar serinletici bir etki oluşturarak sıcaklığa bağlı verim kayıplarını ve sıcaklık stresini azaltıyor. Ayrıca zeytin yapraklarını besleyerek yağ verimini artırıyor" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.